Közös gázvezetékre pályázik Magyarország Szlovéniával - a nap hírei

Infostart
2019. február 2. 22:00
Közösen pályázik uniós támogatásra Magyarország és Szlovénia  gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Nem látta meg a medve az árnyékát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Előre hozott parlamenti választásokat javasol Venezuelában Nicolás Maduro, hivatalban lévő elnök. Az InfoRádió hírei szombaton.

Közösen pályáz uniós támogatásra Magyarország és Szlovénia gázvezeték-hálózatuk összekötéséhez. Ezzel Magyarország Olaszországból is tudna cseppfolyós földgázt vásárolni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint kulcskérdés, hogy Magyarország minél több forrásból jusson gázhoz. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert bizonytalan a horvátországi LNG-terminál építése és azt sem tudni, hogy Romániában mikor kezdik meg amerikai és osztrák vállalatok a tengeri gázmezők kitermelését.

Számos lépést tervez a daganatos megbetegedések megelőzéséért a következő 3 évben a kormány - mondta a február 4-ei rákellenes világnap alkalmából az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó a Magyar Tüdőgyógyász Társaság budapesti rendezvényén elmondta: egyértelműbbé szeretné tenni a kabinet a betegutakat, emellett a szűrés és a megelőzés erősítését is szolgálják majd a tervezett intézkedések. A részletekről a közeljövőben ad tájékoztatást a kormány.

Kovács Pált nevezte ki a köztársasági elnök a január 15-én, Aszódi Attila felmentésével megüresedett Paks II beruházásért felelős államtitkári posztra. A Magyar Idők a Magyar Közlönyre hivatkozva azt közölte: a szakember február 1-től dolgozik a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János mellett.

Csökkentené a tananyagot és elhagyná a definíciók bemagoltatását az általános és középiskolák matematika tanításában az új Nemzeti alaptanterv - írja a Népszava. A lap az Oktatás 2030 Munkacsoport weboldalán megjelent bejegyzést idézi, amely szerint az oktatás alapja a megértés lesz a mechanikus tanulással szemben.

Az LMP szerint a kormánynak szembe kell néznie a lakhatási válsággal. Gál József, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, sokan kerültek lehetetlen helyzetbe azután, hogy a fővárosi albérletek akár 40 százalékot, az átlagkeresetek emelkedését jelentősen meghaladó mértékben drágultak. Az ellenzéki politikus reményt keltőnek nevezte, hogy kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén az idei munkatervébe vette a lakhatási problémák felmérését és egy akcióterv kidolgozását.

Végsőkig tartó harcot ígért az idei évre a Jobbik budapesti évadnyitó rendezvényén a párt elnöke. Sneider Tamás úgy fogalmazott: a Jobbiknak óriási felelőssége van abban, hogy a XXI. századi pártokat egységbe forrassza. Hozzátette: ez nem megszűnést, hanem közös munkát jelent. Hangsúlyozta: csak azokkal a parlamenti pártokkal hajlandóak együttműködni, amelyek elfogadják a parlamenti demokrácia működését, valamint támogatják az elmúlt harminc évet átvilágító törvény létrehozását.

Nem látta meg a medve az árnyékát szombat délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a tél már nem tart sokáig. A Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása szerint Balut 10 órakor engedték ki a Nagyszikla belsejében kialakított belső férőhelyéről a kifutóba. Az Állatkertben egészen vasárnapig tart a Mackófesztivál, számos programmal és látnivalóval.

Több mint egy fokkal megdőlt az eddigi napi hőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: a Somogy megyei Főnyeden 18,1 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. Az eddigi csúcs 1944-ben Szombathelyen volt. Az új rekord hitelessége még vizsgálat alatt van. A maximumok országos átlaga 12 fok körül alakult, ez mintegy 8, 9 fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos 3, 4 fokot.

Saras eső eshet a hétvégén. Elsősorban vasárnap lehet számítani arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezik az ország fölé. A sivatagi por az esővel keveredve hullik majd és sáros bevonatot képez az autókon, ablakokon, és narancssárgára színezheti a naplementét. A hétvégén az évszakhoz képest meleg idő lesz.

Kilép Oroszország a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből és közepes hatótávolságú hiperszonikus fegyvert fejleszt ki - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. A döntés válasz arra az amerikai bejelentésre, amely szerint Washington felfüggeszti részvételét az 1988-ban életbe lépett szerződésben.

Előre hozott parlamenti választásokra tett javaslatot a hivatalban lévő venezuelai elnök. Nicolás Maduro a híveihez intézett egyik beszédében közölte ezt. Előzőleg Venezuela történelmének legnagyobb tüntetésére szólította fel a latin-amerikai ország lakóit Juan Guaidó, aki a múlt héten az ország ideiglenes államfőjének kiáltotta ki magát. Január 26-án Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország 8 napot adott Nicolás Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását.

Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, Queenslandben pedig a heves esőzések miatti árvíz okoz gondot. Tasmánián már 190 ezer hektáron ég az erdő és a száraz, szeles idő nehezíti az oltást. Lakott területeket is fenyeget a tűz. Queenslandben a monszunesők miatt romlik az árvízhelyzet. Az előrejelzések szerint 200 milliméternyi eső is hullhat az állam északi részén.