Lekötött 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát az Európai Bizottság - Hírösszefoglaló

Infostart
2020. július 31. 21:40
Augusztus elsejétől a Magyarországra érkezőknek maguknak kell fizetniük a karantént kiváltó koronavírus-teszteket.

Augusztus elsejétől a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek maguknak kell fizetniük a karantént kiváltó koronavírus-teszteket. Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1-en elmondta: aki mentesülni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 30.500 forint lesz a mintavétel és a vizsgálat. Az eredménykiadásra alapvetően 24 órán belül sor kerül, de a szombati vizsgálat, illetve az aznapi eredménykiadás feláras, 45.570 forint.

Újabb 21 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel az aktív fertőzöttek száma 556-ra nőtt, újabb halálos áldozat továbbra sincs. *A járvány kezdete óta 4505 embernél azonosították a vírust, 596-an haltak bele a betegségbe.

A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány elleni tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: nincs még vakcina, ezért egyelőre nem lehet a koronavírustól megszabadulni, szavai szerint ha rosszul élünk vele együtt, akkor annak meglesznek a következményei. A miniszterelnök kitért arra is, hogy Magyarország a gazdasági védekezésnek egy speciális változatát alakította ki a legfontosabb eltérésnek a beruházások nagy összegű támogatását nevezte.

A Gellért-hegyi sikló váltaná ki a Citadella turistabusz-forgalmát - mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint a másfél milliárd forintos beruházás 2024-ben fejeződhet be és évi egymilliárdos nyereséget termelhetne. A sikló a Dunától nem messze, a Hegyalja útnál, a Gellért-hegy lábától indulna. A jármű óránként mintegy 900 embert szállítana.

A kormány több mint 350 millió forintot különített el a Budai fonódó villamoshálózat fejlesztésére. A pénzből a Szent Gellért tér és a Budafoki út közötti szakasz terveit véglegesíthetik. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója arra számít, hogy a tervek nagyjából másfél év múlva kerülhetnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé. A villamos vonalát a Déli Körvasút terveihez és új Nádorkert vasúti megállójához illesztik majd.

Mintegy két és fél milliárd forint kártérítést kell majd kifizetniük a biztosítóknak a júliusi viharok miatt az eddig benyújtott csaknem 20 ezer kérelem alapján. A MABISZ szerint az idei kárkifizetések meg fogják haladni az elmúlt két évét.

Az Európai Bizottság lekötött a Sanofi francia gyógyszergyártónál 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát a tagállamok részére. A brüsszeli testület hozzátette, hogy több más gyógyszergyártóval is "előrehaladott tárgyalások" folynak hasonló megállapodásról. A Sanofinál úgy számolnak, hogy 2021-ben kaphatják meg az oltóanyag árusításához szükséges engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől.