Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elhunyt Ráday Mihály

Infostart
2021. július 17. 20:50
Életének 80. évében érte a halál a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőt, operatőrt.

79 éves korában elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, operatőr - írja az atv.hu a család közlésére hivatkozva.

Ráday Mihály - Budapest díszpolgára - súlyos betegségben szenvedett.

Operatőrként, rendezőként vagy színészként 60 filmet jegyez, köztük a legendás Keménykalap és krumpliorr képvilága is hozzá kötődik.

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez.

A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke is volt. A tévénézők leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.

Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a "városvédő fotózást", amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. Írásaiból több könyv jelent meg, több ezer fényképpel.

Ráday a politikában is részt vett: 1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács tagja volt, Országgyűlési képviselő volt 1990 és '94 között az SZDSZ színeiben, emellett tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek 17 éven át, ahol komoly szerepe volt a műemlékvédelem kialakításában, a helyi értékvédelmi rendelet megalkotásában, és több műemlékvédelmi, felújítási projekt megszervezésében - olvasható a Telex.hu portálon.