Kiemelték a Dunából a két hete a Margit hídnál elsüllyedt sétahajót - Hírösszefoglaló

Infostart
2019. június 11. 22:15
Az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető eredeti állapotának helyreállítását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól. Hőségriasztást rendelt el szerdától vasárnap éjfélig az országos tisztifőorvos.

Kiemelték a Dunából a két hete a Margit hídnál elsüllyedt sétahajót. A Hableányt egy uszály vitte a csepeli szabadkikötőbe. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta: a roncsot hajózási szakértők és az ügyészség munkatársai vizsgálják át. Hozzátette: a roncsban talált 4 holttest egyike feltételezhetően a hajó magyar kapitánya. Velük együtt 24-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A hatóságok az eddigi létszám kétszeresével keresik tovább az eltűntként nyilvántartott 4 embert. A szóvivő arról is beszélt, hogy a hatóságok újabb adatokat gyűjtöttek a balesetben érintett szállodahajón, Visegrádon.

Az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető eredeti állapotának helyreállítását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben. Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kabinet - az RMDSZ-szel egyetértésben - az egyetlenegy elfogadható döntésnek a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását tartja. Az Úzvölgyi katonatemetőben április végén Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki.

Júliustól 2 százalékponttal csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része - az erről szóló előterjesztést egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A ma benyújtott javaslatról kivételes eljárásban tárgyal a Ház, így várhatóan már szerdán elfogadják. Az előterjesztés értelmében mindkét közteher 17,5 százalékra mérséklődik az eddigi 19,5 százalékról. Ehhez kapcsolódóan változnak az összevont adóalap megállapításának szabályai is.

Megerősítette tisztségében Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét az Országgyűlés. A hivatal szerint ezzel bebizonyosodott, hogy Handó Tünde a törvényeket betartva végezte munkáját, az MSZP és a Jobbik szerint ugyanakkor a jogász alkalmatlan a posztjára. Az Országos Bírói Tanács május elején kezdeményezte Handó Tünde felmentését. A testület a többi között az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását kifogásolta.

Hőségriasztást rendelt el szerdától vasárnap éjfélig az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés akkor lép érvénybe, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25, csütörtöktől a 27 fokot.

Az uniós átlagnak megfelelő ütemben javuló magyarországi digitális fejlettségről számolt be jelentésében az Európai Bizottság. A testület szerint ugyanakkor a mobil szélessáv igénybevétele továbbra is a legalacsonyabb az unióban A dokumentum szerint a vezetékes szélessávú lefedettség változatlanul a háztartások 94 százalékára terjed ki. Az e-kormányzati szolgáltatások minősége gyengébb, mint más tagállamokban. Az alapszintű digitális készségek szintén elmaradnak az uniós átlagtól.

Ukrajnában 15 kormányzót menesztett az ország új elnöke. Volodimir Zelenszkij eltávolította hivatalából mások mellett Kárpátalja kormányzóját is. Az elnöki hivatal helyettes vezetője közölte: ez csak az első kör, az államfő azt tervezi, hogy minden megyei kormányzót meneszt posztjáról. Hennagyij Moszkal, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal vezetője egyébként maga is benyújtotta lemondását.

Megvétózta a Thyssenkrupp német iparvállalat és az indiai Tata acélgyártó tagjának tervezett fúzióját az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint az egyesülés jelentősen korlátozná a versenyt, és az árak növekedésével járt volna az acélpiacon. Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos azt mondta: a két vállalat nem tett eleget azért, hogy eloszlassa az aggályokat az egyesüléssel kapcsolatban, amellyel egyebek mellett a túlkapacitást kívánták orvosolni.

Lionel Messi, a Barcelona argentin labdarúgója volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt évben az amerikai Forbes magazin szerint. A havilap összeállítása alapján a csatár tavaly június 1. óta bruttó 127 millió dollárt keresett, ennyi a klubtól kapott fizetésének és az egyéni támogatói bevételeinek összege. Lionel Messit a Juventus portugál csatára, Cristiano Ronaldo 109 millióval és a Paris Saint-Germain brazil támadója, Neymar 105 millióval követi.