eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Vörös fénnyel világították ki az AIDS elleni világnapon a Lánchidat - Hírösszefoglaló

A fogyasztás érzelem nélküli kultúrája ellen emelte fel szavát advent első vasárnapján Ferenc pápa. Hivatalba lépett az új összetételű Európai Bizottság.

A fogyasztás érzelem nélküli kultúrája ellen emelte fel szavát advent első vasárnapján Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a szeretet és a család karácsonyát hirdette beszédében. A katolikus egyházfő egyfajta vírusnak nevezte a fogyasztási vágyat, amely gyökereinél fertőzi meg a hitet is, mert elhiteti, hogy az élet kizárólag a birtoklástól és fogyasztástól függ. Ferenc pápa külön apostoli levélben hangsúlyozta a karácsonyi keresztény hagyomány jelentőségét. Budapesten több helyszínen, egyebek mellett a Szent István Bazilikánál is gyertyagyújtási ceremóniát tartottak.

Hivatalba lépett az új összetételű Európai Bizottság, amelyet a korábbi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen vezet. A 2024 végéig mandátummal rendelkező testület elsőrendű céljai között szerepel Európa globális szerepének erősítése, a demokrácia fejlesztése, a klímasemleges Európa megteremtése. Az új bizottságban Magyarország uniós biztosa, Várhelyi Olivér a szomszédság- és bővítéspolitika területéért felelős tárcát vezeti a következő öt évben.

Vörös fénnyel világították ki az AIDS elleni világnapon a Lánchidat. a A szakemberek és civil szervezetek emellett sétával hívták fel a figyelmet a HIV-szűrés fontosságára és a betegség megelőzésére. Tavaly 229 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, negyedük már AIDS beteg volt. Szakemberek szerint ha még idejében diagnosztizálják a kórt, akkor eredményesen kezelhető a betegség.

Rendhagyó módon egyhetes üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják. Kedden több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett döntenek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, továbbá energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is. A parlament december második hetében fejezi be őszi ülésszakát.

Az egyre erősebb migrációs nyomásra hivatkozva összehívta hétfőre a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetjét a testület vezetője. Németh Szilárd veszélyesnek és mindenki számára figyelmeztetőnek nevezte az ország déli határán és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs helyzetet. Azt mondta: csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, egyelőre még rendezett a helyzet, de a 2015-ös nagy válsághoz kezd hasonlítani.

Az idén is fizikai akadályokat és beton terelőelemeket helyezett ki a karácsonyi vásárok környékén a Budapesti Rendőrfőkapitányság. Hegyesi Melinda, a BRFK kommunikációs osztályának megbízott vezetője a Vörösmarty téri vásár helyszínén kiemelte: bűnügyi és közlekedésrendészeti kollégáik folyamatosan jelen vannak a vásárokban.

Megfeleltek az előírásoknak a vizsgált csoki Mikulások. Az innovációs tárca akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriuma 3 ét- és 19 tejcsokoládé figurát vizsgált. Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra és annak összetételére vonatkozó előírásait.

Egy osztályzattal javította Bulgária adósbesorolását a Standard and Poor's. Az ország ezzel a másik két vezető hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's besorolási szintjére került. A Standard and Poor's részben azzal indokolta a hitelbesorolás javítását, hogy a balkáni ország utóbbi időben tett gazdasági lépései utat nyithatnak az euró bevezetése felé.

Nagy-Britanniában sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását a kormány. A bejelentés előzménye, hogy kiderült: a két halálos áldozatot követelő pénteki, londoni késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete miatt kirótt 16 év börtönbüntetés felének letöltése után szabadult.

Közös autógyárat épít a BMW-vel a Great Wall kínai autógyártó az ázsiai országban. Az utolsó engedélyt a napokban kapta meg a két cég. A két társaság már tavaly júliusban megállapodott a BMW Mini márkájának új elektromos, illetve a Great Wall néhány modelljének gyártásával foglalkozó közös vállalat létrehozásáról. A gyár építése jövőre kezdődik és várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×