eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az egyik legnagyobb múzeumszakmai fejlesztésről beszélt Orbán Viktor - Hírösszefoglaló

Nyilvánosságra hozta a kormány a babaváró támogatásról az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések összefoglalóját. A külgazdasági és külügyminiszter szerint új fejezethez érkezett Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb múzeumszakmai fejlesztésének nevezte a kormányfő a most elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot. Orbán Viktor az intézmény átadásán jelentette be, hogy újabb képpel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Renoir Fekvő női akt című festménye 3 és fél milliárd forintba került. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a Szabolcs utcai létesítmény Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz.

Nyilvánosságra hozta a kormány a babaváró támogatásról az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések összefoglalóját. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a testület nem tartotta kizártnak, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indítson az ügyben. Az Európai Bizottság válaszul közölte: Brüsszel nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint új fejezethez érkezett Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata Donald Trump és Orbán Viktor hétfői találkozójával. Szijjártó Péter New Yorkban elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki Magyarország elmúlt években elért gazdasági eredményei.

Magyarország számára elsődleges fontosságúnak nevezte a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartását a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az uniós védelmi tanács brüsszeli tanácskozásán elmondta: Magyarország külföldön szolgáló katonáinak több mint fele teljesít szolgálatot a Nyugat-Balkán biztonságához hozzájáruló uniós és NATO missziókban.

Az átláthatóságot és fenntarthatóságot javító akciótervet mutatott be az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje. Jávor Benedek arról is beszélt, hogy az uniónak a korrupció és a lobbik uralma ellen is küzdenie kell, valamint fel kell lépnie a sajtószabadság biztosítása és a dezinformáció visszaszorítása érdekében.

Európai uniós testület létrehozását sürgeti az uniós források elosztására a Demokratikus Koalíció. Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-lista vezetője a Medián felmérésére hivatkozva elmondta: a teljes népesség kétharmada, ezen belül a Fidesz szavazóinak fele is egyetért azzal, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében az uniós támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem független európai intézmény ossza ki és felügyelje.

Technológiai fejlesztések és a forgalomszervezés innovációja nélkül nem kezelhető az európai légi forgalom növekedése – jelentette ki az innovációs miniszter. Palkovics László az európai légiforgalmi irányításról tartott konferencián hangsúlyozta, hogy a tárca a légiközlekedés megújítására törekszik.

Szigorítja a repülőtéri rendet a Budapest Airport, hatékonyabban lép fel a kéretlen marketingesekkel, illegálisan ajánlott fuvarokkal szemben. Az új szabályok szerdán lépnek életbe, egyben új biztonsági szolgáltatót bíz meg a reptér üzemeltetője.

Ismét riasztották a Baltikumban állomásozó magyar Gripeneket. Ez alkalommal egy orosz IL-22-es repülő és a kíséretét biztosító két SU-27-es vadászgép miatt szálltak fel a készenléti szolgálatban lévő vadászrepülők.

Közös levélben kérte két magyar szervezet az ukrán elnököt, hogy ne írja alá a nyelvtörvényt. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség azt írta Petro Porosenkónak, hogy a jogszabály alkotmányellenes, és ellehetetleníti a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek nyilvános használatát.

Romániában minimálisra csökkentette több élelmiszer áfáját a kormány. Öt százalékos forgalmi adót kell a jövőben fizetni a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok után is.

Orosz számítógépes kalózok fértek hozzá 2016-ban Florida két választói adatbázisához - jelentette be az amerikai szövetségi állam kormányzója. Ron DeSantis hangsúlyozta: a hackerek nem manipulálták az adatokat és nem befolyásolták az akkori voksolást.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×