eur:
393.66
usd:
369.41
bux:
65673.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Feltételekhez kötötte a járvány miatti uniós hitel kormányzati támogatását az Országgyűlés - Hírösszefoglaló

Augusztustól az önkormányzatok szabályozhatják a rövid távú lakáskiadást. Németország kész a kompromisszumra a pénteken kezdődő uniós csúcson.

A kormánypárti többség megszavazta azt az országgyűlési határozatot, amely megszabja, hogy a kormány milyen feltételekkel támogathatja az uniós újjáépítési hitelfelvételt. A DK, az MSZP és a Párbeszéd képviselői nem vettek részt a szavazáson. A határozat értelmében a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok, a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására lehet fordítani és az elosztás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének megítélése. Az uniós tagországok vezetői pénteken tárgyalnak a 750 milliárd eurós hitel felvételéről.

Augusztustól az önkormányzatok szabályozhatják a rövid távú lakáskiadást. Az Országgyűlés ma elfogadott határozata értelmében a települések illetve a kerületek önkormányzata döntheti el, hogy legfeljebb hány napra adható ki magán- és egyéb szálláshely egy évben. Az új szabályok szerint magánszálláshelynek tekinthető a magánszemély, vagy egyéni vállalkozó legfeljebb 8 szobás és 16 ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonban álló, legfeljebb 25 szobás és száz ágyas épületrészek számítanak.

Változnak a munkahelyteremtő bértámogatás igénylésének feltételei. Az Innovációs és technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munka-erőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető. A támogatás lényege, hogy a kormány a vállalkozásoktól a 6 hónapos bértámogatás mellé 3 hónap továbbfoglalkoztatást vár el.

A magyar-francia együttműködés felértékelődéséről írt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Emmanuel Macron államfőnek küldött a Francia Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából. Biztosította a francia államfőt arról, hogy a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésében és a közös európai célok megvalósításában Franciaország továbbra is számíthat a magyar emberek támogatására.

Franciaországban augusztus 1-től kötelező lesz a maszkviselés minden nyilvános zárt helyen a koronavírus-járvány második hullámának megelőzésére - jelentette be az államfő. Emmanuel Macron a francia forradalom kitörésének évfordulóján adott élő televíziós interjúban elmondta: készen állnak a második hullámra, elegendő készlet és utánpótlás is rendelkezésre áll. Megerősítette, hogy a kormány nem rendel el még egyszer általános karantént. Emellett legalább 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot ígért őszre az államfő.

Olaszországban megerősítette a szájmaszk kötelező viseletét zárt helyen július 31-ig az egészségügyi miniszter. Nyílt téren már nincs ilyen korlátozás, utolsóként Lombardia tartomány szerdán törli el az utcákon vagy más szabad téren kötelező maszkhasználatot. Roberto Speranza parlamenti bejelentésében a továbbra is hatályos korlátozó intézkedések között említette, hogy ötezer euróig terjedő bírsággal, valamint háromról tizennyolc hónapig terjedő börtönnel sújthatják azokat a betegeket, akik megsértik a karanténkötelezettséget.

A koronavírus-járvány miatt Ausztria csütörtöktől már 18 országból nem fogad repülőgépeket. A nyugat-balkáni országokból érkező járatok nem szállhatnak majd le. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint nem kapnak leszállási engedélyt a Bulgáriából, Romániából, Moldovából és Egyiptomból érkező járatok sem. Ugyanakkor július 16-tól Ausztria ismét fogad közvetlen járatokat az olaszországi Lombardiából, így Milánóból is.

Az unió soros elnökségét betöltő Németország kompromisszumkészségét ígérte Angela Merkel kancellár az Európai Unió pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján. A két téma a következő hétéves költségvetés és az uniós helyreállítási alap lesz. Angela Merkel Berlinben beszélt erről, miután fogadta Pedro Sánchez spanyol kormányfőt. A német politikus kiemelte, hogy a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási alapról és a csaknem ezermilliárd eurós költségvetésről egyszerre kell megállapodni.

Nagy-Britanniában a távközlési vállalatok a jövő évtől nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket az 5G mobilhálózat kiépítéséhez. A kínai cég a döntés újragondolására kéri a brit kormányt. A hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből. A brit kormány a kínai céggel szembeni amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit hálózatból.

Végső búcsút vettek a 101. évében elhunyt Bálint Györgytől a Fiumei úti sírkertben. A búcsúztatást Iványi Gábor metodista lelkész tartotta, a temetésen a gyászoló család és Bálint gazda tisztelői mellett részt vett többek között Nagy István agrárminiszter és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Bálint György, Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, volt országgyűlési képviselő június 21-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×