INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 16-i adása

Ahhoz, hogy nyár végén a gyerekek visszazökkenjenek az iskolai feladatok világába, nagy segítséget nyújtanak a foglalkoztató füzetek. A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a "Mantyusok" sorozat, amelyben Bosnyák Viktória meséire Sipos Nikolett tanítónő állított össze munkafüzeteket. A kisiskolásoknak ajánlott foglakoztatókról Fehér Anna Magda kérdezte Bosnyák Viktória írót.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 15-i adása

Diplomácia-Hírszezés-Állambiztonság címmel jelent meg a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az ELTE közös konferenciájának előadásanyaga az 1945 és 1990 között magyar külpolitikáról. Seres Gerda kérdezte a kötet egyik szerkesztőjét, Andreides Gábor tudományos kutatót.

LE:
Andreides Gábort, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatóját hallották.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 13-i adása

Íróportrékát, személyes hangvételű emlékezéseket gyűjt egybe Vámos Miklós Az isten szerelmére című, Athenaeum kiadónál megjelent kötete. Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 10-i adása

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Toni Morrison Nobel-díjas írónő, a Nagyonkék, A kedves és a Dzsessz című regények szerzője, aki első afroamerikai női szerzőként nyerte el a legmagasabb irodalmi elismerést. Seres Gerda kérdezte M. Nagy Miklóst, a Helikon kiadó irodalmi vezetőjét, A kedves című regény fordítóját.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 8-i adása

"A fiatal generációról akartam írni, de nem hollywoodi stílusban, hanem kíméletlenül őszintén" - mondta Mucha Dorka első regényéről. A Puncs - ahogy Grecsó Krisztián fogalmazott - pimasz és pontos mondatokkal ír egy tanár-diák szerelemről. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 6-i adása

A gyerekek óvodába való beszoktatását segíti játékos, humoros formában az Óvodások kézikönyve. Finy Petra története egy kislányról első ovis napjairól, az ismeretlentől való félelméről mesél. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 3-i adása

A labdarúgásban is komoly jelrendszer működik, a jeleket használó csapatok jelentős előnyt érhet riválisaival szemben - hangsúlyozta Sisa Tibor, az MLSZ edzőképzési igazgatóhelyettese, miután megjelent a Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban II. - jelrendszer a labdarúgásban című könyve. Szabó Gergő interjúja. 

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 1-jei adása

Péterfy Gergely új regénye arról mesél, miként pusztít el egy alacsonyabb rendű kultúra egy magasabb rendű kultúrát - összegezte A golyó, amely megölte Puskint című kötetét a szerző. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2019. július 30-i adása

Klímaszorongásról, radikalizálódásról írt regényt a finn dokomentumfilm rendező, író, újságíró, Elina Hirvonen. Az "Elfogy az idő" című könyv a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Fehér Anna Magda kérdezte Rostás Eni szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2019. július 27-i adása

Ebben a hónapban van az évfordulója Petri György halálának. Verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteményét jelentette meg a Magvető Kiadó. A kötet a klasszikus magyar költők életművét bemutató sorozatban kapott helyet. Fehér Anna Magda kérdezte Szegő Jánost, a Magvető Kiadó szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2019. július 25-i adása

Magyarul is olvasható David Foster Wallace kultkönyve, az amerikában a `90-es években kiadott Végtelen tréfa. A mintegy ezeroldalas regény számos apró történetből építkezve, személyes történeteken keresztül mesél az amerikai mindennapokról. Seres Gerda kérdezte az egyik fordítót, Sipos Balázst.

A Könyvpercek magazin 2019. július 23-i adása

Mi a dolgunk a világban? Ha elvesztegetjük, akkor megérdemeljük-e az életet? -- ezeket a kérdéseket is feszegeti Kalapos Éva ifjúsági gyermekkönyvszerző első felnőtteknek szóló regénye, az F mint című könyv. A regény az Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. Fehér Anna Magda először a regény főhőséről, Femáról, egy budapesti éjjel-nappali bolt pénztárosáról kérdezte Kalapos Évát.

A Könyvpercek magazin 2019. július 20-i adása

Grecsó Krsiztián Vera című regénye egy 10-11 éves kislány története a `80-as évek szegedi mindennapjaiban - rendkívül erős atmoszférájú, szikár, mégis érzelmekre ható alkotás. Seres Gerda beszélt Turi Tímea szerkesztővel.

A Könyvpercek magazin 2019. július 18-i adása

Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regénye nyerte el az Európai Unió 2009 óta átadott Irodalmi Díját. Minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja az elismerést, aki már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerző. A Magvető Kiadónál megjelent regényről és a díjról Fehér Anna Magda kérdezte Mán-Várhegyi Rékát.

A Könyvpercek magazin 2019. július 16-i adása

Izgalmas kultúrtörténeti utazásra hívja a családokat Molnár Krisztina Rita fraknói várban játszódó története, a Borostyán, az időkapus. A kötet Szalma Edit illusztációival jelent meg a Móra kiadó és az Esterházy Alapítvány gondozásában. Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2019. július 13-i adása

A Kortárs Kiadó gondozásában, Gyimesi Emese sajtó alá rendezésében, kísérőtanulmányával és jegyzeteivel jelent meg a Szendrey Júlia összes verse című kötet, amely 141, többségében eddig publikálatlan költeményt tartalmaz. Rozgonyi Ádám kérdezte Gyimesi Emese irodalomtörténészt, a kötet szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2019. július 11-i adása

Novics János Hózentróger című elbeszélése egy 16 éves fiú kéthetes ausztriai kalandja, identitáskeresése a rendszerváltás évében. Az elsőkönyves szerzővel Seres Gerda beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2019. július 9-i adása

A progresszív gondolkodásmódot is bemutatja a nemrégiben megjelent A szabadság harcosai című könyv – mondta az InfoRádiónak a mű szerzője. Dzsubák Tamás kérdezte Megadja Gábort.

A Könyvpercek magazin 2019. július 4-i adása

Kuncz Aladár erdélyi író, szerkesztő, műfordító munkásságát összegezte az Országos Széchenyi Könyvtár és a Magyar Művészeti Akadémia októberi konferencája, amelynek anyagát most kötetben is kiadták A nekifeszült mentő-akarat - Kuncz Aladár emlékkonferencia címmel. Seres Gerda kérdezte Boka László irodalomtörténészt, az OSZK tudományos igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2019. július 6-i adása

Bemutatták a Cirkuszi csodaemberek - Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat első öt kötetét. A Fővárosi Nagycirkusz 130 éves fennállása alkalmából megjelent, fotókkal illusztrált könyvek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást. Rozgonyi Ádám kérdezte Szekáry Zsuzsannát, a kötetek szerzőjét.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018