eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A járvány a World Press Photo egyik fő témája

Megnyílt a World Press Photo (WPP) kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol 151 sajtófotót láthat idén is a közönség.

A kiállítás felvételeit nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74 470 fotójából, a tavalyi év témái között nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-járvány, amely az összes kategóriában megjelent - mondta Révész Tamás, a kiállítás szervezője.

Kiemelte: az elmúlt évben, miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekezett leküzdeni a járványt, a fotóriporterek a pandémia mellett regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítottak. A válogatásban az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktusról vagy a bejrúti robbanásokról is láthatók képek.

A kiállítás kísérőprogramja, a Digital Storytelling pedig dokumentarista filmjeivel fontos ismereteket ad át a közönségnek - tette hozzá.

Horgas Judit, a Liget folyóirat szerkesztője elmondta: magyar költők, írók és esszéírók 21 alkotást készítettek a mostani WPP pályázat alkotásaihoz. Az írások a kiállítás ideje alatt sorozatban jelennek meg október 23-ig a folyóiratban.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy immár negyedik alkalommal ad otthont a nemzetközi tárlatnak az intézmény, és az együttműködés folytatódik, a közeljövőben újabb öt évre szóló szerződést írnak alá a World Press Photóval. A nemzeti múzeum a kortárs fotográfiának továbbra is helyszíne, bázis, otthona lesz - hangsúlyozta.

Hagyományosan egy kísérő kiállítás is kapcsolódik a nemzetközi tárlathoz, idén a Szebeni Műhely Lát-lelet című jubileumi tárlatán tizenöt magyar fotóművész mutatkozik be saját témában készített fotókkal.

"A magyar fotográfia hasonló színvonalon tevékenykedik, működik, mint a nemzetközi élmezőny"

- hangsúlyozta L. Simon László, kiemelve: a magyar fotográfia a kezdetektől mind a mai napig Európa és a világ élvonalába tartozik.

A World Press Photo kiállítása három fő tematika köré csoportosul, ezeken belül különböző kategóriákban láthatók a képek - mondta Martha Echevarria, a WPP kurátora.

Az egyik lefontosabb téma a Covid-19 okozta válság, amely mindegyik kategóriában megjelenik: a sportban, a környezet és természet bemutatásában is. Nagy számban láthatók a kiállításon a társadalmi tüntetések és az évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapó éghajlati válság is.

Kifejtette: a tavalyi évben a nemzetközi szervezetnek is meg kellett küzdenie a világjárvánnyal, a korábbi évekhez képest kevesebb kiállítást rendeztek. Azt megelőzően mintegy 110 városban voltak jelen, a járvány következtében 2019-ben és 2020-ban csak 60 helyszínen, idén reményeik szerint 80-90 városban mutatkozhat be a kiállítás.

Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül 4 millióan nézik meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×