Nyitókép: Getty Images/ Kate Green

Oscar-botrány: most döntenek arról, jelölt lehet-e az amerikai színésznő

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. január 31. 12:32
Andrea Riseborough színésznő Oscar-jelöléséért folytatott kampányára panaszok érkeztek, emiatt indított vizsgálatot az amerikai filmakadémia. Az eredményről kedden határoznak.

Néhány napja hozták nyilvánosságra az Oscar-díjra jelöltek listáját. A legjobb női főszereplőnek járó elismerésért Andrea Riseborough is versenyben van. A színésznő a mindössze 27 ezer dolláros bevételt hozó független film, a To Leslie főszereplője. Jelölése egész Hollywoodot meglepte, az amerikai filmakadémia pedig vizsgálatot indított miatta.

Nem azzal van a gond, hogy nem egy kasszasiker szereplője verseng az Oscarért, hanem a színésznő jelöléséért folytatott kampányára érkeztek panaszok. "Az a gyanúk merült fel, hogy úgy kampányoltak Andrea Riseborough jelöléséért az akadémia színészi tagságánál, ami szembemegy az akadémia szabályaival" – mondta az InfoRádióban Szöllőskei Gábor, a Vox mozimagazin főszerkesztő-helyettese.

Hozzátette: a színészi díjaknál csak a színészi ágazat tagjai jelölhetnek,

nem szabad kampányolni a jelölésért.

Tehát nem lehet konkrétan felhívni egy befolyásos embert azzal, hogy szavazzon adott esetben a színésznőre, mert megérdemli. "Ehhez hasonlók merültek fel. Az Oscar-jelöléseket minden esetben kampány előzi meg, a stúdiók plakátokon és egyéb hirdetésekben ajánlják a filmeket és szereplőiket az akadémia tagjainak figyelmébe" – magyarázza Szöllőskei Gábor.

A To Leslie azonban kis költségvetésű film, ezért nem lehet vele nagy kampányt létrehozni. Ilyenkor megpróbálják kikerülni ezt a szabályrendszert, és befolyásos színészeket keresnek meg, és ők hívják fel a figyelmet az alakításra. Andrea Riseborough alakítását olyan filmsztárok dicsérték nyilvánosan, mint Edward Norton, Jane Fonda és a szintén jelölt Cate Blanchett. Ám azt, hogy a kampánnyal vétettek-e a szabályok ellen, egyelőre nem tudni. "Nagyon súlyos dolognak kell lennie ahhoz, hogy megfosszák a jelölésétől Andrea Riseborough-t" – hangsúlyozta Szöllőskei Gábor.

Sajtóértesülések szerint a filmakadémia ma tárgyalja a vizsgálat eredményeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oscar-botrány: most döntenek arról, jelölt lehet-e az amerikai színésznő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást