INFORÁDIÓ 
2018. december 19. szerda
Viola

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton 7:45 után.

Adás kezdése: kedden, csütörtökön és szombaton 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2018. december 18-i adása

Ördögh Ottó a VIP - Világirodalmi paródiák című kötete után ezúttal a magyar irodalom gyöngyszemeit parodizálja a tőle megszokott finom humorral és komolysággal. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Sortalanság Janus Pannoniustól Pilinszky Jánosig, Zrínyi Miklóstól Radnóti Miklósig, Mikszáth Kálmántól Hamvas Béláig több mint huszonöt kanonizált szerző stílusparódiját tartalmazza.

A Könyvpercek magazin 2018. december 15-i adása

Szörnyek a szobádban címmel jelent meg Pifkó Célia első mesekönyve. A szerző a gyerekek leggyakoribb félelmeire ad kedves, szerethető és mulatságos válaszokat, a Képmás gondozásában kiadott kötetet Orosz Annabella illusztrálta.

A Könyvpercek magazin 2018. december 13-i adása

Büfik és bukások címmel jelent meg könyvben Herczeg Zsoltnak, az InfoRádió főmunkatársának online apanaplója M. Miltényi Miklós grafikáival.

A Könyvpercek magazin 2018. december 11-i adása

A rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai sikerének teljes hátterét és szinte minden apró részletét megismerheti az olvasó a nemrég megjelent, Aranypengék című könyvből. Farkas Dávid kérdezte a Kék Európa Stúdió gondozásában megjelent kötet egyik szerzőjét, Radványi Benedeket.

A Könyvpercek magazin 2018. december 8-i adása

Minden napra egy sztori - 365 cégvezető, menedzser,vállalkozó mesél egy most megjelent kötetben. A 365 üzleti történet hol személyes, hol a vállalkozással kapcsolatos élményeket ad közre, amelyek nem csak az üzleti szférában dolgozók számára lehetnek érdekesek - véli Kocsi Ilona. A könyv szerkesztőjét Seres Gerda kérdezte.

A Könyvpercek magazin 2018. december 6-i adása

A Magvető Kiadó jelentette meg a Kistehén zenekar frontemberének, Kollár-Klemencz Lászlónak "A műanyag kertiszékek élete" című második novelláskötetét. Fehér Anna Magda először a műanyag székekről kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. december 4-i adása

Az évezred egyik legnépszerűbb és legzárkózottabb Formula-1-es pilótáját mutatja be minden eddiginél alaposabban a finn prózaíró, Kari Hotakainen "Az ismeretlen Kimi Raikkönen" című könyve. Farkas Dávid kérdezte Vámosi Péter szakújságírót, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent kötet szaklektorát.

A Könyvpercek magazin 2018. december 1-jei adása

Már a hatodik verseskötete jelenik meg Vadász Bence Ybl-díjas építésznek. A humoros, groteszk írások eleinte elsősorban gyerekeknek szóltak, ám mára - Miltényi Miklós grafikáival együtt - játékos lelkű felnőtteknek szóló olvasmány lett belőle. Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2018. november 29-i adása

Megjelent magyarul Murakami Haruki egyik korai elbeszélése, a Különös könyvtár. Mayer Ingrid japán eredetiből fordította magyarra a reális, földhözragadt elemeket valószerűtlen álmokkal ötvöző kisregényt, amelyet a Geopen az amerikai illusztrátor, Chip Kidd grafikáival adott ki. Seres Gerda kérdezte Balázs Éva főszerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. november 27-i adása

Csigaház címmel jelent meg Szabó Magda hagyatékban talált korai kisregénye, amely egy szerelmi négyszög története bécsi kulisszákkal. Két füzetben bukkantak rá a Tasi Gézánál őrzött hagyatékban erre a javítgatott szövegre - ennek egy részlete faximile oldalakon be is került a kötetbe. Seres Gerda kérdezte Jolsvai Júliát, a Jaffa Kiadó főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2018. november 24-i adása

Marco Rossi - Olasz meló Magyarországon címmel könyv jelent meg a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának életéről és pályafutásáról. A könyv szerzője, Ch Gáll András, a Magyar Idők munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, az olasz szakember egy kivételesen őszinte ember, aki Magyarországon érte el a legnagyobb sikereit. Szabó Gergő interjúja.

A Könyvpercek magazin 2018. november 22-i adása

Petri György verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteményét jelentette meg Várady Szabolcs gondozásában a Magvető Kiadó. A kötet a Magvető klasszikus magyar költők életművét bemutató sorozatában kapott helyet. Fehér Anna Magda kérdezte Szegő Jánost, a Magvető Kiadó szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2018. november 20-i adása

Tudják mi történt Hófehérkével azóta, amikor a herceg megtalálta az üvegkoporsóban? És Piroskával, akinek a nagymamáját felfalta a farkas? Nos, ezekre a kérdésekre próbál választ adni a Szederkényi Olga szerkesztette És boldogan éltek? - A mesehősök utóélete című könyv, amelyben 14 írónő és egy kakukktojás ereszti el a fantáziáját. Németh Zoltán kérdezte Szederkényi Olgát.

A Könyvpercek magazin 2018. november 17-i adása

Ragacs, a hős kismacska története egy visszahúzódó, szorgó cicáról mesél. Wéber Anikó célja az volt, hogy megmutassa a kisiskolás gyermekek számára, hogy a félelem természetes dolog, s olykor a felnőttek is nehezen küzdik le. Buzay István illusztrálta a kötetet, amely a Pagony gondozásában jelent meg. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. november 15-i adása

Feleséged története címmel jelent meg Pfliegel Dóra első regénye. Az válófélben lévő nő történetéhez többféle befejezést írt, és igyekezett egy kortünetet: a megcsalás témáját megragadni. Seres Gerda kérdezte a szerzőt elsőként a Füst Milán regényére asszociáló címről.

A Könyvpercek magazin 2018. november 13-i adása

A kiszolgáltatottság regénye - mondja második kötetéről Gárdos Péter. Az alkotó ezúttal több huszadik századi sorsból építette fel mozaikszerű történetét, amelyben a `30-as évek Oroszországa találkozik a berlini mindennapokkal és a budapesti gettókkal. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2018. november 10-i adása

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, és megírta a keletkezésük történetét is. Az Írjál és szeressél című kötet 125 levelet és történetet tartalmaz. 

A Könyvpercek magazin 2018. november 8-i adása

Megjelent magyarul az idei Man Booker-díj döntősének kötete: A Mars Klub. Rachel Kuschner regénye egy gyilkosság vádjával börtönbe zárt nő története; a szerző a szleng és a szépirodalmi nyelv keverékével igazán lenyűgöző írói világot épít. Müller Péter Sziámi - aki két fiával, Müller Mátéval és Müller Brúnó Noéval közösen fordította a kötetet - úgy véli: a legjobb könyv, amit az utóbbi időben olvasott.

A Könyvpercek magazin 2018. november 6-i adása

Szárnyvonal címmel jelent meg Fekete Vince kötete a Magvető kiadó gondozásában. A versek egyfelől a kizökkent idő témáját vetik fel, másrészt pedig a természeti líra zsánerét gondolják újra. Seres Gerda beszélt a költővel.

A Könyvpercek magazin 2018. november 3-i adása

Igaz Dóra Egy fiú a csapatból című könyve a holokauszt témájáról mesél 10-12 éves gyerekeknek. Mai történetet tár az olvasók elé, amelyben hétköznapi kamaszok szembesülnek a nagyszüleik elhallgatott történeteivel. A Pagony gondozásában megjelent köetről Seres Gerda kérdezte a szerzőt.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018