INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

Könyvpercek


Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után


A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 19-i adása

Az értékes és jó tetteink maradnak csak utánunk – mondja Fazekas József költő, aki ebben a gondolatiságában írta meg Ami fölemel című verseskötetének költeményeit. A Hungarovox kiadásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 17-i adása

Beszélgetőkönyvet készített Mucsi Zoltán színésszel Bérczes László dramaturg, rendező, aki nemcsak egy küzdelmes életutat, hanem egy olyan emberi sorsot mutat be, amelynek megismerésén keresztül a saját döntéseiről is elgondolkozhat az olvasó. Az Európa Könykiadó gondozásában megjelent, Mucsi Zoltán című kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 15-i adása

Hogyan váltak a digitális adatok a társadalmi-politikai kontroll mozgatóerejévé? Miként vékonyodnak a katonai és civil világ közötti határok? A többi között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik Amaël Cattaruzzának, a párizsi Sorbonne Egyetem Geopolitikai Intézete kutatójának A digitális adatok geopolitikája című könyve, amely a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelent meg magyarul. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Szilágyi Istvánt, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusát.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 12-i adása

Az álom és az ébrenlét közötti furcsa, meditatív állapotban, a szoba sötétjében születő gyermekgondolatok elevenednek meg Dániel András Nincs itt semmi látnivaló! című mesekönyvében. A fekete alapú, színes rajzokkal illusztrált kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 10-i adása

Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait mutatja be Rubik Ernő A mi kockánk című kötete, amelyet több külföldi országban is kiadnak. A könyvet magyarul megjelentető Libri Kiadó ügyvezető igazgatójával, Halmos Ádámmal, Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 8-i adása

Magyarország legszebb arborétumairól írt könyvet Bernáth István, aki főként fásszárú növényeket nevelő és lágyszárú növényeket gyűjtő botanikus kerteket ajánl az olvasó figyelmébe fényképekkel illusztrált, Magyarország legszebb arborétumai című albumában. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 5-i adása

Öten a Kőhegyen címmel jelent meg a Pozsonyi Pagony kiadó gondozásában Vadadi Adrienn új meseregénye, amelyet Pikler Éva illusztrált. Rozgonyi Ádám arról is kérdezte az írót, hogy mit szeretne üzenni az olvasóknak új kötetében.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 3-i adása

Nem bronzszoborrá merevedett történelmi személyiségeket, hanem a saját koruk elvárásainak megfelelően élő, de viccelődő, csipkelődő és lelkesedő embereket mutat be 25 szelfi a török korból című kötetében Lőrinc László. A Kolibri Gyermekkönyvkiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. szeptember 1-jei adása

A testi-lelki egészség megőrzéséhez nyújt gyakorlati tanácsokat az olvasóknak Pszichofitness című kötetében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, egyetemi tanár, aki szerint a lelket éppúgy tréningezni kell, mint a testet. A Kulcslyuk Kiadó gondozásában most újra megjelent könyvről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 29-i adása

A Balaton környékének zsidó emlékeit, impozáns zsinagógáit mutatja be a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kerékpárosútikönyv-sorozatának ötödik kötetében Cseh Viktor és Mózes Krisztián. A Balaton környéki zsidó emlékek nyomában - két keréken című könyvről Rozgonyi Ádám kérdezte Mózes Krisztiánt, a kerékpáros útikönyv egyik szerzőjét.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 27-i adása

A Duna hídjainak és hajóinak történetéről, elfeledett dunai szakmákról, a fővárost kettészelő folyóról ismerhet meg érdekességeket az olvasó Tittel Kinga Mesélő zsebkönyv-sorozatának harmadik kötetében, A Duna kincseiben. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent zsebkönyvről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 25-i adása

Hogyan élik meg a koronavírus-járvány okozta krízist a légi közlekedés dolgozói? Miként kezelik a konfliktusokat a check-in pultosok? A többi között ezekre a kérdésekre is keresi a válaszokat Kordos Szabolcs újságíró Airport, Hungary című kötetének bővített kiadásában, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv szerzőjével Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 22-i adása

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága gondozásában jelent meg a Szibériai Napló 1948-1954 című kötet, amelyben az 1929-ben született Gúth Zoltán naplóformában megírt visszaemlékezése olvasható a szibériai kényszermunka-táborban és száműzetésben töltött gyötrelmes éveiről. A szerzővel Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 20-i adása

A nyolcvanas évek Balaton-partjára kalauzolja az olvasót új novelláskötetében Kiss Noémi. Az író szerint Magyarország legnagyobb tava a szabadságot és a menekülést jelentette sokaknak a Kádár-korszak fojtgogató légkörében. A szerző saját balatoni nyaralásainak szép és kevésbé szép emlékeit is megosztja az olvasóval Balaton című kötetében, amelyről Rozgonyi Ádám készített interjút.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 18-i adása

Szóhasználati furcsaságokról, nyelvhelyességről, mondatszerkesztésről és a retorikai szerepéről is szól Adamikné Jászó Anna nyelvésznek, az ELTE professor emeritusának A gondolatokhoz odataláló nyelv című, nyelvművelő írásokat közlő kötete, amely a Tinta Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A szerzővel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 15-i adása

A tavaszi karantén hívta életre Agócs Írisz könyvillusztrátor Rajzolj egy krumplit! című foglalkoztatókönyvét, amelyben gyerekeket és felnőtteket tanít rajzolni. A szerző bebizonyítja, hogy egy egyszerű krumpliformából kiindulva könnyedén lehet medvét, lajhárt vagy bármilyen más állatfigurát rajzolni. A Pagony Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám beszélgetett Agócs Írisszel.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 13-i adása

„Na, Pupák! - A Karinthy, aki színházat csinált” címmel írt portrékötetet Karinthy Mártonról, a Karinthy Színház alapító igazgatójáról Czeiner-Szücs Anita, a Széchenyi István Egyetem kommunikációs munkatársa. A tavaly elhunyt Kossuth-díjas színigazgató egész életében hordozta „karinthysága” terhét, ezért a könyv az elvárásoknak való megfelelésről is szól. A Flaccus Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 11-i adása

A megszólalás üres helye címmel jelent meg Beck Zoltánnak, a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszéke adjunktusának a cigány irodalomról, romológiáról szóló monográfiája. A szerző szerint a romákkal foglalkozó tudományág mostanra arra a szintre jutott, hogy nemcsak a tárgyával, hanem a megszólalásával is foglalkozni kell. A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte Beck Zoltánt.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 8-i adása

Ideológia és önazonosság - Az 1953-as budapesti cionista per címmel a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiadásában jelent meg Novák Attila történész kötete, amely a már elhunyt Engländer Tibor és társainak büntetőeljárásának körülményeit, történetét és politikai összefüggéseit tárgyalja. A kötetről Rozgonyi Ádám kérdezte a szerzőt.

A Könyvpercek magazin 2020. augusztus 6-i adása

Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész munkásságáról írt monográfiát Götz Eszter. A szerző az InfoRádiónak azt mondta: a kötet Marosi Miklós alkotásai mellett a „jó építészet” jellemzőivel is megismerteti az olvasókat. Rozgonyi Ádám interjúja.


×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018