eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2018. november 12-én készült képen Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester Giuseppe Tornatoréval közösen  írt önéletrajzi könyvének bemutatóján a római Quirino színházban. Ennio Morricone 2020. július 6-án, 91 éves korában elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA/Angelo Carconi

A filmsztártól a rapperig így tiszteleg Ennio Morricone előtt a világ

Művészek, politikusok emlékeznek a 91 évesen elhunyt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerzőre, karmesterre.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a Morricone családjának küldött részvétüzenetében azt írta a művészről: "kifinomult és népszerű zenészként mély nyomot hagyott az 1900-as évek második felének zenetörténetében". Alkotásai "jelentősen hozzájárultak Olaszország presztízsének erősítéséhez és népszerűsítéséhez a világban".

"Végtelen hálával örökké emlékezni fogunk Ennio Morricone mester művészi géniuszára.

Álmodozásra késztetett és megindított minket.

Emlékezetes dallamokat írt, amelyek felejthetetlenné váltak a zene és a mozi történetében" - írta a Twitteren Giuseppe Conte miniszterelnök.

Aurelio De Laurentiis olasz filmproducer szerint "Ennio Morricone magával viszi a mozik világának egy részét. Alázattal társuló nagysága, amellyel sohasem hivalkodott, lehetővé tette, hogy kis és nagy filmeket is támogasson. Különleges lélekkel ruházta fel ezeket, mely által tökéletessé és felejthetetlenné váltak".

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter az egyik legnagyobb olasz mesternek nevezte Morriconét, aki "megérintette és álmodozásra indította melódiáival az egész világot".

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője is sajnálatát fejezte ki "a nagy olasz zeneszerző, Ennio Morricone halála miatt", és fejet hajtott "utánozhatatlan stílusa és ikonikus dallamai előtt".

Jean-Michel Jarre francia zeneszerző-előadóművész a Twitteren búcsúzott. "Ennio Morricone egy különleges hang, varázslatos dallamok, óriási hatás és az inspiráció állandó forrása: szeretet és tisztelet" - írta rövid üzenetében.

Mások mellett megemlékezett még a zeneszerzőről Antonio Banderas spanyol színész, Edgar Wright angol rendező, forgatókönyvíró és producer, valamint Chance the Rapper amerikai rapper-producer-dalszerző is.

A világhírű csellista, Yo-Yo Ma, a Cinema Paradisoból játszott el egy részletet a mester emlékére videoüzenetében.

A legendás filmzenék komponistája hétfő hajnalban, egy római klinikán hunyt el. Tíz nappal ezelőtt elesett és combnyaktörést szenvedett, halálát az emiatt fellépő komplikációk okozták. Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×