Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Trianon előtti zászló is felvonul ma Csillaghegyen

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2020. június 4. 13:25
A közel 110 éves Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület is megemlékezik Trianon 100 éves évfordulójáról. Az eseményen mások mellett fellép Juhász Zoltán népzenész és Fehér Anna színművész is - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Debreczeny István.

Csillaghegynek speciális helyzete van. Az 1900-as évek elején jött létre, amikor köztisztviselők ingyenes telkeket kaptak itt. A Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület (CSIPKE) 1912 óta működik, túlélte az első világháborút, majd jött 1920. június 4., a békediktátum aláírása pedig érintette Csillaghegyet is - fogalmazott a szervezet elnöke az InfoRádióban.

Debreczeny István a tragikus események között említette a kitelepítéseket, de nagyon sokan menekültek a mai 3. kerületbe a Felvidékről, Délvidékről és Székelyföldről is.

"Vannak olyanok még, akik közvetlenül is emlékeznek erre a szomorú történetre. És van az egyesületnek egy száz éve készült zászlaja is, amit a tagok hímeztek, egyik felén van egy áldás és egy Nagy-Magyarország-térkép, a másik oldalon pedig egy bányászjelkép, két kalapács keresztben, Csillaghegy ugyanis a római kortól kezdve, mindig is a bányákhoz kötődött" - folytatta Debreczeny István, utalva a csillaghegyi kő- és a későbbi agyagbányára, illetve a tégla- és cserépgyárra.

A közel száztíz esztendős egyesület a csütörtöki napon az ország szétszakítására is emlékezik.

"A programunk harangozással indul, majd bevonul négy zászló, a magyar, a székely, a polgári körös százéves zászló és a cserkészek zászlaja" - mondta el az elnök. Ezután "két énekes, Juhász Lilla és Soós Réka vezetésével elénekeljük a Himnuszt, majd a történelmi keresztény felekezetek lelkipásztorai mondanak áldást. Ezt a felekezetek népi himnuszai követik" - folytatta. A kulturális program mellett az eseményen többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, a terület országgyűlési képviselőjeként mond megemlékező beszédet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trianon - Csillaghegyi Polgári Kör
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást