INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2020. július 11-i adása

A várostervezés egyedi, a szokványostól eltérő folyamatait és lehetőségeit mutatja be Pablo Sendra mérnök és Richard Sennett szociológus A rendezetlenség megtervezése című kötete, amely a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. A szerzők azokra a tervezési módokra és épített környezeti elemekre hívják fel a figyelmet, amelyek társadalmi interakciókra ösztönöznek. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Salamin Gézát, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökét.

A Könyvpercek magazin 2020. július 9-i adása

A magyar mesekincs rendkívül gazdag, legalább 20 ezer népmese különböző változatait ismerjük – mondta az InfoRádiónak Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója, aki Gingalló című kötetében közöl válogatást kedvenc meséiből.

A Könyvpercek magazin 2020. július 7-i adása

Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája címmel jelentetett meg kötetet a Tinta Könyvkiadó. A gyűjtemény a szólásokon, közmondásokon keresztül a 20. században eltűnt hagyományos paraszti világgal ismerheti meg az olvasót – mondta az InfoRádiónak Kiss Gábor, a kötet egyik szerkesztője, a Tinta Könykiadó vezetője.

A Könyvpercek magazin 2020. július 4-i adása

A bunyevác népcsoport múltjáról és jelenéről jelentetett meg könyvet a Bunyevác Kulturális Intézet. A kilencvenoldalas kiadvány képekkel, térképekkel, grafikákkal illusztrálva mutatja be a mára kisszámú népcsoport gazdag kultúráját. Rozgonyi Ádám kérdezte Ikotity Istvánt, a Bunyevác Kulturális Intézet vezetőjét, a Bunyevácok című kötet egyik szerző-szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. július 2-i adása

Zsebkönyv formában is megjelent Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársának Cigánytelep nyolctól négyig című kötete. A szerző arról a négyszáz lelkes monori cigánytelepen végzett munkájáról ír, ahol 2005 óta sajátos integrációs programot folytat a segélyszervezet. A kötetet Majoros Árpád fotói illusztrálják. A kiadványról Rozgonyi Ádám kérdezte Kiss Dávidot.

A Könyvpercek magazin 2020. június 30-i adása

A 80 éves Novotny Zoltánról, a sportriporteri szakma ikonikus alakjáról jelentetett meg életinterjú-kötetet a Luther Kiadó Sport, rádió, hit címmel. Az interjúkötetben nemcsak a sportközvetítésekhez, hanem a televíziózáshoz kapcsolódó élményeiről, az evangélikus egyházhoz való kötődéséről, valamint filmgyári szinkronmunkáiról is mesél a több kitüntetéssel és díjjal elismert, közkedvelt médiaszakember. Boda Zsuzsával, a könyv szerző-szerkesztőjével Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2020. június 27-i adása

A késő ókortól egészen a 20. századig követi nyomon az egyház és vallás megújításért zajló folyamatokat az Egyházi és vallási reformtörekvések régen és ma című kötet, amely egy korábbi konferenciáján elhangzott előadások tanulmánnyá bővített és szerkesztett anyagát tartalmazza. Rozgonyi Ádám kérdezte Horváth Emőkét, a kötet egyik szerkesztőjét, a Károli Gáspár Református Egyetem docensét.

A Könyvpercek magazin 2020. június 25-i adása

A Himnusz egy lelkesítő költemény, és ezt így látták a szerzőnek, Kölcsey Ferencnek a kortársai is – mondja Kozma László, aki Kölcsey Ferenc: Himnusz című kötetében amellett érvel, hogy a költő nem pesszimista, csak a múltbeli csapások miatt kesergő művet alkotott, hanem olyat, amely józanul, kristálytiszta logikával teszi mérlegre a magyarság cselekedeteit, és jelöli meg a sorscsapásokból kivezető utat. A Kairosz kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. június 23-i adása

Tizenhét, a 19. század vége és a 20. század közepe között publikáló, kevésbé ismert hazai politikatudós és politikai gondolkodó írásai olvashatók a Gondolat Kiadó gondozásában megjelent Milyen Magyarország? Milyen Európa? című kötetetben. Csizmadia Ervin politológussal, a kötet szerkesztőjével Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. június 20-i adása

Életműalbumot jelentetett meg Sára Sándor munkásságáról az MMA Kiadó. A 400 oldalas kiadvány gazdagon illusztrált írásokkal és több mint 300 fotóval eleveníti fel a filmrendező, operatőr, fotóművész és tévéigazgató sokoldalú életművét. Rozgonyi Ádám kérdezte Kincses Károly fotográfust, a kötet képszerkesztőjét és egyik tanulmányának szerzőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. június 18-i adása

Messze túl a láthatáron címmel jelent meg Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író ötödik regénye, amelynek első része a kuruc „zajdulás” végnapjait beszéli el Tompay Wajtha Mátyásnak, II. Rákóczi Ferenc fejedelem titkárának visszaemlékezései alapján. A mű folytatásában Tompay - immár főbíróként - a babonás, hiedelmes, boszorkányos perekben hozott ítéleteire tekint vissza. Az MMA gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Márkus Béla irodalomtörténészt.

A Könyvpercek magazin 2020. június 16-i adása

Az MMA Kiadó gondozásában jelent meg Nyilasy Balázs irodalomtörténész Megérteni az irodalmat című kötete. Az első írásban az uralkodó irodalomértési kánonnal kapcsolatos kételyeinek ad hangot a szerző, aki a második tanulmányban az európai és a magyar szóművészet válságkifejező attitűdjéről ír. A kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett Nyilasy Balázzsal.

A Könyvpercek magazin 2020. június 13-i adása

A beat tanúinak könyve és A káprázatbeliekhez után Lomboldal címmel jelent meg Sirokai Mátyás új verseskötete, amely a szerző kozmikus trilógiájának személyes töltetű záródarabjaként is olvasható. A költemények a fák és a természet szépségeire fókuszálnak, és azokról a meditációs élményekről szólnak, amelyeket famászás, vagy éppen kötéltánc közben tapasztalt a költő. A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent kötetéről Rozgonyi Ádám kérdezte Sirokai Mátyást.

A Könyvpercek magazin 2020. június 11-i adása

Kötetet jelentetett meg a Kúria a tavaly megrendezett Erkölcs és jog című konferenciáról. A könyv a tanácskozáson elhangzott előadások alapján írt tanulmányokat tartalmazza. A kiadványban olvasható Darák Péternek, a Kúria elnökének előszava, valamint mások mellett Fazakas Sándor egyetemi tanárnak, Erdő Péter bíborosnak, valamint Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság elnökének az értekezése is. Rozgonyi Ádám Fazakas Sándort, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanárát kérdezte a konferenciáról és a kötetről.

A Könyvpercek magazin 2020. június 9-i adása

A Corvina Kiadó gondozásában jelent meg Nádasdy Ádám nyelvész Milyen nyelv a magyar? című könyve, amely közérthetően mutatja be a magyar nyelv múltját és jelenét. Az olvasó a többi között arra is választ kaphat a kötetben, hogy miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, vagy hogy miben tér el a magyar nyelv szerkezete más európai nyelvekétől. Rozgonyi Ádám kérdezte Nádasdy Ádám nyelvészt, költőt, műfordítót.

A Könyvpercek magazin 2020. június 6-i adása

A mai harminc év alatti költőgeneráció, valamint az egykori nagy magyar költők fiatalkori verseiből válogat a Tilos az Á Könyvek gondozásában megjelent Lehetnék bárki című versantológia. A kötetben százhatvan vers olvasható, nyolc tágan értelmezett ciklusban. Rozgonyi Ádám kérdezte Péczely Dóra szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2020. június 4-i adása

Ismeretlen Trianon címmel jelent meg Ablonczy Balázs történész kötete a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójához kapcsolódóan. A könyv elsősorban azt igyekszik bemutatni: milyen volt valójában a békeszerződés, miként élték meg Trianon időszakát a történelmi Magyarország lakói és milyen összefüggések tárhatók fel a nagypolitikai döntések hátterében. Ablonczy Balázs történészt, a TRIANON 100 kutatócsoprt vezetőjét Kocsonya Zoltán kérdezte.

A Könyvpercek magazin 2020. június 2-i adása

Az 1956-os forradalom idején játszódik Fábián Janka A könyvárus lány című regényének története, amelynek női főszereplőjének álma, hogy könyvesboltot nyisson. Az író saját vágyait, korábbi elképzeléseit is beleszőtte a cselekménybe, mert ahogy az InfoRádiónak is elmondta, A könyvárus lány története, egy kicsit az ő története is. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2020. május 30-i adása

A Pozsonyi Pagony kiadó gondozásában jelent meg Rojik Tamás Szárazság című regénye, amely a 2050-es évek Magyarországán játszódik, ahol a klímakatasztrófa és a túlfogyasztás miatt vízhiánnyal küzdenek az emberek. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. május 28-i adása

A nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit járják körül Babarczy Eszter A mérgezett nő című könyvének novellái. A Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.


×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018