INFORÁDIÓ 
2018. szeptember 24. hétfő
Gellért, Mercédesz

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton 7:45 után.

Adás kezdése: kedden, csütörtökön és szombaton 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 20-i adása

Paulo Coelho új, önéletrajzi ihletésű regénye, a Hippi egy utazás története. Az írótól megszokott tanítói hangütés helyett, itt egy kalandos történetet mesél el, hogy hogyan jutott el szerelmével Amszterdamból Nepálba egy hippibuszon. Fehér Anna Magda kérdezte Kal Pintér Mihályt, a könyvet megjelentető Athenaeum Kiadó szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 18-i adása

Susan Faludi Pulitzer-díjas magyar származású újságíró Előhívás című könyvében a csaknem 80 évesen nemváltoztató műtéten átesett apja sorsának jár utána: a budapesti zsidó családban töltött gyerekkortól az amerikai emigráción át a thaiföld-i műtétig. Az írónő október 20-21-én a Margó Fesztivál vendégeként Budapesten is beszél majd minderről. Seres Gerda kérdezte Büchler Andrást, a Libri PR-igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 15-i adása

Holch Gábor már 20 éve él külföldön, sokfelé járt, de Shanghajban telepedett le. Önéletrajzi írása, az Ez a város egy távoli bolygó című könyv egy kalandos és egzotikus élet története. Az Athenaeum Kiadó Magyarok külföldön című könyvsorozatának ötödik kötetéről Fehér Anna Magda kérdezte Holch Gábort.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 13-i adása

Zdeněk Svěrák Kettős látás című novelláskötete szívhez szóló történetek gyűjteménye igazi cseh humorral fűszerezve. A színész-forgatókönyvíró még 2016-ban a Napkút Kiadónál megjelent könyvéről Fehér Anna Magda kérdezte Forgács Ildikó fordítót.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 11-i adása

A Magvető Kiadó zsebkönyvtárában a napokban jelent meg Gion Nándor "Virágos katona" című regénye. A 19. és 20. századi délvidéki történelmet a mágikus realizmus fénytörésében megmutató könyvről Fehér Anna Magda kérdezte Szegő János szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 6-i adása

Csaknem 15 év után ismét kiadta az Agave Dennnis Lehane Titokzatos folyó című krimijét. A tökéletes jellemrajzokkal megírt történet három valahai jóbarátról, egy múltbeli traunáról és egy gyilkossági nyomozásról szól. Clint Eastwood a regényből készült filmje több Oscar-díjat is bezsebelt. A kötetről Seres Gerda kérdezte Molnár Bertát, a kiadó munkatársát.

A Könyvpercek magazin 2018. szeptember 4-i adása

Újra kiadta az Európa Könyvkiadó Alice Walker 1982-ben megjelent Pulitzer-díjas regényét, a Bíborszínt. Sokan talán Steven Spielberg azonos című filméből ismerhetik a feleségnek eladott kamaszlány drámáját. Seres Gerda kérdezte Kormos Lilit, a kiadó munkatársát.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 30-i adása

Az Európai Unió felbomlása utáni világban játszódik Zágoni Balázs regénye, A Gömb. A szerző mégis úgy véli: nem disztópiát írt, és még csak kalandregénynek vagy sci-finek sem nevezné a regényt, noha ezek egyes elemei jól tetten érhetőek a szövegben. A kétrészesre tervezett Fekete fény sorozat Móra kiadónál megjelent első kötetéről Seres Gerda kérdezte Zágoni Balázst.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 28-i adása

A Magvető Kiadó zsebkönyvtár sorozatában a héten jelent meg Fejes Endre Rozsdatemető című regénye. A József városban játszódó, 50 év családtörténetét végigkísérő történetről Szegő János szerkesztőt Fehér Anna Magda kérdezte.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 25-i adása

A Sárkánytörvény című kötettel folytatódik M. Kácsor Zoltán Zabaszauruszok-sorozata a Kolibri Kiadónál. A Garázs Bagázst is jegyző szerző már a harmadik epizóddal is elkészült, amelyben egyre kalandosabb történetekbe keveredik a három barát: Rilex, a világ legbékésebb Tirannoszaurusz rexe; Kunyi, a szájában lakó keselyű és Barmol, a raptor.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 23-i adása

Dean Koontz a misztikus thriller egyik legismertebb írója új sorozatában egy volt FBI-ügynök egyszemélyes nyomozásának történetét írta meg - a korábbiaktól eltérően sötétebb, értékvesztett világot festve. A Jane Hawk-sorozat első kötete a 21. század kiadó gondozásában jelent meg. Seres Gerda kérdezte Farkas Veronika fordítót.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 21-i adása

Meg nem valósult álmokról és a kiüresedésről szól Csillag Lajos Túlsó part című kisregénye. A szerző a nihil felől közelíti meg saját generációját, és a tulajdonképpen cselekménynélküli történet belső monológokon, párbeszédeken és emlékezéseken keresztül gondolkodtatja el az olvasót az elszalasztott lehetőségekről. A Fiatal Írók Szövetsége kiadásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Csillag Lajost.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 18-i adása

Szuperhős szakszervíz címmel jelent meg egy mesekönyv, ami a gyerekek kórházban töltött idejét igyekszik megkönnyíteni történetekkel és némi pszichológiai iránymutatással arra vonatkozóan, hogy miként érdemes erről beszélni vagy miként lehet segíteni a sérült gyermeknek. Seres Gerda kérdezte a szerzőt, Sárvári Töttös Györgyit.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 16-i adása

Egyetlen gyermek címmel jelent meg magyarul Rhiannon Navin első kötete. A regény egy iskolai lövöldözést és az azt követő gyász időszakát meséli el egy hatéves, bátyját elvesztett kisfiú szemszögéből. Az írónő regényét sokan Jodie Picoult műveihez hasonlítják. Seres Gerda kérdezte Kal Pintér Mihály szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 14-i adása

A Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor két éve megjelent Orgia című regényének. A kötet a tizenkettedik kerületi nyilasok 1944-45-ös tetteit mutatta be a korábbiaknál jóval nyersebb és hétköznapibb formában. A szerző szerint a Szomszéd akár előzménykötet is lehetne, és kevésbé gyötrelmes olvasmány, mint az Orgia. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 10-i adása

Tizenhárom különböző mese és köztük két vers olvasható A bohóc és a kismajom, a Marék Veronika mesék-sorozat első kötetében, amelybe óvodásoknak szóló, állatos történeteket válogatott az írónő Kovács Eszterrel, a  Pozsonyi Pagony kiadó főszerkesztőjével. A meséket Pásztohy Panka rajzai kísérik. A kötetről Rozgony Ádám kérdezte Marék Veronikát.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 9-i adása

Medgyes Péter neves angoltanár, a neveléstudomány doktora, az ELTE professor emeritusa, volt damaszkuszi nagykövet eddig mintegy 40 könyvet írt, de most először az ünnepi könyvhétre jelent meg utazásairól szóló beszámoló. A Világgá mentem című írás a Corvina Kiadó gondozásában megjelent meg. Fehér Anna Magda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 7-i adása

13 kortárs magyar szerző írt novellát Budapestről a Tilos az Á felkérésére. A kisprózák mind a város egy-egy szeletét mutatják be egy kamasz elbeszélő vagy főhős történetén keresztül. A Budapest OFF című kötetről Seres Gerda kérdezte Péczely Dóra szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 4-i adása

Az emberi kapcsolatok izgalmasan kusza világába kalauzol D. Tóth Kriszta Húszezer éjszaka című regénye. Az írónő nem véletlenül adta főhősének a Szomjas Helga nevet, akinek bár látszólag mindene megvan, mégis folyamatosan szomjazza az élvezeteket, űzi a szerelem illúzióját. A szerző szerint a kötet azoknak szól, akik már szembesültek vagy szembesülni fognak a hiányérzeteikkel. A Bookline kiadásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte D. Tóth Kriszta írót, újságírót.

A Könyvpercek magazin 2018. augusztus 2-i adása

Az első dagerrotípia elkészültétől a neoavantgárd korszakon át egészen 1989-ig mutatja be a magyar fotóművészet kiváló alkotóit és emblematikus képeit a Látóhatár kiadó gondozásában megjelent A magyar fotó című album. Pénteki Orsolya író, képzőművész szövegeiben a mesélős és fotótörténeti attitüdőt váltogatva írt érdekes és élményszerű kísérőszövegeket a lenyűgöző képekhez. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH