Felszáll a köd a jegybanki alapítványok körül - a nap hírei

InfoRádió
2016. április 23. 21:13
Közzétették minden szerződés adatait a jegybankhoz tartozó Pallas Athéné alapítványok.

Nyilvánossá tették valamennyi szerződés adatait a nemzeti bankhoz tartozó Pallas Athéné alapítványok. Az információk elérhetőek a szervezetek honlapján. A Kúria március végén döntött arról, hogy a jegybank által alapított Pallas Athéné Alapítvány valamennyi pályázatának adatát közzé kell tenni az adatkérés időpontjáig. Az MSZP szerint meg kell szüntetni a jegybanki alapítványokat. Az Együtt feljelentést tesz.

Hétfőtől kezdi a burgenlandi-magyar határszakasz ellenőrzését az osztrák rendőrség. Az intézkedés egyelőre szúrópróbaszerű lesz és 4 járást érint. A tartományi rendőrség a helyzettől függően további határszakaszokon vezethet be hasonló intézkedést. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az osztrák intézkedések azt jelzik, hogy Ausztria nem támogatja tovább a tömeges bevándorlást.

Folytatódik a rendőrök életpályaprogramja, az idén 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére a tavaly indult illetményrendszer részeként - közölte a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkár. Zsinka András elmondta: az emelés a rendőr tiszthelyetteseknél akár 100 ezer, a tiszteknél 140 ezer forintos lehet.

A biciklis közlekedés népszerűsítéséért és további fejlesztések eléréséért tartott felvonulás a Magyar Kerékpárosklub szombat délután Budapesten. Az "I Bike Budapest" elnevezésű megmozdulásnak több ezer részvevője volt. A Magyar Kerékpárosklub elnöke szerdán megállapodott Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a klub helyet kap a városházi tervek előkészítésében.

Délkelet-Törökországban tárgyal a menekültválság megoldását célzó egyezményről a német kancellár és uniós vezetők a török miniszterelnökkel. Törökország saját állítása szerint már mintegy 10 milliárd dollárt költött a migránsokra 2011 márciusa, a szíriai konfliktus kezdete óta.

Az iráni nukleáris fejlesztési programról elért megállapodást és az amerikai egészségügyi ellátórendszer átalakítását sorolta elnöki időszaka fő sikerei közé londoni látogatásán az amerikai elnök. Barack Obama pénteken David Cameron miniszterelnökkel tárgyalt Nagy-Britannia uniós tagságáról is. Barack Obama vasárnap Londonból Németországba, Hannoverbe utazik. A nagyvárosban több mint 25 ezer ember tüntetett szombaton az Egyesült Államok, illetve a transzatlanti kereskedelmi és beruházási szerződés ellen.

New Yorkban 175 ország vezetője írta alá a párizsi klímaegyezményt, ami rekord a nemzetközi diplomáciában. A megállapodás akkortól lép életbe, ha legalább 55 olyan ország csatlakozik hozzá, amely együtt a világ károsanyag-kibocsátásából 55 százalékban kiveszi a részét.

A szíriai tűzszünet ellenére a kormányerők légicsapásai 27 embert öltek meg a lázadók által ellenőrzött területen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet. Közben tűzszünetet kötött a szíriai kormány a kurd csapatokkal az ország észak-keleti részén. Az ideiglenes tűzszüneti megállapodás határozatlan időre szól, a tartós egyezségért még folynak a tárgyalások.