Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Megvan, ki kapta a Nemzet Színésze elismerést

Infostart
2024. szeptember 3. 14:26
Hegedűs D. Gézát választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. július 30-án 30-án meghalt Király Levente helyére. A grémium szeptember 3-án hozta meg döntését.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre – írja a Nemzeti Színház a közösségi oldalán, amely most bejelentette: Hegedűs D. Gézát a július 30-án elhunyt Király Levente helyére választották.

Hegedűs D. Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a Vígszínházba szerződött, melynek azóta is tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) a tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia mozgókép-és színházművészeti osztályának elnöke.

Emlékezetes alakításai közé tartozik

  • John Proctor (Miller A salemi boszorkányok),
  • Prospero (Shakespeare Vihar),
  • Helmer (Ibsen Nóra),
  • Tót (Örkény Tóték) és
  • José Arcadio Buendía (García Márquez Száz év magány).

Kiemelkedő rendezése egyebek mellett az

  • Egy csók és más semmi,
  • A dzsungel könyve és
  • a Katharina Blum elveszett tisztessége.

Művészetét a Kossuth- és a Jászai Mari-díj mellett Ajtay Andor-díjjal és Radnóti Miklós-díjjal, valamint Prima Díjjal is elismerték. Lábnyomát 2007-ben avatták fel a Nagymező utcai Pesti Broadway-n, a közönség szavazatai alapján pedig megkapta az Örökös Tagság kitüntető címet a Halhatatlanok Társulatában. Alakításáért többször elnyerte a Magyar Filmdíjat is.

A múlt évben, 70. születésnapja alkalmából mutatták be a Vígszínházban HDG 70 című életműkoncertjét.

A Nemzet Színésze címet Hegedűs D. Géza mellett jelenleg

  1. Molnár Piroska,
  2. Lehoczky Zsuzsa,
  3. Kulka János,
  4. Bodrogi Gula,
  5. Pogány Judit,
  6. Szacsvay László,
  7. Csikos Sándor,
  8. Jordán Tamás,
  9. Almási Éva,
  10. Udvaros Dorottya és
  11. Cserhalmi György

viseli.