Korrekt uniós újraindítási csomag összeállítását szorgalmazta Orbán Viktor - Hírösszefoglaló

Infostart
2020. június 11. 22:05
Várhatóan a veszélyhelyzet megszüntetése után utazhatnak ismét külföldre az egészségügyi dolgozók. Az uniós belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat az Európai Bizottság.

Korrekt uniós újraindítási csomag összeállítását szorgalmazta Magyarország számára a miniszterelnök. Orbán Viktor a visegrádi országok csehországi találkozóján hangsúlyozta: meg kell fosztani a diszkriminatív elemektől a jelenlegi javaslatot. A kormányfő morális problémának nevezte, hogy a koronavírus okozta válság következményeinek felszámolására készült uniós csomagból a gazdag országok több pénzt kapnának, mint a szegényebbek, és ez nem maradhat így.

Várhatóan a veszélyhelyzet megszüntetése után utazhatnak ismét külföldre az egészségügyi dolgozók - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert az InfoRádió kérdésére elmondta: a jelenlegi korlátozás a honvédelmi a rendvédelmi hivatásos állományra és alkalmazottakra, illetve a kormánytisztviselőkre is vonatkozik. Hozzátette: a parlament a jövő héten szavaz a veszélyhelyzet feloldásáról.

Egy év alatt több mint 4400 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály az állampapír első évét értékelő tájékoztatóján kiemelte, hogy a MÁP Plusz a legkeresettebb lakossági állampapír, egy évvel az indulása után a megtakarítások mintegy fele ebben van. A miniszter válságállónak nevezte az értékpapírt, bár a koronavírus megjelenése után volt megtorpanás a vásárlásokban, de már kezd visszatérni a szokásos vásárlási ütem.

Már több mint nyolcszáz magyar vállalat kap állami támogatást munkahelymegőrző beruházásaihoz - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta - néhány héten belül valamennyi pályázó megkapja a számára megítélt összeget a versenyképesség-növelő támogatási programban. Hangsúlyozta: a kormány kihasználta az Európai Unió döntését, hogy 800 ezer euróig támogatást nyújthat a magyar vállalkozásoknak, mert ez a lépés növeli a cégek versenyképességét.

Buszsávokat alakítanak ki a Hegyalja úton és a Baross utcában, valamint a Bartók Béla úton. Az autóbuszok a villamosvágányokon közlekednek majd. A változásokat Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a Budapest Restart című beszélgetéssorozaton. A program egyik fontos célja, hogy vonzóbbá váljon a város a kerékpárosok és a gyalogosok számára. Ezért újabb ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki a 8. kerületben, a Baross utcán az Orczy térig, továbbá a Nagykörút még hiányzó szakaszain, a forgalmi sávok számának csökkentése nélkül.

Az uniós belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat az Európai Bizottság. A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívülről érkezőkre vonatkozó korlátozások megszüntetését. A belügyekért felelős uniós biztos elmondta, hogy az unión kívül több ország egészségügyi helyzete továbbra sem stabil, így a bizottság készít egy listát azokról, ahonnan engedélyezni fogja a beutazásokat. Ezen várhatóan szerepelnek a nyugat-balkáni országok, mivel ott a járványügyi helyzet hasonló, mint az unióban, sőt akár jobbnak is mondható.

Rekordmértékben csökkent a G20-ak gazdasági teljesítménye az első negyedévben. Az OECD adatai szerint a január-márciusi időszakban 3,4 százalékkal esett vissza a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport hazai összterméke az előző negyedévhez képest. A csökkenést az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések okozták a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító államok közösségében.

Jövő héttől enyhíti Románia a beutazási feltételeket. Ludovic Orban miniszterelnök arról számolt be, hogy jövő héttől kezdődően nem küldik már 14 napos otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Hétfőtől újraindítja Szlovénia a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását. Június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség. A válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem. A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el.

Ismét erősödik a koronavírus-járvány a Balkánon, miután az országok enyhítettek a fertőzés terjedését fékező intézkedéseken. Aleksandar Vucic szerb államfő bejelentette, hogy pártja - a Szerb Haladó Párt - nem tart tömeggyűléseket a június 21-re tervezett parlamenti választás előtt, nehogy a rendezvényekkel lendületet adjon a betegség terjedésének. Bosznia, Észak-Macedónia és Albánia hatóságai nyomatékkal felszólították a lakosságot, hogy tartsa be a fertőzés elleni intézkedéseket.