Kinevezték a kormánybiztosokat, az európai bíróságra menne a sztrájkjogért a PDSZ - a nap hírei

Infostart
2022. május 28. 21:55
16 kormánybiztosa lesz az új kormánynak. Mindenre kész a sztrájkjog érvényesüléséért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Moszkvához eddig hű ukrán ortodox egyház is szembefordult Oroszországgal.

Összesen 16 területet irányít kormánybiztos a következő ciklusban. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok a mai naptól hatályosak. Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartását, Gyopáros Alpár települések fejlesztését, Szentkirályi Alexandra a kommunikációt és az országmárka kialakítását felügyeli. Tuzson Bence a deregulációt, Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozását és végrehajtását koordinálja. Fodor Gergely a Budai Várnegyed, a Citadella és a visegrádi műemlék-együttes területén megvalósuló kormányzati beruházásokat irányítja, Káel Csaba pedig a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felel. A gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítéséért Bogdán Tibor, a Magyar Államkincstár és a NAV adatvagyonának optimalizálásáért Vágujhelyi Ferenc felelős. 5 kormánybiztos foglalkozik az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztésével, és külön kormánybiztosa lesz a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésének. Ruszó Gyula az indonéziai közúthálózat útdíjfizetési rendszerének magyar szakmai támogatásáért felel.

Minden jogi lépésre kész, akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmegy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájkjog érvényesüléséért. Kétnapos kongresszusukat követően jelezték: a szakszervezet továbbra is kitart a sztrájkkövetelések teljesülése és a sztrájkjog biztosítása érdekében a jogi eljárások, az egyeztetés valamint a sztrájkfolyamat mellett. Visszautasították továbbá Parragh László kijelentését, miszerint a szakszervezetek vitték bele a pedagógusokat a politikai vitába. A PDSZ szerint ez ellenük irányuló hangulatkeltés és a szakszervezet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetével egyetértve sürgeti, hogy Parragh László kérjen bocsánatot, és végkielégítés nélkül távozzon a közéletből.

Jövő novemberig folytathatja munkáját a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mivel az Országos Küldöttközgyűlés 170 igen, 58 nem szavazat, 13 tartózkodás mellett bizalmat szavazott a munkájához. Korábban az egészségügyért felelős államtitkár a szervezet kongresszusán arról beszélt, hogy csak finomhangolás várható az egészségügyben az elmúlt 1 év tapasztalatai alapján. Takács Péter közölte: várhatóan a nyár közepéig minden stratégiai anyagot elküldenek az érdekképviseleteknek és csak az ágazati kamarákkal és érdekképviseletekkel történt egyeztetés után viszik ezeket a kormány elé. Szólt arról is, hogy a stratégiai irányítás az egészségügyi államtitkárságnál marad, az operatív irányítást - ahogy az elmúlt 1,5 évben is - az Országos Kórházi Főigazgatóság végzi.

Ezentúl a hulladékgazdálkodási és víziközmű ágazatot is a Technológiai és Ipari Minisztérium felügyeli. A tárca célja, hogy a szektor megújításával valósítsa meg a fenntartható működést, ezért folytatódik a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célok megvalósítása. Ezek között szerepel a körforgásos gazdaságra történő átállás, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása és a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását szolgáló jogszabályi módosítások kidolgozása.

Erős a hazai járműipar – jelentette ki a technológiai és ipari miniszter a Debrecen Drive autó- és járműipari kiállítás keretében tartott konferencián. Palkovics László emlékeztetett arra, hogy ez a szegmens a magyar össztermék 25 százalékát állítja elő, valamint 180 ezer embernek ad munkát. A tárcavezető cáfolta azt az álláspontot, hogy a járműgyártás területén Magyarország összeszerelő üzem lenne. Ennek ellentmond ugyanis, hogy egyre több külföldi vállalat növeli a kutatás-fejlesztési kapacitásait Magyarországon, aminek eredményeként mintegy 15 ezer mérnök dolgozik a magyarországi járműgyártás területén.

Országos közlekedésbiztonsági kampányt indít a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javításáért a MÁV. A cél, hogy megelőzzék a vasúti átjárós baleseteket, amelyek száma kiemelkedően nőtt az idén. A kampány elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a balesetek elkerülhetők lennének. Az év első 5 hónapban 43 vasúti átjárós baleset történt, 17-el több, mint egy éve. Ezek 18 áldozatot követeltek, 11-gyel többet, mint egy éve, sőt többet a tavalyi egész évinél.

A Moszkvához eddig hű ukrán ortodox egyház is szembefordult Oroszországgal. Az egyházi gyűlésen elfogadott határozatuk elítéli a háborút, mint Isten "ne ölj!" parancsolatának megszegését. A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban. Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, de az egyesülés gondolatát elvetették. --- Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-ei kezdete óta több mint 400 egyházközösség fordult szembe Kirill pátriárkával, aki lényegében áldását adta a háborúra.

Pénteken csaknem 11 ezren érkeztekUkrajnából Magyarországra. Csaknem 6 ezren az ukrán-magyar, több mint 5 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 301 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 187-en, köztük 67 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Módosított alapszabályát a Magyar Olimpiai Bizottság. Az éves rendes közgyűlés 40 igen, 1 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett határozott erről. Gyulay Zsolt, a MOB február elsejétől hivatalban lévő elnöke közölte: ezentúl nem kizárólag a sportszövetségek jogosultak tagokat küldeni, hanem az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is. A közgyűlésen MOB Életműdíjat vehetett át Kamuti Jenő és Schmitt Pál, mindketten a Nemzet Sportolói.