INFORÁDIÓ 
2018. november 17. szombat
Gergő, Hortenzia

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton 7:45 után.

Adás kezdése: kedden, csütörtökön és szombaton 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2018. november 15-i adása

Feleséged története címmel jelent meg Pfliegel Dóra első regénye. Az válófélben lévő nő történetéhez többféle befejezést írt, és igyekezett egy kortünetet: a megcsalás témáját megragadni. Seres Gerda kérdezte a szerzőt elsőként a Füst Milán regényére asszociáló címről.

A Könyvpercek magazin 2018. november 13-i adása

A kiszolgáltatottság regénye - mondja második kötetéről Gárdos Péter. Az alkotó ezúttal több huszadik századi sorsból építette fel mozaikszerű történetét, amelyben a `30-as évek Oroszországa találkozik a berlini mindennapokkal és a budapesti gettókkal. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2018. november 10-i adása

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, és megírta a keletkezésük történetét is. Az Írjál és szeressél című kötet 125 levelet és történetet tartalmaz. 

A Könyvpercek magazin 2018. november 8-i adása

Megjelent magyarul az idei Man Booker-díj döntősének kötete: A Mars Klub. Rachel Kuschner regénye egy gyilkosság vádjával börtönbe zárt nő története; a szerző a szleng és a szépirodalmi nyelv keverékével igazán lenyűgöző írói világot épít. Müller Péter Sziámi - aki két fiával, Müller Mátéval és Müller Brúnó Noéval közösen fordította a kötetet - úgy véli: a legjobb könyv, amit az utóbbi időben olvasott.

A Könyvpercek magazin 2018. november 6-i adása

Szárnyvonal címmel jelent meg Fekete Vince kötete a Magvető kiadó gondozásában. A versek egyfelől a kizökkent idő témáját vetik fel, másrészt pedig a természeti líra zsánerét gondolják újra. Seres Gerda beszélt a költővel.

A Könyvpercek magazin 2018. november 3-i adása

Igaz Dóra Egy fiú a csapatból című könyve a holokauszt témájáról mesél 10-12 éves gyerekeknek. Mai történetet tár az olvasók elé, amelyben hétköznapi kamaszok szembesülnek a nagyszüleik elhallgatott történeteivel. A Pagony gondozásában megjelent köetről Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 30-i adása

Női alakok, sorsok sokaságát villantja fel Mécs Anna Gyerekzár című novellás kötete, amely az őszi Margó Fesztiválon elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Seres Gerda kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 27-i adása

Idén lenne 90 éves Juhász Ferenc. A költő személyes életútját, pályájának fontos állomásait mutatja be A mindenség szerelmese című dokumentumfilm, amelyet lánya: Juhász Anna és Surányi András forgatott. Az évfordulóra egy könyv is megjelent, amely a költő nagy művészbarátságait eleveníti fel. Seres Gerda kérdezte Juhász Annát elsőként a filmről.

A Könyvpercek magazin 2018. október 25-i adása

A korabeli okiratok szerint a Kána nevet viselte az az Árpád-kori település, amelynek csaknem 200 földbe mélyített házára, templomára, temetőjére 2003-ban egy építkezéshez szükséges vizsgálat során bukkantak a régészek. Most egy közérthető kötetben osztották meg a többéves feltárási munka tapasztalatait a nagyközönséggel. Az ásatást vgezető régész úgy véli: már felső tagozatos diákoknak is nagy élményt jelenthet a fotókkal illusztrált kötet. Seres Gerda kérdezte Térei Györgyöt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 23-i adása

Dean Koontz a misztikus thriller egyik legismertebb írója új sorozatában egy volt FBI-ügynök egyszemélyes nyomozásának történetét írta meg – a korábbiaktól eltérően sötétebb, értékvesztett világot festve. A Jane Hawk-sorozat első kötete a 21. század kiadó gondozásában jelent meg. Seres Gerda kérdezte Farkas Veronika fordítót.

A Könyvpercek magazin 2018. október 20-i adása

A birkózó-világbajnokságra elkészült Őszy-Tóth Gábriel sorozatának új kötete, "Az így főznek a magyar birkózók". A szerző az InfoRádiónak kiemelte, hogy nemcsak recepteket, hanem élettörténeteket is találunk a könyvben. A riporter Farkas Dávid.

A Könyvpercek magazin 2018. október 18-i adása

A Margó Fesztiválra jelenik meg Varró Dániel új verses mesekötete, A szomjas troll. A kisiskolásoknak ajánlott történeteket a skandináv mitológia ihlette, az egyik mese pedig úgy működik, mint a 90-es években népszerű lapozgatós könyvek, az olvasó választása dönti el, hogy hogyan alakul a hős sorsa. A Jelenkor Kiadónál megjelent kötetről Fehér Anna Magda kérdezte Varró Dánielt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 16-i adása

Szerelmeskönyv - Temesi Ferenc író maga is szívesen vállalja ezt a terminust új regénye, a 49 per 49 jellemzésére. A kötet 99 fejezete - ahogyan a szerző fogalmaz - egy fiatalkori láv és egy nyugger lamúr két-két éve a `60-as évek történelmi színfalai és a modern kor díszeletei előtt. Seres Gerda interjúja.

A Könyvpercek magazin 2018. október 14-i adása

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen dolgozta ki Gál Noémi Mimó és Csipek sorozat új kötetét a Kincskereső küldetést. Az óvodás korosztályt a környezettudatosságra oktató mesekönyvről Fehér Anna Magda kérdezte Sziráki Lili szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 13-i adása

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen dolgozta ki Gál Noémi Mimó és Csipek sorozat új kötetét a Kincskereső küldetést. Az óvodás korosztályt a környezettudatosságra oktató mesekönyvről Fehér Anna Magda kérdezte Sziráki Lili szerkesztőt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 11-i adása

Legközelebb majd sikerül címmel jelent meg Vámos Miklós új regénye, amelyben egy ifjúkori kisregényének főhőse: Nájn Iván tér vissza - immár túl az elmúlt évtizdeken amolyan botcsinálta párkapcsolati tanácsadóként. Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2018. október 9-i adása

Levágott fül címmel jelent meg Lackfi János új regénye, amely amolyan humoros, olykor szarkasztikus krimi egy párkányon talált emberi fül körül. A Helikon kiadó gondozásában megjelent kötetről Seres Gerda beszélt a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2018. október 6-i adása

Az erdei vasutak világán keresztül mutatja be Magyarország természeti szépségeit a Kispöfögők című mesekönyvsorozat, amelynek második kötete a gemenci erdő élővilágával foglalkozik. Seres Gerda kérdezte Csohány Domitilla szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2018. október 4-i adása

Egy misztikus utazásra hívja az olvasóit Javier Marías Beleszerelmesedések című regénye. Történetek sokasága járja körül a szerelem témáját annak fájdalmas bűneit és szépségeit. A Jelenkor kötetéről Seres Gerda beszélt Mester Yvonne fordítóval.

A Könyvpercek magazin 2018. október 2-i adása

Minden történet címmel jelent meg Clarise Lispector összes novellájának gyűjteménye a Magvető kiadó gondozásában. A brazil írónő teátrális nyelvezetű, ám rendkívül érzékeny női sorsokat felvillantó kisprózái különleges és sokszínű világot teremtenek. Seres Gerda kérdezte Turi Tímea szerkesztőt.


INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018