INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2020. április 4-i adása

A Tinta Könykiadó Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek című sorozatának 21. köteteként jelent meg a Szófajtani és szószerkezeti elemzések című kiadvány. A gyakorlás központjában ezúttal a szófajok szószerkezetbeli funkciójának, valamint a mondatrészek szófajiságának az elmélyítése áll. Rozgonyi Ádám kérdezte Kiss Gábort, a Tinta Könyvkiadó tulajdonos-főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. április 2-i adása

Nagy levegő - Aki megáll, elsüllyed címmel jelent meg Jakupcsek Gabriella harmadik könyve, amely az előző kötetekhez hasonlóan aktuális témákat feszeget, és arra buzdítja az olvasót, hogy a sorsfordító döntések előtt álljon meg egy pillanatra levegőt venni. Az újságíró szerint a könyv történetei most különösen aktuális mondanivalóval bírnak. Rozgonyi Ádám kérdezte Jakupcsek Gabriellát.

A Könyvpercek magazin 2020. március 31-i adása

H. úr hagyatéka címmel jelent meg Lázár Balázs új verseskötete, amely a 21. század nagy kérdéseivel foglalkozik. Lázár Balázs szerint paradigmaváltás előtt áll az emberiség, sok mindent újra és át kell gondolnia ahhoz, hogy megtalálja az új utat. Az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. március 28-i adása

Az olvasókkal együtt írja új regényét Mészöly Ágnes író. A közeli jövőben játszódó történet fejezetenként jelenik meg a Tilos az Á Könyvek kiadó közösségi oldalain, a szerző által felkínált lehetséges folytatásokról közönségszavazás dönt. A napról napra bővülő Csepp című blogregényről Rozgonyi Ádám kérdezte Mészöly Ágnest.

A Könyvpercek magazin 2020. március 26-i adása

A gyermekágyi láz felfedezésének és leküzdésének izgalmas történetét, Semmelweis Ignác magyar orvos életet tárja az olvasók elé Theo Malade müncheni orvos-író először 1924-ben megjelent Semmelweis – Az anyák megmentője című életregénye. Az 1933-ban magyar fordításban már kiadott kötetet a Tinta Könykiadó jelentette meg újra. Rozgonyi Ádám kérdezte Kiss Gábort, a kiadó tulajdonos-főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. március 24-i adása

A mai felgyorsult világban egyre inkább online ápoljuk társas kapcsolatainkat. Gyors válaszokat, azonnali érzelmi szükségletkielégítést igénylünk, így a vágyak is gyorsak lesznek. Nem mindegy azonban, hogy egy huszonéves hogyan indul el a fiatal felnőttkor, a valóság felé: csalódottság vagy a realitás szeretete jellemzi inkább? – mondja Tari Annamária pszichoanalitikus, akivel Rozgonyi Ádám beszélgetett Online illúziók – offline valóság című kötetéről.

A Könyvpercek magazin 2020. március 21-i adása

Máthé Erika magánkiadásában, Wéber Krisztina fordításában jelent meg magyarul Edgar von Schmidt-Pauli német író, újságíró eredetileg 1936-ban, majd 1943-ban kiadott Horthy-életrajza. Máthé Erika szerint nemcsak a kormányzó életét, hanem a magyar néplelket is jól ábrázolja a Horthy Miklós tengernagy, népi hős és kormányzó című kötet. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2020. március 19-i adása

Egy új jövevény legkisebb mozzanata is csoda - ezt szeretné bemutatni Legyünk barátok! című mesekönyvében Tóth Krisztina. A Manó Könyvek kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. március 17-i adása

Hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? - erre keresik a választ Grecsó Krisztián Magamról többet című kötetének versei. A szerző az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt másfél évben olyan hatások érték, amelyek nem prózai megszólalást kívántak. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent verseskötetről Domanits András kérdezte Grecsó Krisztiánt.

A Könyvpercek magazin 2020. március 14-i adása

Roma nők egymás közt címmel jelent meg a L`Harmattan Kiadó gondozásában egy interjúkötet, amely 12 diplomás, sikeres roma nő életútját mutatja be. Fehér Anna Magda kérdezte Raffael Mónikát, a kötet szerkesztőjét, a Kopp Mária Intézet Társadalmi Csoportok Kutatóközpontjának elemzőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. március 12-i adása

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában, a Magyar vidék a 20. században könyvsorozatban jelent meg a Magyar dúlás - Tanulmányok a kényszerkollektivizálásról című kötet, amely személyes beszámolók segítségével mutatja be az 1958-ban kezdődött tsz-szervezési kampányt. Rozgonyi Ádám kérdezte Germuska Pált, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesét.

A Könyvpercek magazin 2020. március 10-i adása

A mobilozás miatt sok súlyos baleset történik a gyalogosok, a kerékpárosok, a motorosok és az autóval közlekedők között. Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc új könyve ismét a Papa és unokái történeteivel mesél a balesetek elkerüléséről. Az interneten is elérhető kötetről Dzsubák Tamás kérdezte Nógrádi Gábor írót.

A Könyvpercek magazin 2020. március 7-i adása

Saját tapasztalaiból merített első regénye megírásához Nyáry Luca. A Menő Könyvek kiadó gondozásában megjelent, Vigyázat, törékeny! című kötet története a depresszióról és annak leküzdéséről szól. Rozgonyi Ádám a szerzővel készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. március 5-i adása

Bartók Béla anatóliai gyűjtéséről ad sokoldalú és részletes beszámolót tanulmányokon, levelezéseken és elemzéseken keresztül Sipos János zenekutató Bartók Anatóliában című könyve, amely a tavaly tavasszal megjelent Török népzene Kis-Ázsiából című kötetének folytatása. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent új kiadványról Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt, a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársát, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusát.

A Könyvpercek magazin 2020. március 3-i adása

A közelgő 100. évfordulóhoz kapcsolódóan jelent meg a Helikon Kiadó gondozásában Romsics Ignác történész könyve a trianoni békeszerződésről. A szerzővel Kocsonya Zoltán készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. február 29-i adása

A Menő Könyvek kiadó gondozásában jelent meg Mészáros Dorka Kiszámolós című ifjúsági regénye, amely egy tizenöt éves lányról szól, akinek egyszerre három fiú is megtetszett. A cselekményt az olvasó alakítja, amelyet akár huszonnégy különböző módon is befejezhet. A kötetet Zsidró Dominik versei színesítik. A regényről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt, Mészáros Dorkát.

A Könyvpercek magazin 2020. február 27-i adása

Az elmúlt évtizedekben gazdátlanná vált a magyar festészet és a kulturális örökség ügye – mondta az InfoRádiónak Kieselbach Tamás. A művészettörténész szerint emiatt jelent ma is problémát a műtárgyhamasítás Magyarországon. A képzőművészet értékeinek megóvása érdekében ezért egy fotókkal illusztrált tanulmánykötetet írt művészettörténészekkel, restaurátorokkal, újságírókkal és jogászokkal, amelynek a címe Műtárgyhamsítás magyar szemmel – Ocsút a búzától.

A Könyvpercek magazin 2020. február 25-i adása

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg magyar fordításban Eddy De Wind holland zsidó orvos könyve, amelyet az egyetlen olyan memoárként tartanak számon, melyet teljes egészében az auschwitzi haláltáborban írtak. Az 1946-os eredeti holland kiadás szószedettel, térképpel és a leszármazottak, valamint a fordító utószavával bővült. Rozgonyi Ádám kérdezte Szabó Tibor Benjámint, az Athenaeum Kiadó vezetőjét az Auschwitz, végállomás – Egy túlélő naplója a haláltáborból című kötetről.

A Könyvpercek magazin 2020. február 22-i adása

Európa súlypontja Keletre tolódott, ezt Nyugat-Európának is meg kell értenie, különben az unió szétesik - ezzel a kérdéssel foglalkozik Emil Brix osztrák történész-diplomata és Erhard Busek volt osztrák alkancellár könyve. A könyvről Varga Mónika beszélgetett Miszlivetz Ferenc történész-szociológussal, az Institute of Advanced Studies Kőszeg főigazgatójával.

A Könyvpercek magazin 2020. február 20-i adása

A magyar széppróza napján mutatták be Az év novellái 2020 című antológiát a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kötetbe magyarországi és határon túli magyar folyóiratokban megjelent novellák kerültek, idén 33 szerzőtől - mondta az InfoRádiónak Erős Kinga, a kötet egyik szerkesztője, a Magyar Írószövetség elnöke. Rozgonyi Ádám interjúja.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018