Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Busás pénzért csábít székletdonorokat egy biotechnológiai cég

Infostart
2022. március 26. 07:00
Az amerikai Seres Therapeutics egy fertőzés elleni kezelést szeretne kidolgozni, amihez mintákra van szükségük.

Az amerikai Seres Therapeutics biotechnológiai cég olyan pácienseket keres, akik rendszeresen biztosítanának számukra székletmintát; mindezért cserébe kompenzációt ígérnek – derül ki az azcentral beszámolójából, amit a Hvg.hu szemlézett.

Mint olvasható, a vállalat igen komoly fába vágta a fejszéjét, ugyanis a Clostridium difficile nevű fertőzés ellen szeretne kifejleszteni egy kezelést. Ezt a betegséget általában kórházakban kapják el az emberek. A tünetek egyike a súlyos hasmenés, ami az idősebb, legyengült betegek esetében akár végzetes is lehet.

A vállalat tehát egy különleges projekt keretében állandó „donorokat” keres. A cég maximum 150 önkéntessel tud dolgozni, nekik pedig rengeteg feltételnek kell megfelelniük: 18-50 év közti, egészséges, nem dohányzó, normál testsúlyú embereket keresnek, és köztük is olyanokat, akik nem küzdenek semmiféle bélrendszeri betegséggel.

A felajánlott mintákat a Seres Therapeutics alapos vizsgálatnak veti alá. Főként egészséges baktériumokat keresnek bennük, illetve, hogy azok megfelelő számban rendelkezésre állnak-e. Ha igen, a páciens máris továbbjutott a kiválasztási folyamatban. (Attól tehát senki nem lesz a cég fizetett partnere, ha csak úgy felajánlja a székletét.)

A Seres szerint a rendszeres mintaadók akár havi 1200-1500 dolláros (vagyis ~407-509 ezer forintos) kifizetésben is részesülhetnek, emellett egy fontos tudományos projekt résztvevőiként maguk is a terápia kidolgozóivá válhatnak.