Május 15-re tűzte ki a kvótaper tárgyalását az Európai Bíróság - Hírösszefoglaló

Infostart
2019. április 12. 20:45
A magyar kormányfő szerint hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád vasútvonal építési szerződéseit. Ismét történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és az OTP is.

Hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Dubrovnikban. A kormányfő a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés csúcstalálkozóján a régió legerőteljesebb infrastrukturális beruházásának nevezte a vasúti fejlesztést, amely kínai pénzügyi és technikai hozzájárulással valósul meg. Hangsúlyozta, hogy ez a folyosó kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között.

Május 15-re tűzte ki az Európai Bíróság a Brüsszel által Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben indított kvótaper tárgyalását. Ítélet nyáron vagy ősszel várható. Az Igazságügyi Minisztérium megismételte: a magyar kormány továbbra is jogsértőnek tartja az Európai Bizottság keresetét. Az Európai Tanács 2015-ös határozata szerint Magyarországnak 1264 migránst kellett volna átvennie. Ezt Magyarország és Szlovákia is megtámadta, de kérelmüket elutasította a bíróság. Brüsszel ezután indított pert a két ország ellen.

Első körben 2.486 hátrányos helyzetű település kap támogatást a falusi családi otthonteremtési kedvezmény rendszerében - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a kedvezményezettek listája már olvasható a kormány honlapján. A program július 1-én indul, és egyelőre 3 évig lesz elérhető.

Vállalati kötvényvásárlási programot indít a nemzeti bank - jelentette be a jegybank alelnöke. Nagy Márton a Budapesti Értéktőzsde régiós konferenciáján az intézkedés céljának nevezte, hogy hozzájáruljon a likviditás növeléséhez, és két-háromszorosára emelkedjen a piac mérete. Kiemelte: a magyar vállalati kötvénypiac mérete regionális és uniós szinten is az egyik legalacsonyabbnak számít.

Ismét történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe és az OTP is. A BUX 42 ezer 940 ponton fejezte be a hetet, csütörtöki rekordját 247 ponttal haladta meg. A BUX-index emelkedéséhez az OTP és a Mol adta a lendületet. Az OTP átlépte a március 22-én elért 13 ezer 120 forintos történelmi csúcsát, a részvények ára 130 forinttal nőtt.

Részvényenként 219 forint osztalék fizetéséről döntött az OTP Bank közgyűlése. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta: az OTP történetének eddigi legjobb eredményét érte el, a csoportszintű nyereség tavaly mintegy 1 milliárd euró volt. Az OTP részvényesei arról is döntöttek, hogy a jövőben - elvi lehetőségként - szétválasztható lesz a hitelintézetnél a bank elnöki és vezérigazgatói posztja.

Az idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület tavalyi felmérése szerint a jövőben a gazdálkodók által öntözni kívánt területek a meglévő kiépített öntözőrendszerekkel együtt összesen 377 ezer hektárt tesznek ki. Ez csaknem a négyszerese a jelenleg öntözött termőterületnek.

Kezdődhet a 3-as metróvonal káposztásmegyeri meghosszabbításának tervezése. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa egyetértett a munkálatok elindításával. A tervezésre a közgyűlés 1 milliárd 200 millió forintot biztosított. A BKK, illetve két mérnöki iroda által alkotott konzorcium feladata az Újpest-Központ és Káposztásmegyer, Megyeri út közötti metróvonal engedélyezési terveinek elkészítése.

Forgalomkorlátozásokra kell készülni szombaton és vasárnap a Vivicittá Városvédő Futás miatt. A szombati futamok főként a Margitszigetet érintik, ezért lezárják a központi utat reggel 6 és 17 óra között. Az eseményre a szervezők szerint minden korábbinál több helyről, 89 országból és 1.120 hazai településről érkezett regisztráció. Az indulók összlétszáma elérheti a 31 ezret.

Az Európai Bizottság szerint javította a menekültek életkörülményeit a Törökországnak nyújtott uniós finanszírozás. Brüsszel és Ankara között 2016-ban jött létre az erről szóló egyezség. A brüsszeli testület a megállapodás harmadik évét értékelő jelentése alapján azt közölte: a hatmilliárd eurós támogatást egészében folyósították, amely tavaly másfél millió menekült számára nyújtott létfontosságú segítséget.

Szudánban állítják bíróság elé az elmozdított elnököt. Az afrikai országot irányító katonai tanács vezetője közölte: nem adják ki más országnak Omar al-Besírt. A Szudánt 30 évig irányító államfőt a hadsereg csütörtökön letartóztatta. Az országban három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek ki, és felfüggesztették az alkotmányt.