Nyitókép: magyarbankholding.hu

Komplex kiállítóteret nyit egy bank az Andrássy úton

Infostart
2023. április 14. 15:03
Új kortárs művészeti kezdeményezést hív életre a Magyar Bankholding.

Művészeti központot hoz létre heteken belül a Magyar Bankholding Hungarian Art & Business (HAB) néven.

A kezdeményezés - mint az Infostart megtudta - komplex kortárs művészeti ökoszisztéma lesz, saját kiállítótérrel, rendszeres időszaki kiállításokkal, amelyek alapja az MKB Bank műgyűjteménye.

A HAB ezt bővíti, gondolja újra és tárja a látogatók elé 2023 júniusától.

Az MKB Bank a magyar kultúra és a fiatal magyar művészek támogatására, valamint a birtokában lévő műgyűjtemény méltó gondozására és modernizálására a közelmúltban hozta létre művészeti alapítványát, az MKB Bank a Művészet Támogatásáért és Fejlesztéséért Alapítványt. A művészeti központ ennek égisze alatt jön létre Budapesten, az Andrássy úton.

Az új művészeti és edukációs központ a látogatóknak minőségi kulturális és társasági programokat, rendszeres, izgalmas időszaki kortárs kiállításokat, a művészek számára pedig kiállítási lehetőséget, egyedi grafikai és alkotóműhelyeket, illetve ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is biztosít a jövőben.

Az induló kollekciót főként a XIX. és a XX. századi magyar képzőművészet fontos műalkotásai képezik.

Az MKB Bank több mint 30 éve kezdte összeállítani gyűjteményét, amely többek között olyan kiemelkedő alkotásokat tartalmaz, mint

  • Barabás Miklós Egy utazó cigánycsalád Erdélyben vagy
  • Székely Bertalan Csónakázó szerelmesek című műve.

A HAB nyitókiállítására kiválogatott műveket olyan ismert festők jegyzik, mint Székely Bertalan, Rippl-Rónai József, Szőnyi István és Mednyánszky László.

Az első időszaki kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán.