Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Rudolf Péterék lakásába költözik a Madách Színház

InfoRádió
2020. június 3. 15:45
Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter saját otthonából közvetített élő előadásával veszi kezdetét a Madách Színház új online sorozata. A csütörtöki bemutatóról a teátrum igazgatóját, a darab rendezőjét kérdezte az InfoRádió.

Szirtes Tamás megfogalmazása szerint a társulat valamennyi tagjának nagyon hiányzik már a színház varázsa, „az a szertartás, amely valójában megkoronázz a napot”, hiszen az online tartalmak ezt nem pótolják igazán. A Madách Színház élőben az Ön otthonában elnevezésű programsorozat viszont azt a célt hívatott szolgálni, hogy felidézze a színházak által biztosított valósidejű élményt, amely mindig egyedi, a szemünk előtt történik és megismételhetetlen, tette hozzá az InfoRádiónak az igazgató. A kitűzött esti színházi időpontban, a művészek lakásáról élőben közvetített előadás a későbbiekben nem lesz visszanézhető.

Az első adást, az Örökké fogd a kezem című darabot Szirtes Tamás rendezte, amiben a Vígszínház új igazgatója, Rudolf Péter és felesége, Nagy-Kálózy Eszter szerepel. A történet Anton Pavlovics Csehov és Olga Leonardovna Knipper levelezését mutatja be. Olga Knipper az 1900-as évek elején a Moszkvai Művész Színház, s egyben a kor ünnepelt színésznője volt, Csehov pedig ennek a teátrumnak írt nagysikerű darabokat, köztük a Három névért (1901), vagy a Cseresznyéskertet (1904). A direktor megjegyezte, amit ma a színházakban csinálnak, annak a szakmai alapjait akkor fektették le.

Az Örökké fogd a kezem darabre visszatérve megismételte, az az író és a színésznő nagy szerelemi történetét, valamint rövidre, mindössze 6 évre sikeredett házasságukat meséli el, egészen Csehov korai haláláig bezáróan, ahová őt Olga „nagyon hűségesen és szerelmesen elkísérte”.

A Madách Színház élőben az Ön otthonában program másik júniusi online premierje a Jövőre veled ugyanitt című, Tony- és Oscar-díjra jelölt vígjáték, amelyben Szemenyei János és Kovács Lotti házaspár alakítják a szerepeket.

A rendező emlékeztetett, a veszélyhelyzet nem teszi lehetővő, kizárólag egy háztartásban élők számára, hogy egyáltalán közel kerüljenek egymáshoz, a színház pedig egy olyan műfaj, ahol bizonyos esetekben erre muszáj sort keríteni, különösen egy szerelmes darabban. Ezért nem véletlen, hogy házaspárokra osztották a darabokat, amit láthatóan az érintettek örömmel fogadtak. A Jövőre veled ugyanitt kapcsán azt is elárulta, ő maga is rendezte Sztankay Istvánnal és Schütz Ilával a 70-es években, ami akkor óriási siker volt.

A két darab bemutatásának magyarázata pedig az, mondta el végezetül, mert szeretett volna egyfelől egy irodalmi csemegét, ami igazi ritkaság, valamint egy jól ismert nagy sikert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madách Színház élőben az Ön otthonában – Szirtes Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást