eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Házakra, autókra dőltek fák a viharos szélben - Hírösszefoglaló

Az emberi erőforrások minisztere szerint Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához. Az ellátásbiztonság növelését nevezte a nemzeti energiastratégia egyik céljának az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Országszerte már több mint négyszáz esetben riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károkhoz. Két ember megsérült. Dóka Imre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Pest megyében és a fővárosban volt szükség. Mintegy 100 épületben, köztük 10 közintézményben keletkeztek károk, a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, villanyvezetékeket szaggatott le. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, lehetőség szerint ne parkoljon fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett kellő figyelemmel közlekedjen.

Megdőlt a napi országos szélrekord. A János-hegyen óránként 124 kilométeres széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kab-hegyen 120, Sopron Kuruc-dombon 111 kilométer per órás szél fújt. Az eddigi rekordot, 114,8 kilométer per órás sebességgel 2005-ben Balatonőszödön rögzítették. A északi-északnyugati szél méteres hullámokat korbácsolt a Balaton déli partvonalánál.

Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg - erősítette meg a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János elmondta: mind a hét Vuhanból kimenekített magyar állampolgár, illetve a korábban egyénileg hazatért egyetemista is jól van. Valamennyiüket két hétig karanténban tartják és további vizsgálatokat végeznek el rajtuk a Szent László Kórházban. Az osztályvezető főorvos megerősítette, hogy a ferihegyi repülőtéren elkülönített kínai nő is jobban van már, és nála sem észlelték a tüdőgyulladás tüneteit.

Jobb információ-megosztást sürgetett az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója az új koronavírusról. A WHO nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába, hogy segítsenek ottani kollégáiknak. A szervezet szájmaszkokat, kesztyűket és védőöltözéket juttat el 24 országba, valamint 250 ezer tesztfelszerelést a diagnosztizálás felgyorsítására.

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a rákellenes világnap alkalmából tartott tájékoztatón hangsúlyozta: a labordiagnosztika és a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz. Hozzátette: Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

Szerdán érkezik a számlákra a rendőrök emelt fizetése, a januári döntés 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozót érint. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a 10 százalékos illetménykiegészítésnek megfelelő juttatást mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a szolgálatok és a büntetés-végrehajtás hivatalos állományában dolgozók kapják meg. Kontrát Károly jelezte, az idei béremelésre a kormányzat 34 milliárd forintot fordít. A mostani béremelés a 2015-ben megkezdett rendvédelmi életpályaprogram folytatása.

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Varga Mihály pénzügyminiszter a testület idei első ülése után elmondta: a közteher egyszerűsítésével tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei. Hozzátette: az iparűzési adó jelentősen érinti az önkormányzati bevételeket, tavaly 827 milliárd forint folyt be ebből az adónemből, ezért egyeztetést kezdenek a helyhatóságokkal a javaslat részleteiről.

Az ellátásbiztonság növelését nevezte a nemzeti energiastratégia egyik céljának az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Kaderják Péter az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy az ország minél több forrásból szerezze be az energiahordozókat. Az importfüggőség mérséklésében jelentős szerepe lehet az energiahatékonysági beruházásoknak, amelyeknek köszönhetően negyedével, ötödével csökkenhet a hazai fogyasztás. Az államtitkár kitért arra is, hogy a villamosenergia-termelésben a jövőben növelni kell a biomassza-és a napenergia-felhasználást.

A jövő év második felében nyílik meg a Magyar Zene Háza - közölte a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László az épület keddi sajtóbejárásán elmondta: elérte legmagasabb pontját a tartószerkezet, a térszint alatti terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák. Hangsúlyozta: az egykori Hungexpo irodaházak helyén egyedülálló komplexitású zenei központ jön létre. Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban kiemelte: a szinte zéró emissziós épület fűtését 120 talajszonda, hűtését pedig távhűtés fogja biztosítani, amelyet a városliget műjégpálya szolgáltat majd.

Sikeres a felső-tiszai hulladékmentesítő infrastruktúra. A munkagépláncot ma (kedd) alkalmazták először élesben először, és a terveknek megfelelően állja útját a Felső-Tiszán Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek. Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a berendezés délutánig több mint 200 köbméter, mintegy 60 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot fogott fel és mindaddig dolgozik a szakaszon, amíg az ilyen összetételű uszadékot észlelik a Felső-Tiszán. Az 1,3 milliárd forintból megvalósított projektet tavaly ősszel adták át.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×