eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Jordán Tamás színművész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója vezényli a szavalókat a Nagy versmondás elnevezésű rendezvényen a Magyar Nemzeti Múzeumnál 2017. április 10-én. Az eseményen a 2017-es reformáció jubileumi év és a költészet napja üzenetét összekötve evangélikus iskolák 500 diákja Luther Márton Erős vár a mi Istenünk című művét szavalták el közösen.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Jordán Tamás: alapjáraton én nem is színész voltam

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója az InfoRádiónak mondta el, mit gondol, érez most.

"Nagyon nagy dolog ez" - fogalmazott az InfoRádióban Jordán Tamás azok után, hogy a nemzet színészei maguk közé emelték Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színészt, a szombathelyi színház igazgatóját.

Külön hangsúlyozta, hogy a nemzet tizenegy színésze döntött arról, hogy ki töltse be a sajnálatosan elhunyt Andorai Péter helyét.

"Nagyon nagy megtiszteltetés, nagyon nagy öröm, nagyon boldog vagyok" - tette hozzá.

Jordán Tamás színészként is aktív. Ennek fontosságáról a következőket mondta:

"Alapjában én nem is színész voltam, hanem földmérő mérnök, abból lettem színész. Ötven éve művelem, alaptevékenységem, és az, hogy igazgató lettem, nem jelenti azt, hogy a színészi ambícióim megszűntek."

A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×