eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kórházszövetség, tűzoltók túlórapénze, Ryanair-sztrájk - Napinfo

Visszautasítja a számvevőszék elnökének kórházakat bíráló kijelentéseit a Magyar Kórházszövetség. A túlóra-kifizetés jelenlegi rendszerének fenntartását kéri a tűzoltók érdekképviselete. Sztrájkba lépnek pénteken a Ryanair német pilótái.

Visszautasítja az Állami Számvevőszék elnökének egészségügyet minősítő kijelentéseit a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Domokos László egy korábbi lapinterjúban azt mondta, pénzügyi szempontból botrány és anarchia jellemzi az egészségügy egyes területeit. A két szakmai szervezet vezetői kiemelték: nem tudják értelmezni a méltatlan, szakmaiatlan, a kórházak lejáratására alkalmas példákat. Ezért meghívták az Állami Számvevőszék elnökét a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán dolgozzanak.

A túlóra-kifizetés jelenlegi rendszerének fenntartását kéri a Belügyminisztériumtól a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet azt várja a tárcától,hogy kezdeményezze az Országgyűlésben a szolgálati törvény módosítását, hogy 2019 január 1. után is kifizethetőek legyen a túlórák a tűzoltók számára. Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály szerint a jövő év elejétől a túlórákat már csak szabadidővel válthatnák meg a tűzoltók. Úgy vélte: ez a jelenlegi létszámhiány miatt a lakosság biztonságának, a tűz- és kárelhárítás hatékonyságának rovására menne.

Júliusban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A KSH legutóbb 2013 januárban mért ehhez hasonló drágulást, akkor 3,7 százalékos volt az infláció mértéke. Az elmúlt egy évben a korábbi hónapokhoz hasonlóan a üzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentősen, az üzemanyagokért 17,8 százalékkal, a dohányárukért 7 és fél százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban.

A várakozásokat meghaladó második negyedévi nyereségről számolt be a Magyar Telekom. A társaság nettó nyeresége 15,5 milliárd forint lett 2018 második negyedévében, több mint 42 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Rékasi Tibor vezérigazgató közleménye szerint a cég valamennyi üzletágban erős teljesítményt nyújtott, Magyarországon folytatódott a mobil adatforgalom és az okos eszközök iránti kereslet növekedése.

18 jégkrémből 4-nél talált jelölési hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, de élelmiszer-ellenőrzési bírságot csak egy esetben kellett kiszabni. A büntetést az édesítőszer jogszerűtlen használata indokolta. Utóbbi kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékhez adható, a kifogásolt készítmény azonban cukrot tartalmazott. A gyártó körülbelül 300 ezer forintos bírságra számíthat.

Sztrájkot hirdetett péntekre a Ryanair németországi pilótáinak szakszervezete. Az érdekképviselet így csatlakozik az ír, a svédországi és a belgiumi pilóták munkabeszüntetéséhez. A négy ország Ryanair-bázisait érintő akció a diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja. Az ír légitársaságnál legutóbb az előző héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés.

Európában is visszahív több százezer BMW-t a gyártó a kipufogógázt visszavezető rendszer ellenőrzésére. A gond a rendszer hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet. A meghibásodás először Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki.

Veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medvék áttelepítését illetve kilövését hagyta jóvá a román környezetvédelmi minisztérium. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: azután döntött erről a tárca, hogy vasárnap két embert sebesített meg medve Tusnádfürdőn, július közepe óta pedig négy személyt. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Továbbra sem sikerült megfékezni az erdőtüzet a kelet-spanyolországi Valencia tartományban. Már több mint 2600 hektár vált a lángok martalékává. Két nap alatt csaknem 3 ezer embert evakuáltak a környékről, jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen. A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×