Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook

Legendás négykerekűvel bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye – képek

Infostart
2022. március 30. 21:43
A legújabb szerzemény egy GAZ-M21 Volga, az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíjasa. Korának egyik legkorszerűbb járművét a Gorkij Autógyár (GAZ) 1956 és 1970 között, három szériában gyártotta amerikai autókat idéző formavilággal – írja szerdai bejegyzésében Vitézy Dávid.

A Volgák a közép- és felsővezetők, majd a TSZ elnökök jellegzetes autóivá váltak, Magyarország közlekedéstörténetének elválaszthatatlan részei. A legkényelmesebb kanapékat megidéző ülések, a szivargyújtó és az amerikai típusokra hajazó beépített rádió a típus ismertetőjegyei közé tartoztak – teszi hozzá a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

Évente több tízezer darabot állítottak elő a típusból, Magyarországon is jelentős számban közlekedtek.

Vitézy Dávid emlékeztet, hogy Magyarország kormánya tavaly fogadta el a Közlekedési Múzeum gyűjteményrestaurálási és -bővítési programját, ennek újabb eredményeként került gyűjteménybe a Volga. A legendás autótípus az egykori tulajdonosok szándékainak megfelelően a Magyar Vasúttörténeti Park közreműködésével érkezett meg a múzeumhoz, kisebb restaurálást követően pedig hamarosan látogatók is találkozhatnak vele.