Öt halott a vásárhelyi paplakban

Infostart
2019. december 23. 09:54
Az elmúlt százötven év elfeledett bűncselekményeinek nyomába eredt fenti című könyvében Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi újságíró-politológus. A kötet exkluzivitását a kétévnyi nyomozómunka mellett az adja, hogy az egyik fejezet egy, a családjában történt gyilkosság hátterét tárja fel.

Az Öt halott a vásárhelyi paplakban című könyvben 15 történet követi egymást levéltári és egyházi források, valamint szemtanúk és leszármazottak visszaemlékezései alapján. A recski kényszermunkatábor hódmezővásárhelyi származású őrének életét bemutató rész kivételével mindegyik egy, a saját korában az egész országot megrázó, de néhány esetben máig felderítetlen gyilkosság vagy gyilkosságsorozat históriája, korabeli sajtócikkek, nyomozati anyagok és egyéb dokumentumok képeivel illusztrálva.

A szerző egyebek mellett utánajárt az 1897-ben elítélt méregkeverő, Jáger Mari bűncselekményeinek; megírta Papp Béla református lelkész történetét, aki 1944-ben a feleségét, a három kisgyerekét, majd önmagát is megölte, és egészen az állampárt titkosszolgálatáig követte a szálakat Vígh Mária máig felderítetlen halálának ügyében. Saját családjának elfeledett múltjából, 1899-ből is előásott egy esetet, amelynek elkövetője néhány évtizeddel később, az 1950-es években visszatért tettének helyszínére, hogy beszéljen az áldozat édesapjával.

Az Öt halott a vásárhelyi paplakban című könyv magánkiadásban, a Czirbusz Piroska emlékére alapított Hódmezővásárhelyi Művészetekért Közalapítvány támogatásával jelent meg, és a szerző Facebook-oldalán rendelhető meg.