eur:
394.28
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Európa megküzd a téllel - a nap hírei

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A haderő helyzetének javulásáról számolt be parlamenti meghallgatásán a Magyar Honvédség új parancsnoka. A hideg idő miatt ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord.

Megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című képét a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a festményért 3 milliárd forintot fizetett az állam Pákh Imre műgyűjtőnek. Az ügylet a nemzeti bank Értéktár Programjának része. A programban került korábban az MNB-hez Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képe is 1,6 milliárd forintért.

A haderő helyzetének javulásáról számolt be a Magyar Honvédség új parancsnoka. Korom Ferenc a kinevezése előtti parlamenti meghallgatásán kifejtette: a honvédség jelentős haderő-átalakításon és fejlesztésen megy keresztül. Megszűnik a minisztérium és a Honvédség integrációja, a Honvéd Vezérkar és az Összhaderőnemi Parancsnokság egybeolvadásával megalakul a Magyar Honvédség Parancsnoksága.

Félmillió forintos bírságot kapnak a kórházak, ha nem veszik át a mentőktől a súlyos eseteket – írja a Népszava az országos tiszti főorvos körlevele alapján. A lap szerint a napokban megteltek a fővárosi intézményekben az intenzív ágyak, az országos tiszti főorvos hivatala ezután körlevélben utasított 22 kórházat, hogy biztosítsák folyamatosan a súlyos betegek ellátását.

Évről évre több óvodáskorú gyermeknél fedeznek fel cukorbetegséget. Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros növekedés az elmúlt 30 évben. A betegség előfordulása a 6 év alatti korosztályban a nagyobb gyermekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

Nincs még influenzajárvány, a betegek száma nem emelkedett jelentősen. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológus főorvosa az InfoRádiónak elmondta, hogy a múlt héten 11 ezer beteg fordult orvoshoz és hét esetben igazolták a vírus jelenlétét.

Novemberben 496 millió euróra csökkent a külkereskedelmi többlet - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 4 és fél, a behozatal 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Ismét megdőlt az áramfogyasztás rekordja, és a rendszerirányító újabb csúcsokra számít a fogyasztási szokások változása miatt. Kedden délben 6884 megawattos átlagteljesítményt mértek. Tihanyi Zoltán, a Mavir vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elsősorban az időjárással magyarázta a rekordot.

Ismét rekordévet zárt a Budapest Airport. 2018-ban mintegy 14 millió 900 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez 13,5 százalékos forgalombővülés az egy évvel korábbihoz képest. Ferihegyről 45 légitársasággal 134 úti célt lehetett közvetlenül elérni az elmúlt évben.

A büntetések súlyosbítását indítványozta a halálkamionként elhíresült ügyben a Szegedi Fellebviteli Ügyészség. Az osztrák hatóságok 2015 augusztus végén 71 ember holtestét találták meg egy zárt hűtőkamionban az A4-es autópályán, a magyar határ közelében. A migránsokat Nyugat-Európába akarták szállítani az embercsempészek.

Horvátországban módosítaná az INA olajvállalatról szóló privatizációs törvényt a kormány az uniós kötelezettségszegési eljárás miatt. Lapértesülés szerint a kabinet elállna kivételes jogaitól az olajvállalatban, ami azt jelentené, hogy Zágráb nem akarja visszavásárolni a Mol 49 százalékos részesedését az INA-ból.

Európa-szerte jelentős gondokat okoz a téli időjárás, a havas utakon sok baleset történt. Németország déli részén csaknem teljesen megbénult a közlekedés az ötödik napja tartó havazás miatt. Ausztriában a hatóságok riasztást adtak ki a fokozott lavinaveszély miatt. Csehországban is akadozik a vasúti és közúti közlekedés, és 18 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Szlovákia északi részén 17 településen hirdettek rendkívüli állapotot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×