Nyitókép: tspc.hu

Átadták a nemzeti könyvemlékezet „nagytemplomát” Piliscsabán

Infostart
2024. július 30. 19:54
A TSPC tervei alapján a WHB és a Fejér-B.Á.L. által kivitelezett, könyvet formáló épület különleges megoldásai közé tartozik a finombeton, a süttői mészkő és az üveg felhasználása.

Piliscsabán átadták az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárának új épületét. A beruházást a Nemzeti Vagyonkezelő megrendelésére a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) és a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. konzorciuma kivitelezte, a TSPC Csoport és a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. tervei alapján – számolt be a magyarepitok.hu.

A tartós megőrzési (azaz archiválási) kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolására, 100 éves időtartamra tervezett raktárban 10 ezer négyzetméter áll rendelkezésre. Az épületben az OSZK által bekért és őrzött kötelespéldányokat, folyóiratokat, mikrofilmeket és egyéb könyvtári dokumentumokat tárolják.

Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd. A raktárban speciális rendszerek biztosítják a dokumentumok megőrzését, például zsilipes rendszer, tűzvédelmi rendszer és tartószerkezeti rendszer – olvasható.

Az épület különleges és egyedi megoldásai közé tartozik a finombeton, a süttői mészkő és az üveg felhasználása, valamint a Makovecz Imre munkáira reflektáló, sötétbarnára vagy feketére nemesedő vörösréz. Egy másik különleges megoldás a ház biztonságához kapcsolódik: „A TSPC tervezőcsapata az épületet különleges, kettős külső védelemmel látta el, így az őrzött állomány a külső burok sérülése esetén is biztonságban marad” – idézi a portál.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az átadó ünnepségen kiemelte: a közel 25 milliárd forintos kormányzati támogatásból épült raktár 81 ezer folyóméternyi polcon teszi lehetővé kultúrkincseink megőrzését a következő 50 évben.

Úgy fogalmazott: tartozunk azzal nagy elődeinknek, hogy mindazt, ami nemzeti identitásunkat őrzi, megerősíti, "mindazt, ami minket magyarrá tesz", közgyűjteményeinkkel "erősítsük, bemutassuk, megemeljük".

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke arról beszélt: az átadott raktár nem csupán egy épület, megálmodói és kivitelezői tulajdonképpen egy időgépet hoztak létre, másképpen, egy „tudáshidat a múlt és jövő között”.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója a nemzeti könyvemlékezet nagytemplomának nevezte a raktárat, amely mostantól a Pilis csendjében őrzi az írott magyar kulturális örökséget.