INFORÁDIÓ 
2019. február 22. péntek
Gerzson

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2019. február 21-i adása

Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a szerzője a több mint 700 képpel illusztrált Madárbarátok nagykönyvének, amely a Cser Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a madárvédelemmel foglalkozik, de kézikönyvként is forgatható a madárbarát kert kialakítására. Fehér Anna Magda kérdezte Orbán Zoltánt.

A Könyvpercek magazin 2019. február 19-i adása

Megjelent magyarul Az angol beteg szerzője, Michael Ondaatje új könyve: A háború fényei. A regényben egy gyermekkorában magára hagyott fiú keresi a múltját, hogy válaszokat kaphasson az őt kínzó kérdésekre. Seres Gerda beszélt Berta Ádámmal, a kötet szerkesztőjével.

A Könyvpercek magazin 2019. február 16-i adása

Az Atheneaum Kiadónál jelent meg magyarul Emily Danforth Cameron Post rossz nevelése című könyve. A másságról, fiatalkori szorongásokról, vallásos átnevelő táborról szóló személyes hangvételű regényből készült film tavaly elnyerte a Sundance fesztivál zsűrijének nagydíját. Seres Gerda beszélt a kötetről Szpisják Blankával, a kiadó marketing és pr menedzserével.

A Könyvpercek magazin 2019. február 14-i adása

A 20. század első felét öleli fel Szili József Önéletrajz-töredék címmel a Balassi Kiadónál megjelent személyes hangvételű, regényes írása. A cselédsorból az úri középosztályba felemelkedő férfi története egyéni aspektusból mesél azokról az eseményekről, amelyeket a történelemkönyvekből már jól ismerünk. Az írást a történész és irodalomtudós leszármazottak esszéje egészíti ki, amely az olykor vázlatos regényen kívüli történéseket is számba veszi. Seres Gerda beszélt Papp István történésszel.

A Könyvpercek magazin 2019. február 12-i adása

Több mint nyolcvan kötet közül választotta a szakmai zsűri azt a tíz könyvet, amely szerepel a 3 millió forintos díjazású Aegon Művészeti Díj idei shortlistjén. A legjobb kötetről tavasszal döntenek. Az esélyes könyvekről Seres Gerda készített összeállítást.

A Könyvpercek magazin 2019. február 9-i adása

Vakvágány címmel jelent meg az 1950-es évek Magyarországának vidéki társadalmát bemutató kötet. A könyvön a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Vidéktörténeti Témacsoportja elsősorban levéltári dokumentumok alapján dolgozott. Fehér Anna Magda kérdezte a csoport vezetőjét, a kötet szerkesztőjét, Horváth Gergely Krisztiánt.

A Könyvpercek magazin 2019. február 7-i adása

Februárban jelenik meg az Updike-életműsorozat harmadik darabja, a Nyúlketrec a 21. század kiadó gondozásában. A tervek szerint két év alatt a szerző 12 emblematikus és kevésbé ismert műve kerül ismét a boltokba - magyarul. Seres Gerda kérdezte Bárdos András kiadóvezetőt.

A Könyvpercek magazin 2019. február 5-i adása

Megjelent Nényei Pál új kötete, Az irodalom visszavág harmadik része, A hit fényétől az ész világosságáig! címmel. A sorozatban a drámíró, középiskolai tanár humoros módon, személyes aspektusból mesél ezúttal elsősorban a középkor irodalmi remekeiről. A Pagony kiadó gondozásában megjelent kötetről Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2019. február 2-i adása

Fa Nándor Kalandjaim a Föld körül című, tavaly év végén megjelent könyvében gyerekeknek mesél irányíthatatlanná vált hajóról, cápáról, a Bermuda-háromszög legendájáról - egyszóval a földkerülő útjai során átélt izgalmakról.

A Könyvpercek magazin 2019. január 31-i adása

Az év végén magyarul is megjelent a Nixon lemondásához vezető Watergate-ügyet kirobbantó egyik újságíró, Bob Woodward Donald Trumpról szóló könyve. A Félelem - Trump a Fehér Házban című kötet nyilvános megszólalásokra és név nélkül nyilatkozó bennfentesekre hivatkozva ír a kampányról és a Trump-adminisztárció első időszakáról. Seres Gerda beszélt a kötetet lektoráló Magyarics Tamás egyetemi tanárral.

A Könyvpercek magazin 2019. január 29-i adása

Az eredeti, német nyelvű kézirat alapján új fordításban jelenik meg Arthur Koestler Sötétség délben című regénye a Magvető Kiadó gondozásában. Seres Gerda beszélt Mesés Péter fordítóval.

A Könyvpercek magazin 2019. január 26-i adása

`Könnyű neked, Szarvas Józsi...` címmel jelent meg a Nemzeti Színház színművészének életrajzi kötete, amelyet Bérczes Lászlóval közösen jegyez. A személyes hangvételű könyvről Seres Gerda kérdezte Szarvas Józsefet.

A Könyvpercek magazin 2019. január 24-i adása

Vigyázz magadra fiam! címmel jelent meg a Bojtorján együttes krónikája. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója hangsúlyozta: a Bojtorján története jól reprezentálja a Kádári kultúrpolitikai rendszer működését. A kötet végigkíséri az együttes útját az Anaconda Rt.-ként indult formációtól az eredeti felállás 1992-es feloszlásáig. Seres Gerda bezsélt a szerzővel, Csatári Bencével.

A Könyvpercek magazin 2019. január 22-i adása

A boldog békeidőktől egészen napjainkig, a magyar történelem fontos fordulópontjain vezet végig Rácz Ráchel Időtlen című, a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent könyve, amelyet Bródy János emblematikus idézetei és Balázs István Balázs Zsigmond Vilmos-díjas operatőr fotói színesítenek. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Rácz Ráchelt.

A Könyvpercek magazin 2019. január 19-i adása

A Hagyományok Háza jelentette meg Sándor Ildikó néprajzkutató Kerekecske, kutacska - Újabb ölbeli játékok című könyvét. Az összeállítás az ősi, mozgással párosuló bizalmi játékokat gyűjtötte csokorba. Az egy hangnemben leírt kották mellé a szerző az érintéses kontaktust is pontosan feltünteti, és minden szemelvényhez figyelemfelkeltő, ízléses rajz is társul. Rozgonyi Ádám kérdezte Sándor Ildikót.

A Könyvpercek magazin 2019. január 15-i adása

Jü Hua az egyik legnépszerűbb író hazájában. A Magvető Kiadónál korábban a Testvérek című nagyregénye jelent meg, ami egy, a Mao-féle kulturális forradalom előtt kezdődő történet, a könyv egészen Kína jelenéig vezeti az olvasót. Most pedig egy betiltott esszékötete jelent meg magyarul Kína tíz szóban címmel. Fehér Anna Magda ez utóbbi könyv fordítóját, Zombory Klárát kérdezte.

A Könyvpercek magazin 2019. január 14-i adása

A Steve Jobs életrajzi kötetét is jegyző Walter Isaacson új könyvében most Leonardo da Vinci pályaképét írta meg. A legfrissebb kutatási anyagokra és Leonardo jegyzeteire is támaszkodó kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. Fehér Anna Magda kérdezte Falcsik Mari fordítót.

A Könyvpercek magazin 2019. január 12-i adása

Megjelent magyarul is az Esti mesék lázadó lányoknak második kötete, amely ismét 100 közismert vagy érdekes nő életét mutatja be rövid mesékben. A Móra Kiadó gondozásában megjelent kötetről Seres Gerda kérdezte Szlukovényi Katalin szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2019. január 10-i adása

Magyarul is megjelent David Foster Wallace kultkönyve, az amerikában a `90-es években kiadott Végtelen tréfa. A mintegy ezeroldalas regény számos apró történetből építkezve, személyes történeteken keresztül mesél az amerikai mindennapokról. Seres Gerda kérdezte az egyik fordítót, Sipos Balázst.

A Könyvpercek magazin 2019. január 8-i adása

A kiszolgáltatottság regénye - mondja második kötetéről Gárdos Péter. Az alkotó ezúttal több huszadik századi sorsból építette fel mozaikszerű történetét, amelyben a `30-as évek Oroszországa találkozik a berlini mindennapokkal és a budapesti gettókkal. Seres Gerda interjúja.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018