Nyitókép: Pixabay

Akinek van kedvenc verse és okostelefonja, annak "itt az idő, most vagy soha"

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2020. április 27. 10:51
"Karanténfordulóval" indul idén a Nemzeti VERSeny, az első négy verstípus: bezártság, Vörösmarty, rendszerváltozás, szabadon választott.

A bezártság, a járvány és az egészség témájával is foglalkozó magyar költők verseivel is lehet nevezni május 15-ig a Nemzeti VERSenyre - mondta az InfoRádiónak Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A szervezet a Nemzeti Színházzal közösen immáron ötödik alkalommal hirdette meg a versmondást népszerűsítő versmondó és versklip versenyét, amelyre nem hivatásos magyar versmondók jelentkezését várják.

"Úgy jött létre ez a verseny öt évvel ezelőtt, hogy legyen egy olyan innovatív, XXI. századi eszközöket is használó verseny, ami a vers hétköznapiságát, emberközeliségét mutatja meg azoknak, akik a költészet iránt érdeklődnek, és azoknak is, akik nem fedezték még fel a vers mozgását, visszahatását" - fogalmazott Lutter Imre.

Szerinte

ez a verseny tehát nem egyszerű versmondó verseny,

mivel a különleges körülmények segítenek levetkőzni a versenyzők lámpalázát, a továbbjutóknál ráadásul már a kreativitás kerül előtérbe, hisz a középdöntőben már versklipet kell majd készíteni.

A legjobbak a Nemzeti Színház színpadáig is el fognak jutni - a közönség és a szakmai zsűri ítélete alapján.

Egy másik verstípus, amit Lutter Imre a jelentkezők figyelmébe ajánl, az a 220 éve született Vörösmarty Mihálynak bármely költeménye, fordítása. A harmadik pedig a harminc éve történt rendszerváltozás.

Első körben mindenkinek egyetlen verset kell előadnia, illetve megjelölnie a másik három kategória versét, amit előadna, ha továbbjutna.

Az előadást fel kell tölteni a YouTube-ra, a linket el kell küldeni a zsűrinek,

tehát minden elektronikusan zajlik a Nemzeti VERSeny elején.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nemzeti VERSeny - Lutter Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást