eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Több könyvet adtak ki, de kevesebbet olvastunk

A járvány negatív hatásai után az idei év már jónak tűnik a könyvpiacon.

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. Jellemzően öt-hatezer forintot költenek a vásárlók egy könyvvásárlás során - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A koronavírus-járvány begyűrűzésének évében a két hónapig tartó boltzár érzékenyen érintette a könyvkereskedőket.

A Libri több mint 7,6 millió könyvet értékesített tavaly, ami 200 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A másik nagy könyváruház, a Líra boltjaiban is megtorpant a forgalom, és 2 százalékos visszaeséssel zárták a 2020-as évet. Ugyanakkor az online rendelt könyvek forgalma emelkedett, de ez nem tudta kompenzálni a hagyományos bolti forgalom visszaesését.

Emelkedett a vásárlói kosárérték is,

amit szakemberek szerint a papír árának drágulása, az üzemanyagárak és a minimálbér emelkedése is okozott. A 75 saját és 11 franchise-bolttal rendelkező Líránál 2020-ban jellemzően ötezer forintot fizettek a könyvekért a vásárlók, ami 500 forintos emelkedés egy év alatt, Librinél 5700 forint volt az átlagos költés, ez 400 forintos kosárérték-emelkedés.

Az 56 bolttal rendelkező Libri-Bookline Zrt. kereskedelmi üzletágának forgalma 2019-ben és 2020-ban is csaknem 25 milliárd forintot ért el.

Magyarországon 2020-ban több mint 28 millió nyomtatott példány jelent meg, a 2019-es 31 millió után.

Az elmúlt tíz évet figyelembe véve a pandémia évében, 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt, a legnagyobb példányszámban pedig a tankönyvek jelentek meg.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint 2019-ben a szabadforgalmú könyvpiac becsült forgalma meghaladta az 55,5 milliárd forintot, a 2020-as adatokat egyelőre még nem publikálta az MKKE.

A Líra csoport szerint az idei évet tekintve a nyári forgalom jó volt, de csak novemberben derül ki, hogy nyereséges lehet-e 2021, a Libri pedig arról számolt be, hogy 2021-ben az első fél év forgalma időarányosan meghaladta az elmúlt két év forgalmát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×