INFORÁDIÓ 
2020. február 20. csütörtök
Aladár, Álmos

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2020. február 18-i adása

Csak diákvigaszként emlegeti Magyarázom a bizonyítványom... című kötetét Csiffáry Gabriella, aki híres magyar írók, költők, színészek és tudósok iskolai kudarcaival ismerteti meg az olvasót. A bizonyítványokból, levél- és naplórészletekből kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kiemelkedő alkotók és gondolkodók a bukások ellenére megtalálták a sikerhez vezető saját útjukat. Rozgonyi Ádám kérdezte Csiffáry Gabriellát.

A Könyvpercek magazin 2020. február 15-i adása

Az Agave Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg magyar fordításban Anthony McCarten A két pápa című kötete, amely alapján Fernando Meirelles rendezett filmet Anthony Hopkins és Jonathan Pryce főszereplésével. A könyvben és a filmvásznon megelevenedő történet középpontjában XVI. Benedek és I. Ferenc pápa élete és munkássága áll. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Molnár Bertát, az Agave Könyvek Kiadó munkatársát.

A Könyvpercek magazin 2020. február 13-i adása

A brit konzervativizmus egyik legjelesebb gondolkodójának, a januárban elhunyt Roger Scrutonnak a könyvét mutatták be a napokban a XXI. Század Intézetben. A Futóbolondok, csalók, agitátorok című tanulmánykötetet Betlen János fordította, vele beszélgetett Kocsonya Zoltán.

A Könyvpercek magazin 2020. február 11-i adása

Jókai Mór szenvedélyes kártyás volt, Arany János zenét szerzett, Kossuth Lajos és Görgei Artúr pedig szívesen kertészkedett – egyebek mellett ez is kiderül Csiffáry Gabriella A tábornok kertje című kötetéből, amely hatvankilenc híres magyar művész, tudós, történelmi személyiség alig ismert oldalát mutatja be. A Corvina Kiadó gondozásban megjelent könyvet életrajzi jegyzetek, idézetek, levéltári dokumentumok színesítik, és eddig jórészt ismeretlen képek illusztrálják. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. február 8-i adása

Magyar filmek a kezdetektől napjainkig címmel nemrég online filmlexikont indított a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Gelencsér Gábor, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: a válogatás fő szempontja az esztétikai megközelítés volt, de néhány film társadalom- és intézménytörténeti megfontolásból került be a válogatásba. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2020. február 6-i adása

Az anyaországi magyar irodalom mellett az erdélyi, a vajdasági, a felvidéki, valamint a nyugati magyar emigráció irodalmát is feltérképezi a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által indított online lexikon – mondta az InfoRádiónak a kiadvány társfőszerkesztője. Falusi Márton hozzátette: az 1956 és 2016 közötti időszak kortárs magyar irodalmát feldolgozó szócikkeket – a tervek szerint – jövőre kézikönyvben is publikálják. Rozgonyi Ádám interjúja.

A Könyvpercek magazin 2020. február 4-i adása

Dévényi Sándor építészeti munkásságáról jelentetett meg kötetet az MMA Kiadó. A monográfia egészen a gyermekkortól az egyetemi tanulmányokon, a jelentős térrendezési feladatokon át a megvalósulatlan tervekig ad átfogó képet Dévényi Sándor pályájáról. A Kossuth- és Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építésszel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. február 1-jei adása

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum egykori munkatársa, Baktay Ervin által 1931-ben alapított dunai indián törzsről jelent meg kötet a napokban. Ebben a korszak európai indiánmozgalmairól, valamint a törzs tárgykultúrájáról és mindennapi életéről is sok érdekes információt tudhat meg az olvasó. Rozgonyi Ádám kérdezte Kelényi Béla tibetológust, az Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve című kötet egyik szerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. január 28-i adása

A modern magyar történelem az 1918-as őszirózsás forradalommal kezdődött – állítja a korszakot bemutató, Az elátkozott köztársaság című könyvében Hatos Pál. A történész szerint az akkor kiélesedett ellentétek máig meghatározzák a magyar politikai gondolkodását. A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. január 25-i adása

Bemutatták a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben rendezett Ige-idők - a Reformáció 500 éve című kiállításának tanulmánykötetét. A Polgárdi Ákos grafikus által tervezett 463 oldalas kiadványban történeti, teológiai, művelődés- és egyháztörténeti munkák, valamint a liturgiára, az iskolázásra, oktatásra, az épített és tárgyi kultúrára vonatkozó tanulmányok olvashatók. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Balog Zoltán református lelkészt, társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztost.

A Könyvpercek magazin 2020. január 23-i adása

A Unicus kiadó gondozásában jelent meg Csere Péter Halálkanyar című kötete, amelyben a szerző édesapjának, az 1943 januárjában a Don-kanyarban elpusztult II. Magyar Királyi Honvéd Hadsereg egyik túlélőjének történetét meséli el. A kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett Csere Péterrel.

A Könyvpercek magazin 2020. január 21-i adása

Magyar filmeket mutat be a Magyar Művészeti Akadémia legújabb, már elérhető online lexikona. Az egyelőre 100 szócikkes anyagot a következő években 400-asra bővítik, a lexikont bárki böngészheti. Pusztai Balázs kérdezte Kucsera Tamás Gergelyt, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárát.

A Könyvpercek magazin 2020. január 18-i adása

Meglepő politika- és gazdaságtörténeti események és személyes sorsfordulók anekdotái tarkítják a RETÖRKI gondozásában megjelent, Húsz év után – Interjúk a rendszerváltozásról 2008-2009-ben című kötetet. Szabó László Zsolt és Tóth Gy. László szerzőpáros, korábbi tévéműsorának könyváltozatát készítette el. Pusztai Balázs kérdezte Tóth Gy. László politológus publicistát.

A Könyvpercek magazin 2020. január 16-i adása

A versírás mindenkinek való - mondja Lackfi János költő, aki pályatársával, Molnár Krisztina Ritával fiataloknak ad tanácsokat versíráshoz a Móra Kiadó gondozásában megjelent Titkos versműhely című kötetben. Rozgonyi Ádám kérdezte Lackfi Jánost.

A Könyvpercek magazin 2020. január 14-i adása

Hogyan jellemezhető a magyar államiság múltunk tükrében? Van-e sajátos karaktere a magyar államnak? - egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere című kötet. Rozgonyi Ádám kérdezte Szalai Zoltánt, a könyvet megjelentető Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatóját.

A Könyvpercek magazin 2020. január 11-i adása

Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz címmel jelent meg Becskei Gábor kiskamaszoknak szóló kalandregénye, amely a képregények és szuperhősök világában játszódik. A történet azonban korántsem leegyszerűsítő, hiszen a jótevők is rendelkeznek rossz, illetve a szupergonoszok is bírnak egyaránt jó és rossz tulajdonsággal – mondta az InfoRádiónak a Becskei Gábor.

A Könyvpercek magazin 2020. január 9-i adása

Az 1920-as évek Magyarországa és Angliája is kibontakozik a 12 éves Petrich Kató leveleiből. A kislány a gyermekvonat-segélyprogrammal töltött egy évet a szigetországban, amiről a szüleinek is beszámolt. A levelek alapján mutatja be a korszakot a Gyermekvonat Angliába című könyvében a lánya, Petneki Katalin, akivel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. január 7-i adása

Ötvenegy ismert vagy mára elfeledett magyar származású hírességet, tudóst mutatba be Mi, magyarok című kötetében az Újságmúzeum nevű Facebook-oldal szerkesztője. Sal Endre izgalmas, sokszor megrázó életutakat tár az olvasó elé, a rövid élet- és pályarajzokat korabeli fotók és keretes írások, anekdoták egészítik ki. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. január 4-i adása

Két út, egy pálya, 100 év címmel jelent meg kötet Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról, a magyar színháztörténet két nagyformátumú művészegyéniségéről. Az album a Bajor Gizi Színészmúzeumban megtekinthető, a színészeknek emléket állító kiállítás anyagából készült. Rozgonyi Ádám kérdezte Szebényi Ágnest, a tárlat egyik kurátorát.

A Könyvpercek magazin 2020. január 2-i adása

A 18. századba, Mária Terézia, majd II. József uralkodása idejére röpíti vissza az olvasót Gárdos Péter, a Királyi játék című új regényében. Ebben Kempelen Farkas polihisztor történetét meséli el, aki a hányattatott sorsú sakkozóval, a kis növésű Dragóner Arnolddal karöltve indult útra, hogy a legendás sakkautomatával becsapják Európa uralkodóit. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018