Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kozma Imre atya húsvéti üzenete: a világjárvány és a háború egymás felé kell, hogy húzzon bennünket

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2022. április 15. 14:00
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője az InfoRádióban úgy fogalmazott, a szenvedésben az ember felismerheti azt, hogy egymással összetartozunk.

A keresztény ember lényege szerint "folyton születik" - mondta az InfoRádióban elmondott húsvéti üzenetében Kozma Imre atya, aki úgy véli: az új ember a változni akaró ember, de épp a változás az, ami fájdalommal is jár.

Szerinte az ember igazi ereje a szeretet folytonos kísérleteiben van, "a szeretet szabadsága az ember teljes szabadsága".

"Amikor a baj közel van hozzánk, sőt meg is szólít bennünket, még az életünket is megterheli, akkor az embernek el kell gondolkodni azon, hogy miben áll az életünk igazi kihívása. Azt hiszem, a húsvét ebből a szempontból egy nagyon fontos üzenetet hordoz, hiszen a húsvét az újjászületés öröme; a születésünkhöz ránk nem volt szükség, de az újjászületésünkhöz igen" - fogalmazott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

Ha az ember szerinte önmagának él, az maga a halál, mert elhidegíti a másik embertől, közömbösség, magányossá válunk.

A világjárvány és az ukrajnai háború kapcsán úgy fogalmazott, a szenvedés hozzátartozik a világhoz.

"Rádöbbent bennünket valóban arra, hogy a szenvedésben az ember felismerheti azt, hogy egymással összetartozunk. Én azt tapasztaltam, hogy az elmúlt 1-2-3 esztendő egymás felé kell, hogy húzzon bennünket" - húzta alá.

Az Istentől való eltávolodás miatt az ember szerinte nagyon mélyre süllyedt, de "Krisztus kijelölte azt az utat, amely visszavezet bennünket (...) a felemelkedésbe".

A teljes húsvéti beszélgetést Kozma Imre atyával alább meghallgathatja.