INFORÁDIÓ 
2019. október 18. péntek
Lukács

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2019. október 17-i adása

Egy drámatagozatos osztály mindennapjait mutatja be Vadadi Adrienn első kiskamaszoknak írt regénye. A Pozsonyi Pagony kiadó Abszolút könyvek című sorozatában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. október 15-i adása

Az apaforradalomról írt könyvet az Apa Akadémia alapítója, aki szerint létezik apai agy, és egy gyermeknek ugyanannyira szüksége van apára, mint anyára. A L`Harmattan Kiadó gondozásban megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Léder László pszichológust, írót.

A Könyvpercek magazin 2019. október 12-i adása

Mit üzen az irodalmi óriások közül is kiemelkedő angol drámaíró, William Shakespeare költői életműve a mai fiataloknak? Lehet-e még keresnivalója a szonetteknek az okostelefonok és Marvel-filmek korában? Ezekre a kérdésekre is keresi a válaszokat Papolczy Péter Hogyne szeretnélek! című kötete. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2019. október 10-i adása

A Reakció Kiadó gondozásában, Dávid Gyula irodalomtörténész előszavával jelent meg újra Tolnai Lajos, a 19. században alkotó író A polgármester úr című regénye. A kiadványt Török Gábor politológus és Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő mutatta be, akinek az ükapja, Murányi Ármin ügyvéd-médiavállalkozónak a lapjaiban rendszeresen publikált Tolnai Lajos. Rozgonyi Ádám kérdezte Schiffer Andrást.

A Könyvpercek magazin 2019. október 8-i adása

A L’Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg Borbély László újságíró-író Bilincstörők című novelláskötete. A történetek főbb karakterei nehéz körülmények között élő, a társadalomtól leszakadó félben lévő kisemberek. A szerző a különböző élettörténeteken keresztül mutat rá arra, hogy a hétköznapok nehézségei korántsem jelentenek egy örök életre való leláncoltságot. Rozgonyi Ádám kérdezte Borbély Lászlót.

A Könyvpercek magazin 2019. október 5-i adása

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg a Perzsa bölcsességek című kötet, amely a legkiemelkedőbb perzsa költők líráit gyűjti össze. A könyvet a kiadó vezetőjének fotói illusztrálják. Rozgonyi Ádám kérdezte Kocsis András Sándort.

A Könyvpercek magazin 2019. október 3-i adása

Jövőnk gyökerei - ezzel a címmel jelent meg az Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató népművészeti tárgyú cikkeit egybegyűjtő kötet az MMA Kiadó gondozásában. Az 512 oldalas könyv - a szerző megfogalmazása szerint - olyan értékeket mutat fel, amelyek a magyarság fennmaradását szolgálják. Rozgonyi Ádám kérdezte Andrásfalvy Bertalant.

A Könyvpercek magazin 2019. október 1-jei adása

Vigyázz, hogy sose érjen baj! címmel jelent meg Nógrádi Gábor Janikovszky Éva-díjas költő, író és az ORFK közös sorozatának újabb része. Nógrádi Gábor kiemelte, hogy a humoros rajzokkal illusztrált könyvsorozatban tanácsokat kap az olvasó, hogy mire vigyázzanak a gyerekek otthon, a közlekedésben, a kiránduláson, nyaralás közben.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 28-i adása

Vízipók-csodapók, Magyar népmesék, Száz éve történt - csak néhány a nagysikerű animációs filmek közül, melyek a Kecskemétfilm Kft. néven világhírűvé vált stúdióban születtek. A műhely és az animációs filmek történetéről Varga Zoltán filmtörténész írt könyvet A kecskeméti animációs film címmel. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 26-i adása

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában jelent meg Kormos Valéria Álomszövők - Nőnek lenni a Kádár-korban című könyve, amely női életutakat, sorsokat bemutatva ad lenyomatot a korszakról. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 24-i adása

Az Attraktor Könyvkiadó gondozásában jelent meg Máthé Áron A nyilaskereszt árnyéka című kötete, amelynek tanulmányai a nyilasok marxista gyökerei, misztikus rajongása és mániás összeesküvési kényszerük mellett bemutatják azt is, hogy a főváros egyik belső kerületében mit jelentett a megvalósult nyilas uralom. Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 21-i adása

A Scolar Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven a Biblia - Az ősi történetek című, Serge Bloch  és Frédéric Boyer által jegyzett kötet, mely harmincöt történetet mesél el az Ótestamentumból a Genezistől Dániel könyvéig modern és szórakoztató stílusban. Rozgonyi Ádám kérdezte Illés Andreát, a Scolar Kiadó főszerkesztőjét.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 19-i adása

A Bíróságtörténeti héten mutatták be az Országos Bírósági Hivatal I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című kötetét, mely egy tavalyi konferencián elhangzott előadásokat gyűjti csokorba. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Bagossyné dr. Körtvélyesi Máriát, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bíráját.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 17-i adása

Újabb magyar szállodasztorikat gyűjt egybe Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary 2. kötete. A 21. század kiadónál megjelent könyv az ötcsillagos fővárosi és vidéki szállodák mindennapjaiba enged bepillantást. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 12-i adása

Az illúziókból adódó hibás döntések jelentősen befolyásolják a történelem folyását - véli Gerő András. A történész most megjelent Hit, illúziókkal című kötetében az első világháborút övezi illúziókat veszi gorcső alá. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 10-i adása

Adolf Hitler 1945. április 30-án követett el öngyilkosságot a Vörös Hadsereg által körülzárt Berlinben. Ma ezt már tényként állíthatjuk, noha a szovjet vezetés sokáig nem volt érdekelt a pontos részletek tisztázásában. Egy oknyomozó újságíró, Jean-Christophe Brisard és társa, Lana Parshina 2016-ban kezdte el kutatni a KGB titkos anyagait, és ennek az oknyomozásnak a történetetét írta meg a Hitler halála című kötetben. Seres Gerda kérdezte Hungler Tímea szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 7-i adása

Gáti György fotográfus életművébe, alkotásaiba nyújt betekintést a Faur Zsófi Galéria Mai Magyar Fotóművészet sorozatának legújabb kötete. A katalógusról Seres Gerda kérdezte Petrányi Zsolt művészettörténészt, kurátort.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 5-i adása

Több évtizedes barátság köti össze Fischer Ádám karmestert és Oplatka András történészt, újságírót. Közös a politika iránti érdeklődésük és a zene iránti rajongásuk - ez úgy tűnik, jó alap egy közös kötethez, amely a karmester életútját mutatja be. A Libri kiadó gondozásában megjelent Zenekar az egész világ című könyvről Seres Gerda kérdezte a szerzőt, Oplatka Andrást.

A Könyvpercek magazin 2019. szeptember 3-i adása

Vajon milyen lesz az első nap az oviban? - bizonyára sok kisgyermek és szülő aggódik emiatt a beszoktatás napjaiban. Hasonló a helyzet a háromfejű sárkányok és boszorkányok világában is. Erről mesél Czernák Eszter Sárkányovi című kötete, amelyet Rátkai Kornél illusztrációival jelentetett meg a Pagony kiadó. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2019. augusztus 31-i adása

Stratégia és taktika címmel tanulmánykötetet jelentetett meg a Testnevelési Egyetem; a könyv a győzelem és a siker tudományát vizsgálja a sportban. A Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes által szerkesztett könyv egyik szerzője, Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester, volt szövetségi kapitány az InfoRádiónak azt emelte ki, hogy a sikerhez túl kell lépni a hagyományos gondolati kereteken. A riporter Farkas Dávid.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018