Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vashegyi György: hiányzik a minőségi és hatékonysági szemlélet

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2020. szeptember 11. 13:57
A minőségpárti szemléletet erősítené a kultúrában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) újraválasztott elnöke, aki szerint a művészet és a piac viszonyát is meg kell határozni.

Vashegyi György az InfoRádió Aréna című műsorában kiejtette, 2011-ben, az új alkotmány megalkotásakor Alaptörvénybe foglalt alkotmányos köztestületi rangot kapott mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia, majd kezdetét vette az építkezés.

Felidézte, három évvel ezelőtt, 2017 nyarán–őszén, amikor az MMA életében esedékessé vált a tisztújítás, elődje, a két cikluson át elnöklő Fekete György többször is azzal a hasonlattal élt, hogy ha az ember lépcsőt épít két emelet között, amely tíz fokból áll, akkor nem érdemes megállni a hatodiknál, azon merengve, hogy jó-e a lépcső, hanem fel kell jutni a következő emeltre, és ott kell elgondolkodni, hogy hogyan is tovább.

Vashegyi György – szavai szerint – mindezt nagyon találónak érezte, és ennek mentén folytatta az építkezést az elmúlt három évben, a 2017 októberi megválasztását követően elnökként. És zömmel azokat a terveket vitte tovább, váltotta valóra, kidolgozva a részleteket, amelyeket elődje alkotott – fogalmazott az újraválasztott elnök.

Hozzátette: első megválasztása óta – az érték és minőség mottójához mérten –,

minőségi szemléletet szeretne meghonosítani a magyar kultúrában, amire meglátása szerint nagyon is szükség van.

Mint megjegyezte, igaz, hogy az Európai Unóban, GDP-arányosan jelenleg Magyarország a kulturális költségvetés tekintetében az első helyen áll. De akkor miért nem vagyunk eredményesebbek? – tette föl a kérdést, meg is válaszolva, miszerint

hiányzik a minőségi és hatékonysági szemlélet,

amelyet ő igyekszik képviselni. Szervezésben sem állunk általában jól, és nagyon sok elv sincs tisztán és pontosan kimondva, köztük, például, hogy a művészet területén mi a viszonyuk a piaccal – fogalmazott.

A művészi életpályamodellel kapcsolatban kiemelte, a Magyar Művészeti Akadémia mára 1500 művészjáradékost számlál, ezen felül pedig van egy hároméves ösztöndíjrendszer, tehát több ezer művész érintett. Utóbbi 18 éves kortól 50 éves korig mindenki számára megpályázható, míg a kilenc tagozat által kiadható ösztöndíjak az 50 éves kor fölötti kategóriába tartoznak, vagyis összességében 336 ösztöndíjasa van az MMA-nak. 65 év fölött pedig bejön a képbe a művészeti járadék – sorolta.

Mindez egy elképesztő rendszer – emelte ki Vashegyi György –, ami a

kétezres évek közepén még elképzelhetetlen volt.

De végül 2018 szeptemberében kezdetét vette a hároméves ösztöndíj-program, havi bruttó 200 ezer forinttal száz ember részére, ami még száz–száz fővel bővült 2019 és 2020 szeptemberétől.

A teljes beszélgetést péntek este 6 óra után, az InfoRádió (FM 88.1) Aréna című műsorában hallgathatják meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az MMA újraválasztott elnöke a terveiről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást