Hétfőtől hatályos a parkolási változtatás - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2020. november 21. 21:27
A parkolást könnyítő intézkedésekről írt alá kormányrendeletet a miniszterelnök. Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Japánból Magyarországra. Benyújtotta a kérelmet a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyár. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A parkolást könnyítő intézkedésekről írt alá kormányrendeletet Orbán Viktor miniszterelnök. A november 23-tól hatályos rendelet alapján az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói, illetve a lakott területen lévő, kereskedelmi célú parkolóházak, garázsok díjfizetés nélkül vehetők igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek parkolók megnyitásáról.

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Japánból Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett videójában hangsúlyozta: ez segíti a koronavírus miatt kórházban ápolt betegeket abban, hogy minél előbb meggyógyuljanak és elkerülhessék a tüneteik súlyosabbá válását.

Egy nap alatt újabb 4397 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. 121 többségében idős, krónikus beteg halt bele a szövődményekbe. 7358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 126 ezret.

Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött és halálos áldozat legyen - közölte a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János a közmédiának beszélt arról is, hogy két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni.

Benyújtotta a kérelmet a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelethez az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyár. Az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, és az eredmények szerint a vakcina 95 százalékban hatékony.

A jövő évtől megváltozó kötelező jótállási szabályok a vásárlók érdekeit szolgálják - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A 2021-től rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy pénzvisszafizetés megóvja a vevőket a várakoztatástól, az időrabló utánajárástól, mert pontosabb határnapok lesznek érvényesek.

Meghalt Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa, 73 éves volt - közölte az együttes hivatalos közösségi oldalán. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Az együttes billentyűse, Benkő László szerdán, 77 éves korában hunyt el.