Szabó Stein Imre Concerto Budapest-koncertfilmje elnyerte az Arany Oroszlánt

Infostart
2020. szeptember 29. 16:45
A Velencei Televíziós Fesztivál előadóművészeti filmek kategóriájának győztese lett a kétórás, különleges koncertfilm, amely májusban debütált a Mezzo Tv-n.

A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar a Kremerata Baltica, Keller András és Gidon Kremer nevével fémjelzett és Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét májusban a Mezzo Tv külön engedélyével mintegy 220 ezer magyar néző is megtekinthette az interneten, mielőtt a legjelentősebb nemzetközi zenei tévé a műsorára tűzte.

A Velencei Televíziós Fesztiválra a világ minden részéről beküldött televíziós alkotások 16 kategóriában mérkőztek ebben az évben, és minden kategóriában csak egy alkotást díjaznak. A Performing Arts kategória győzteseként Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje többek közt a BBC Camden Fesztiválról készült alkotásával, az Arte és a Mezzo koprodukciójában készült Les Indes Galantes című operafilmjével és a Deutsche Welle Night Grooves című, Kiefer Sutherland és Madeline Juno közreműködésével készült zenés talkshow-jával versengett.

A film a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica rendkívüli együttműködésében létrehozott, 2019 december 4-én a Müpában rendezett koncertjéből készült. A két zenekar, valamint Keller András és Gidon Kremer főszereplésével készült mintegy kétórás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett.

Gidon Kremer és Keller András. Fotó: Valuska Gábor

A koncertfilm Mezzo Tv által felkért producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre, executive producere Keller Annie, a Müpa stáb tévérendezője Gémes Katalin, a filmes csapat vezető operatőre Géczy Dávid, a film hangmérnöke Vilius Keras, a vágó Mukli Bence, vezető vágó Lecza Attila.

"Meglepett a győzelem híre, azt hittem, hogy a világ legjelentősebb televízióinak zenei szuperprodukciói mellett Európa legjelentősebb televíziós versenyén kitűnni alig lehetséges. Ez egy nagyon nagy magyar zenei és filmes siker is egyben. A klasszikus zene szeret bezárkózni, ha filmes eszközökkel ezt a csodaszelencét ki tudjuk nyitni és újra tudjuk teremteni a csodát, az nekem is visszaigazolás, hogy érdemes bátran dolgozni, alkotni, feszegetni a határokat. Két, egy napon élőben felvett koncertből dolgoztunk. A Müpa nyolckamerás tévés csapata mellé behoztam egy négykamerás filmes unitot, és a koncertfelvételeknél megszokott, hagyományos, deskriptív anyag helyett sokkal több vágással a zene mozgását, születését, áramlását bemutató bátrabb, filmesebb anyagot akartunk létrehozni" – mondta Szabó Stein Imre.

A Keller András által 13 éve vezetett Concerto Budapest ezzel a koncertfelvétellel debütált a Mezzo Tv-n, ahol korábban a magyar zenekarok közül csak a Keller Kvartett és a Budapesti Fesztiválzenekar jelent meg rendszeresen. Szabó Stein Imre korábban számos rangos nemzetközi díjat nyert zenei imázsfilmek írója és rendezőjeként – többek között két alkalommal a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál Silver Hugo, a Cannes TV Awards Silver Dolphin díját, a Red Dot Awardot és a Los Angeles Film Award legjobb tv-sorozatnak járó díját.

Concerto Budapest & Kremerata Baltica intro from Concerto Budapest on Vimeo.