Nyitókép: Bettmann/Getty Images

Ronald Reagan-könyv jelent meg magyarul

Infostart / MTI
2024. szeptember 10. 10:34
A washingtoni bemutatón a felszólalók reményüket fejezték ki, hogy Donald Trump visszatér az amerikai elnöki székbe.

Washingtonban, a magyar nagykövetségen, amerikai politikusok, diplomaták, szakértők jelenlétében mutatták be hétfőn a Ronald Reaganről szóló kötet magyar nyelvű kiadását, amely az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg, együttműködésben a CPAC Alapítvánnyal (CPAC Foundation).

A felszólalók az 1981-1989 között hivatalban lévő republikánus politikus elnöki időszaka és a jelen korszak kihívásai közötti párhuzamokra hívták fel a figyelmet, amelyet különösen fontosnak neveztek néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtti kiélezett politikai közegben.

Matt Schlapp, a CPAC Foundation elnöke, a könyv szerkesztője azt mondta, több olyan bátor vezetőre van szükség, mint Orbán Viktor magyar vagy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, valamint Javier Milei argentin elnök.

A konzervatív politikai szervezet vezetője úgy vélte, hogy novemberben Donald Trump győzelme újjászületést hozna az Egyesült Államok számára, míg veresége tovább növelné a világban tapasztalt nemzetközi válságokat.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy az elnökválasztás nem pusztán amerikai ügy, hiszen az Egyesült Államok még mindig a világ vezető szuperhatalma, így világos hatása van a nyugati világra annak, hogy ki irányítja a Fehér Házat. Úgy vélte, hogy ma Donald Trump áll a "józan ész" pártján, aki "ellenzi az illegális migrációt, a genderpropagandát, és a háború helyett békét hozna". Azt is kifejtette, hogy "a háború befejezése, a globális káosz megszüntetése, a demokráciaexport megszüntetése, és egy ésszerű külkereskedelmi politika egyértelműen előnyös lenne a magyar gazdaság és magyar emberek számára".

Bejelentette, hogy amerikai partnereket is várnak az általuk indított, úgynevezett wokenyomozás (Wokebusters) programhoz, amely szándékuk szerint a radikális, progresszív törekvések visszaszorítására irányuló kezdeményezés.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete az esemény házigazdájaként úgy fogalmazott, hogy a magyarok szívében és eszében ma is él Ronald Reagan emléke, és a magyarok túlnyomó többsége változatlanul nagyszerű nemzetnek tartja az amerikait. Fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is az az ország legyen, amelyet Ronald Reagan képviselt.

A magyar diplomata ugyanakkor kockázatként értékelte az amerikai nemzet számára, ha azt az üzenetet küldi a világnak és azt a képet alakítja ki magáról, amely szembe megy a róla általánosságban élő képpel.

A "Ronald Reagan a CPAC-en: Mi győzünk, ők veszítenek" című könyv az egykori amerikai elnök CPAC-rendezvényeken elmondott beszédeiből szerkesztett összeállítás, amelyből körvonalazódik a konzervatív államférfi politikai gondolkodása. A kötetben 1964 és 1988 között, az amerikai konzervatívok legnagyobb rendezvényén elhangzott beszédek olvashatók, amerikai közéleti személyiségek megjegyzéseivel kiegészítve.