Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Fortepan-alapítók: sokak fényképeit egyszerűen nem szabad eladni

Infostart / InfoRádió
2020. január 1. 14:29
A kilenc éve 5 ezer képpel indított archívumban idén őszre már 120 ezer fotó volt fellelhető, a Fortepan gazdái évente 15 ezer alkotással gyarapítják az állományt azzal az elgondolással, hogy az akár egész gondolatiságot vagy életművet felvonultató emlékek el ne vesszenek. A jövő kérdése, megmarad-e az 1990-es korszakhatár.

Tamási Miklós, a Fortepan archívum alapítója és Virágvölgyi István kurátor volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége idén szeptember 26-án.

"Már azáltal, hogy hozzáférhetővé válik az a vizuális kultúra és múlt, ami mindannyiunké és közös, abszolút építő hatású, legalábbis én azt gondolom, nagyon kevesen vitatkozhatnak ezzel, és ezt nagy mértékben köszönhetjük a Fortepan népszerűségének" - Virágvölgyi István.

Szerinte kérdés, hogy mi lesz a kezdeményezés jövője, ki kell-e tolni az 1990-es korszakhatárt, ha igen, nyitni kell-e a digitális állományra.

"Az is egy kérdés, hogy mi az értékmérő: értéket tulajdonítani egy képnek úgy lehet, ha van piac hozzá, akár műtárgypiac vagy sajtón keresztüli jogdíj.

Csomó olyan alkotó is van, akinek az esetében nagyon kérdéses, hogy el lehet-e adni a képét, és nem az lenne-e a sorsa, hogy valakinek a fiókja hátuljában eltűnik,

majd valakinek egyszer csak eszébe jut, hogy van egy ilyen. Komplett életművek juthatnak ilyen sorsra, és hát nyilván jobb megoldás, hogy a jogdíjbevétel és a műtárgypiac elmarad, cserébe fennmarad egy név, egy életmű vagy egy gondolatiság, amely nagyon komoly értéket képvisel" - vélekedett Virágvölgyi István.

A Fortepan 9 éve indult 5 ezer fényképpel, idén szeptemberben már 120 ezres az állomány. Mint Tamási Miklós elmondta, évente 15 ezer kép körül publikálnak.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tamási Miklós és Virágvölgyi István - Aréna, 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tamási Miklós és Virágvölgyi István - Aréna, 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást