eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Új családvédelmi akciótervet jelentett be a miniszterelnök - a nap hírei

Új családvédelmi akciótervet jelentett be évértékelőjében a miniszterelnök. A kormányfő évértékelőjét bírálták és a demokrácia állapotát kérték számon az ellenzéki demonstráció felszólalói.Német mintára alakítaná át az akadémiai kutatóhálózatot a Professzorok Batthyány Köre.

Új családvédelmi akciótervet jelentett be évértékelő beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor a hét intézkedés között említette, hogy minden 40 év alatti házaspár 10 millió forint kedvező kamatozású kölcsönt kap, amelynek teljes összegét elengedik három gyermek megszületése esetén. A bővülő CSOK-ból már használt lakást is vásárolhatnak a családok, amelyek jelzálogtartozásából a korábbinál nagyobb összeget enged el az állam. Mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól a 4 vagy több gyermekes asszonyok. A miniszterelnök kijelentette, hogy a 2010-es kormányváltás után az ország a felemelkedés útjára lépett.

A Fidesz kész minden támogatást megadni a családvédelmi intézkedések végrehajtásához - jelezte a miniszterelnök által bejelentett akciótervre reagálva a nagyobbik kormánypárt. Az MSZP szerint Orbán Viktor retteg az ellenzéki összefogástól, ezért bírálta azt olyan hevesen. Hasonlóképp vélekedett Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje is. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője üres családpolitikai ígérgetésnek nevezte a kormányfő által bejelentett akciótervet. A Liberálisok szerint Magyarország problémája továbbra sem a bevándorlás, hanem a történelmi léptékű kivándorlás.

A kormányfő évértékelőjét bírálták és a demokrácia állapotát kérték számon az ellenzéki pártok közös demonstrációjának felszólalói a Budai várban. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt mondta: a következő nemzedék csak akkor élhet jobban, ha elhagyja hazáját. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője úgy fogalmazott: Magyarország államformája diktatúra. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője kijelentette: a miniszterelnök az Európai Unió második legszegényebb népévé tette a magyarokat. Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa azt mondta: Orbán Viktor a túlóratörvény elfogadásával szembefordult a magyar dolgozókkal. A demonstrálók később az Állami Számvevőszék székháza előtt tiltakoztak az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen.

Német mintára alakítaná át az akadémiai kutatóintézetek rendszerét a Professzorok Batthyány Köre. A testület az innovációs és technológiai miniszternek, illetve a Magyar Tudományos Akadémia elnökének küldött levelében kezdeményezte egy alapítvány létrehozását, amely átvenné az intézethálózat fenntartását és működtetését, egyúttal biztosítaná a tudományos autonómiát. Az irányító-felügyelő testületbe a kormány, míg a szakmai-tudományos grémiumba az Akadémia delegálná a tagok többségét. Palkovics László tárcavezető támogatta a javaslatot, Lovász László MTA-elnök jelezte: a kezdeményezésről kész tárgyalmi a minisztériummal.

Megkezdte a felkészülést az európai parlamenti választás lebonyolítására a Nemzeti Választási Iroda. A testület tájékoztatása szerint zajlik a területi választási szervezetek munkatársainak képzése és megtörtént a szavazókörök felülvizsgálata is. Március 21-től lehet a választási kérelmeket, mint például az akadálymentes szavazókör igénylését, az átjelentkezést, vagy mozgóurna kérését benyújtani.

A jövő héten kezdődik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata. A három globális hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot.

Lengyelország korszerű rakétatüzérséget vásárol az Egyesült Államoktól. A lengyel védelmi miniszter elmondta: a 70 és 300 kilométer közötti hatótávolságú rakétarendszert az amerikai hadsereg harci körülmények között alkalmazta Afganisztánban, Irakban és Szíriában. Lengyelország 414 millió dollárt fizet a fegyverekért.

Madridban csaknem 45 ezren vonultak az utcákra, hogy előrehozott parlamenti választásokat követeljenek. A demonstrációt azután hirdették meg, hogy a központi kormány javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre. Ez óriási tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről. Az elképzelést a Spanyol Szocialista Párt több vezető politikusa is bírálta.

Az orosz Gazprombankhoz helyezi át számláinak egy részét a venezuelai állami olajipari konszern - közölte a Reuters. A latin-amerikai vállalat az ellene hozott újabb amerikai szankciókkal indokolta a lépést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×