Nyitókép: Pixabay

Csapások sora vezette a fényképezőgéphez a Capa-nagydíjas Neogrády-Kiss Barnabást

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2020. november 1. 18:14
Amikor kamaszkori agydaganata miatt megoperálták, a rehabilitáció során már nem maradt számára más, mint a fotózás. Még olvasni sem tudott újratanulni.

Neogrády-Kiss Barnabás nyerte el idén a Capa-nagydíjat. A fotográfusnál kamaszkorában agydaganatot diagnosztizáltak, kétszer megműtötték, újra kellett tanulnia járni és beszélni, és a második műtét után a látása is megváltozott. Ezt a különleges érzékelést – ahogy ő a világot látja – próbálja megragadni a nagydíjas Kettős kötés című fotósorozatban.

A képek november 29-ig megtekinthetők a Capa Központban.

"180 fok helyett 90 fokot látok jobbra, amit úgy kell érteni,hogy ha szemben nézünk egy pontot, azt csak félig látom" – írta le látását Neogrády-Kiss Barnabás, aki épp képein keresztül próbálja meg elmagyarázni a nyilvánosságnak, hogy az ő számára a világ hogyan jelenik meg.

Ez is volt az egyik célja, de közben rájött, hogy ez "sehogy" sem lesz tökéletes, soha nem fogja tudni elérni fényképezés segítségével, hogy ugyanazt lássa egy másik ember, amit ő. Mégis a vizuális művészeti nyelven megpróbálta megfogalmazni ezt a problematikát.

"Csak képekben tudok gondolkodni" – mondta a nagydíjas fotós arról, hogy miért éppen a vizuális művészetek felé fordult. A műtét után nem ment neki a beszéd, meg kellet tanulnia újra járni, sőt még a kézhasználatot is újra kellett tanulnia.

Olvasni pedig továbbra sem tud, mert a szavaknak is csak a felét látja. Maradt hát a vizuális kommunikáció. 16 éves korában, amikor járni tanult, akkor került a kezébe egy fényképezőgép, azzal kezdődött minden.

Itt lehet néhány képet megtekinteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Capa-nagydíjas fotográfus - Neogrády-Kiss Barnabás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást