Nyitókép: Valló Berta

Tájkép banyatankkal címmel nyitott kiállítást egy világhírű magyar illusztrátor

Infostart / InfoRádió
2019. december 14. 14:55
Az innovációra nagy hangsúlyt fektető, neves, német kiadó, a Taschen a világ 100 legjelentősebb illusztrátorát bemutató kiadványt állított össze. A válogatásba egyetlen magyar alkotóként bekerült Valló Berta londoni magyar illusztrátor is, akinek most Budapesten a Werk Galériában nyílt kiállítása – a "Tájkép banyatankkal" január 12-ig látogatható.

A szülei hatására már gyerekkorban magához láncolta az irodalom; Valló Berta grafikus, illusztrátor, akinek az édesapja Valló Péter színházi rendező. Kezdetben azokat a könyveket kezdte illusztrálni, amelyeket a legszívesebben olvasott. A hobbiillusztrátorkodás aztán komolyra fordult, és nagy tablókon kezdett dolgozni, mai alkotásai már rendkívül részletgazdagok.

"Az első pár évben, amikor Londonba költöztem, igen sok energiát fektettem abba, hogy a budapesti és a londoni életet összehasonlítsam. Nem könnyű egy országváltás önmagában sem, konfliktusokban gazdag folyamat. Mostanában már viszonylag egyszerű témákra fókuszálok, minden érdekel, ami emberekkel kapcsolatos. Ha látok egy érdekes karaktert, akkor lerajzolom, próbálom úgy megmutatni Londont vagy éppen a világ másik részét, ahogy én látom, és elrejteni benne a kis, személyes részleteket" – írta le személyes útját az InfoRádióban Valló Berta.

Azáltal, hogy "méretet" váltott, az illusztrátorkodásból egyértelműen kikacsint az alkalmazott művészetből a képzőművészet felé, indul is saját projektje egy saját kiállítás formájában.

"Jó lenne valahogy azt a sok munkát, amit a londoni életemben csináltam, egyben látni, illetve nagyon érdekel az animáció" – mondta még Valló Berta, akinek Tájkép banyatankkal című kiállítása a budapesti Werk Galériában január 12-ig látható.

Nyitva tartás: hétfő-péntek 15–20 óra (XIII. kerület, Csanády utca 11.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Valló Berta a világ 100 legjobb illusztrátora között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást