Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Zubin Mehtával indítja az őszt a Müpa

Infostart / MTI
2021. július 18. 08:20
A bécsi zeneakadémia növendékeként, diáktársaiból verbuvált zenekar élén az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek adott hangversenyt. 85 éves most.

Zubin Mehta indiai karmester és a firenzei Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino zenekar fellépésével indul augusztus 15-én a Müpa 2021/2022-es évada.

A koncerten Beethoven VI. (F-dúr, Pastorale) szimfóniáját és Brahms I. (d-moll) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A szólista az a Rudolf Buchbinder lesz, akit a klasszikus-romantikus repertoár legautentikusabb előadói között tartanak számon.

A tájékoztató szerint az idén 85 esztendős Zubin Mehta indiai karmester hosszú és termékeny pályafutása során a legnevesebb zenekarokat vezette, és több koncertsorozaton nyújtotta a maximumot a közönségnek.

Zubin Mehta a bécsi zeneakadémia növendékeként, diáktársaiból verbuvált zenekar élén az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek adott hangversenyt. Huszonöt évesen vezényelte először az Izraeli Filharmonikus Zenekart, amelynek éléről 2019-ben vonult vissza. 1961 és 1967 között a montreali és - ezzel párhuzamosan - a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere is volt.

Hosszú ideig New York-i Filharmonikusok zeneigazgatói posztját töltette be,

az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót 1985 és 2017 között erősítette vezető dirigensként.

A firenzei Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino zenekar csaknem egy évszázados fennállása során olyan karmesterek irányításával működött, mint Wilhelm Furtwängler, Seiji Ozawa, Bruno Walter, Carlos Kleiber, Otto Klemperer vagy Riccardo Chailly.