Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

L. Simon László lehet a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Infostart
2021. július 6. 11:10
A múzeumok megújításáért felelős miniszteri biztos pályázik az intézmény élére, a pályázatát nyilvánosságra is hozta.

Július 2-án zárult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata, amire L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, korábbi kultúráért felelős államtitkár is pályázik – írta meg a Mandiner. A portál információi szerint a pályázókat július 12-én hallgatják meg, és az új főigazgató augusztus 1-jén áll munkába.

A saját honlapján nyilvánosságra hozott 52 oldalas pályázata szerint L. Simon egy a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként kíván visszatérni a kulturális életbe. Szerinte egyfelől a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe a korábbi évekhez képes sokkal jobban kell beszállnia a Nemzeti Múzeumnak, másfelől vállalnia kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni.

Ha Kásler Miklós a József-Attila-díjas írót, szerkesztőt, kulturális szakértőt, s egyben országgyűlési képviselőt nevezi ki főigazgatónak, akkor L. Simonnak 30 nap áll rendelkezésére a parlamenti mandátumáról való lemondásra, hiszen a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben a helyére más listás jelöltet kell megneveznie a Fidesznek. Ugyanakkor a múzeumok megújítása érdekében végzett miniszteri biztosi munkáját a főigazgatóság mellett is tovább folytathatja.