Ők lehetnek a járvány utáni világ nyertesei - a nap hírei

InfoRádió
2020. július 29. 21:59
103 ezerrel kevesebben dolgoztak a második negyedévben, mint egy évvel korábban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint versenyelőnyt jelent, ha a magyarországi vállalatok a beruházás mellett döntenek. Amerikai gyógyszert vett a koronavírusos betegek kezelésére az Európai Bizottság. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

103 ezerrel kevesebben dolgoztak a második negyedévben, mint egy évvel korábban. Az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. Az érintettek átlagosan 8 hónapig voltak állás nélkül.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint versenyelőnyt jelent, ha a magyarországi vállalatok a beruházás mellett döntenek ebben a nehéz helyzetben. Szijjártó Péter kiemelte, a beruházásokkal új piacokat is tudnak szerezni a cégek. Ennek megvalósításához a kormány minden lehetséges támogatást megad a magyar vállalkozásoknak.

Az első öt hónapban 5,6 százalékkal volt kisebb az építőipar teljesítménye, a csökkenés oka azonban nem a járvány - mondta az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az InfoRádióban úgy vélte: a visszaesés mögött inkább az áll, hogy az uniós forrásokat már felhasználták, és jelenleg az új költségvetési ciklus kezdetét várják az építtetők.

A köztestületek teljes jogszabályi környezetének felülvizsgálatát sürgeti a számvevőszék. Az ÁSZ elemzésében azt írta: a 2013. és 2019. között ellenőrzött kilenc köztestületből hét nem szabályszerűen használta fel a kapott állami támogatásokat. A számvevők egyebek mellett az agrárgazdasági- valamint a kereskedelmi és iparkamara, és az orvosi- valamint a gyógyszerészi kamara működését vizsgálta.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt kéményellenőrzéseket most pótolják a szakemberek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kéményseprők az ellátási területükhöz tartozó települések társasházaiba kötelezően mennek, ez a járvány miatt három hónapon át szünetelt.

Mintegy 30 ezer, súlyos állapotban levő koronavírusos beteg kezelésére elegendő mennyiségű gyógyszerre kötött szerződést az Európai Bizottság egy amerikai gyógyszergyárral. A brüsszeli testület szóvivője elmondta, hogy a gyógyszereket augusztustól kapják meg a tagállamok, egy elosztási mechanizmus alapján.

Magyarországon újabb 9 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel az aktív fertőzöttek száma 530-ra nőtt, újabb halálos áldozat továbbra sincs. A járvány kezdete óta 596-an haltak bele a betegségbe. Már több mint 660 ezer halálos áldozata van a koronavírus járványnak a világon. A legtöbb fertőzött és halálos áldozat továbbra is az Egyesült Államokban van.