eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Zökkenőmentesen zajlanak az ünnepi programok - a nap hírei

Az országgyűlés elnöke szerint Szent István országának a függetlenséghez be kellett kapcsolódni a keresztény kultúrkörbe. A kormány számára minden magyar fontos – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Genovában kiemelték a leomlott híd romjai alól a három utolsó, eltűntként nyilvántartott ember holttestét. A nap hírei. 

Az Országgyűlés elnöke szerint Szent István életművének tanulsága, hogy a függetlenséghez az országnak be kellett kapcsolódni az európai keresztény kultúrkörbe. Kövér László az Echo Tv-nek augusztus 20. alkalmából adott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy a feladat ma megtartani azt a kultúrkört, amely Európát Európává, Magyarországot európai országgá teszi. Hozzátette: meg kell védeni az ország önállóságát azon törekvésekkel szemben, amelyek más érdekek alá rendelnék.

Zökkenőmentesen zajlanak a nemzeti ünnephez kapcsolódó programok - közölte a kormányszóvivő. Kovács Zoltán megerősítette, hogy országszerte és Budapesten is több tízezer ember vett és vesz részt a különféle programokon. Hozzátette: vasárnap hajnalban volt egy kisebb tűzeset a budai Várban, de senki nem sérült meg.

A kormány számára minden magyar fontos, bárhol éljen a világon - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád az Ópusztaszeren megrendezett Magyarok Országos Gyűlésén reményét fejezte ki, hogy a nemzetpolitikai intézkedéseknek köszönhetően egyre többen vállalják magyarságukat és csatlakoznak a magyar nemzethez. Fontosnak nevezte a hagyományok megőrzését és továbbadását a következő generációknak.

Genovában kiemelték a tűzoltók a kedden leomlott híd romjai alól az utolsó, eltűntként nyilvántartott emberek holttestét, egy háromtagú családot. A mentőalakulatok tovább folytatják a romok átvizsgálását. A tragédiának a hivatalos adatok szerint 43 halálos áldozata van, köztük több külföldi. Szombaton félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba a kedden leomlott hidat üzemeltető társaság Genova városa és az áldozatok családtagjai számára.

Az uniós tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel az olasz közlekedési miniszter, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt. A hajót az római kormány nem engedi kikötni. A menedékkérőket az olasz parti őrség hajója vette fedélzetére Málta közelében, de a szigetország nem fogadta be őket.

A nemzetközi bírálatok ellenére hatályon kívül helyezte az 1995-ös srebrenicai mészárlásról szóló jelentést a boszniai Szerb Köztársaság kormánya. A dokumentumot 2004-ben fogadta el az akkori kabinet. A kormány közölte: független nemzetközi bizottságot hoz létre, amely jelentést ír a szerb áldozatokról, valamint megállapítja a srebrenciai régióban áldozatul esettek pontos nemzetiségét. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a beszámoló eltúlozza a bosnyák, muszlim áldozatok számát, míg a szerb áldozatokét figyelmen kívül hagyja.

Megkezdődött a muszlimok hagyományos zarándoklata a szaúd-arábiai Mekkában. Becslések szerint idén kétmillió ember vesz részt a haddzs-on, amely az iszlám egyik alappillére, és minden olyan hívő muszlim számára az életben legalább egyszer kötelező, aki fizikailag képes arra, hogy végigjárja a zarándoklatot.

Addig maradnak amerikai katonák Irakban, amíg szükség van rájuk - jelentette ki az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi szövetség szóvivője. Sean Ryan azt mondta: mintegy 5200 amerikai katona állomásozik Irakban, de csökkenhet a számuk, ha más NATO-tagállamok katonái veszik át feladataikat.

Részben lezárták a Gázai övezet személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél az izraeli hatóságok. A lépés válasz a tűzszüneti tárgyalások elakadására és az erőszak folytatódására a határ mentén. A tilalom nem vonatkozik a humanitárius okokból Izraelbe utazókra, a kórházakba kezelésekre tartókra.

Afganisztánban tűzszünetet kezdeményezett az államfő egy iszlám ünnep alkalmából. Asraf Gáni azt üzente a tálib felkelők vezetőinek, hogy a fegyvernyugvás a kormányerők részéről hétfőn kezdődik és addig érvényes, amíg tiszteletben tartják. A felhívás csak a tálibokra vonatkozik, a többi terrorista szervezetre, köztük az Iszlám Államra nem.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×