Nyitókép: Thai Liang Lim/Getty Images

Hány éves kortól legyen a gyerek "YouTube-személyiség"?

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2023. október 22. 11:00
A legtöbben csak 18 éves kortól engednék, hogy a fiatalok videót töltsenek fel magukról az internetre derül ki az Ifjúságkutató Intézet nemzetközi kutatásából. A felmérésben a magyarok mellett további 11 közép-európai országban vizsgálták a felnőttek véleményét a fiatalok aktív online jelenlétével kapcsolatban.

Napjaink népszerű huszonéves youtuberei közül többen is 13-14 évesen hozták létre első csatornájukat, de a TikToknak is hatalmas felhasználói rétegét adják a kiskorúak. Egy nemzetközi kutatás szerint azonban a felnőttek többsége ezt korainak tartja.

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet vezetője szerint a legtöbb országban átlagosan 17 éves kornál húzzák meg ezt a határt, 7 százaléka megkérdezetteknek tartja megengedhetőnek 13 éves kortól - tehát attól a kortól, amelyet maga a közösségi média megenged - a videófeltöltést.

A magyarok egyébként szigorúbbak, itt mindösszesen 1 százalék tartja megengedhetőnek ezt a 13 éves kort.

"Tulajdonképpen mind a 12 vizsgált országban a legtöbben a 18 éves kort, tehát a felnőtt kor határát említik legalkalmasabb életkorként, és itt is kiemelkednek a magyarok, illetve a horvátok, mondhatjuk, 40-50 százaléka a felnőtteknek ezt a korhatárt jelöli meg" - mutatott rá.

A korhatár meghatározásának kérdése országonként eltérő eredményt hozott.

"A románok a legmegengedőbbek: minden ötödik válaszadó húzza meg 14 éves kor alatt a korhatárt. A 18 éves kor még egy nagyon érdekes korhatár, mert a megkérdezetteinknek a bő tizede, 12 százaléka az 18 éves kor felettre teszi ezt a az első tartalomfeltöltési korhatárt, és itt is vannak kiemelkedő országok, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Bulgáriában jóval nagyobb arányban mondják azt, hogy nem elég 18 évesnek, hanem még idősebbnek kell lenni ahhoz, hogy az ember először feltöltsön ilyen adatokat."

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, hogy hány éves kortól engednék először bulizni az éjszakába a fiatalokat a felnőttek; nem meglepő módon itt is hasonló eredmények születtek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ifjúságkutató Intézet - Gyerekek ne töltsenek fel magukról videókat a netre!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást