eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Mazsihisz - a nap hírei

A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A honvédelmi miniszter szerint Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést. Még kevesebb orosz gázt kap szerdától Németország.

A tusnádfürdői beszéd miatt találkozót kért a miniszterelnöktől a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A Mazsihisz közleményében azt írta: nem tudja értelmezni a beszédnek a "fajok keveredésével" foglalkozó részét, ráadásul a szervezet szerint a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija kifejezetten szerencsétlen szóhasználatnak nevezte „fajokról, meg fajok keveredéséről” beszélni.

Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést – ismételte meg a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Tatán a harckocsizó fegyvernemi napon arról beszélt, hogy a kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon az erre vonatkozó program. A miniszter kitért arra is, hogy a kormány a katonák kimagasló arányú illetményemeléséről határozott a közelmúltban.

Még kevesebb orosz gázt kap szerdától Németország. A Gazprom ugyanis leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken. Így szerda reggeltől a vezeték napi kapacitása nem fogja meghaladni a 33 millió köbmétert, ami a teljes kapacitás 20 százalékának, a jelenlegi szállítások felének felel meg.

Megérkezett Ukrajnába az első 3 német Gepard légvédelmi jármű és több tízezer lőszer. Berlin 15 ilyen járművet ajánlott fel Kijevnek, a maradék 13 Gepard a következő hetekben állhat szolgálatba. Júniusban a német kormány már küldött nehéz tüzérségi eszközöket Ukrajnának.

Oroszország továbbra is céljának tekinti az ukrán vezetés megdöntését – derült ki az orosz külügyminiszter nyilatkozatából. Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy Oroszország segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni a nép- és történelemellenes kijevi vezetéstől. Szerinte a kijevi rezsim propagandájának célja, hogy hogy Oroszországot Ukrajna örök ellenségévé tegye.

Világszerte már több mint 570 millióan fertőződtek meg koronavírussal. Egy nap alatt fél millió új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma meghaladja a 6 millió 384 ezret. A régióban is emelkedik a fertőzöttek száma. Az esetek nagy részében az omikron BA.5 variánsa okozza a megbetegedéseket. Az alvariánsra jellemző, hogy gyorsan terjed és enyhébb felsőlégúti tüneteket, torokfájást, orrfolyást és köhögést okoz.

Figyelmeztető sztrájkot tart szerdán a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete. Az utazóknak járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük. A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. Az érintett földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni. A szakszervezet 9,5 százalékos béremelést követel az idén a Lufthansánál.

Itthon májusban 495.900 forint volt a bruttó átlagkereset. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 ezer forintra nőtt. A nettó kereset mediánértéke 276 ezer forint volt, ez 15,9 százalékos növekedés - emelkedett – ismertette a KSH. Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá. A reálkereset 3,8 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 10,7 százalékos növekedése mellett.

Kínai alapítású múzeumot adott át az Andrássy úton a külgazdasági és külügyminiszter. Az ünnepségen Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Magyarország és Kína kapcsolatrendszerét a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, azonban fontos, hogy ennek az együttműködésnek az emberi alapja is meglegyen, amit szavai szerint leginkább az oktatással és a kultúrával lehet megteremteni.

Szlovéniában az erdőtüzek oltásában segítettek a Magyar Honvédség katonái. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a két ország miniszterelnökének egyeztetése után még pénteken indult el két helikopterrel 13 magyar katona a szlovéniai Temnicára. A magyarok csatlakoztak az osztrák, horvát, olasz, román, szerb és szlovák katonákhoz, és jelentős szerepet vállalnak a térségben terjedő erdőtüzek oltásában.

Japánban kitört a Szakuradzsima tűzhányó, az ország déli fő szigetén. Kjúsún két városból 50 embert szólítottak fel távozásra, miután a vulkán hamut és nagyméretű köveket lövellt ki magából. A japán meteorológiai szolgálat a legmagasabb, ötös fokozatra emelte a kitörési riasztást. Áldozatokról, károkról nem érkezett jelentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×