Elindult a tanév és a rezsiutalványok, a NAT-ra még várni kell - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. szeptember 2. 21:49
Több mint 1 millió diáknak kezdődött meg a 2019/20-as tanév. A nemzeti alaptantervnek még csak egy újabb munkaverziója készült el - mondta a köznevelési államtitkár. Valamelyest gyengült a Florida felé közelítő Dorian hurrikán. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Megkezdődött a tanítás csaknem 1 millió 200 ezer diáknak. A Könyvtárellátó és a Magyar Posta összesen 13 millió tankönyvet szállított ki az oktatási intézményekbe. Minden iskolába időben megérkeztek a tankönyvek. A tanévkezdéshez igazodva a legtöbb vonalon változott a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje.

Az új Nemzeti Alaptantervnek még csak egy újabb munkaverziója készült el, amely nem érett a szakmai egyeztetésre - mondta a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a szakemberek még dolgoznak a NAT-on, amely csak később kerül társadalmi vitára. Az államtitkár beszélt arról is, hogy jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket, és minden közismereti tantárgyban elérhető lesz okostankönyv is.

A most kezdődött tanévben is folytatódik az Európai Unió iskolaétkeztetési programja. A brüsszeli bizottság tájékoztatása szerint a következő hónapokban gyermekek milliói juthatnak egészséges élelmiszerekhez, tejhez, illetve gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

Megkezdődött a rezsiutalványok postai kézbesítése. A hónap végéig több mint 2 és félmillió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap személyenként 9 ezer forint összegű utalványt.

A kormány meghozta az ahhoz szükséges döntéseket, hogy már ne a munkahelyek száma, hanem a technológiai színvonal jelentse a fő irányt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta: a magyar gazdaság jövőbeni sikerét az határozza meg, hogy a világgazdaság tempóját diktáló vállalatok az újításaikat hol fejlesztik ki, vezetik be és kezdik alkalmazni.

Jelentősen, 16 százalékkal bővült a vállalati hitelállomány a június végéig eltelt egy évben - közölte a nemzeti bank főosztályvezetője. Nagy Tamás elmondta: ugyanebben az időszakban a kkv-hitelállomány 13, a háztartási kölcsönök pedig több mint 8 százalékkal nőttek.

Fellebbez a dunai hajóbaleset gyanúsítottjának ügyében az ügyészség, mert kevesli, hogy az ukrán kapitány letartóztatását egy hónappal hosszabbította meg a bíróság. Az ügyészség három hónapos hosszabbítást tart szükségesnek, mert még további szakértői vélemények készülnek, amelyek alapján akár további tanúbizonyítás lefolytatása is szükségessé válhat.

Újabb háromfajta BKK-jegy vásárolható meg mobilapplikációval. A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az utasok a 24 és a 72 órás jegyet, valamint a Budapest-hetijegyet is megválthatják elektronikus formában.

Továbbra is kizárja az együttműködést az Alternatíva Németországnak nevű párttal a Kereszténydemokrata Unió - jelentette ki Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a brandenburgi és szászországi tartományi törvényhozási választás után. A CDU támogatottsága mind a két tartományban történelmi mélypontra zuhant.

Valamelyest gyengült a Florida felé közelítő Dorian hurrikán, de szakemberek szerint a vihar így is pusztító lesz. A Bahamákon katasztrofális rombolást végzett a vihar, amelynek halálos áldozata is van: egy nyolcéves kisfiút sodort el a víz.