eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jelentős szakmai díjjal tüntették ki a Kossuth Kiadó vezetőjét Pekingben

Kocsis András Sándort, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatóját díjazták Pekingben 14 másik külföldi szerző, fordító és könyvkiadó között a kínai könyvszakma legrangosabbnak számító, külföldieknek szánt elismerésével - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az immár 13. alkalommal megrendezett díjátadón 12 szakembert jutalmaztak a Kínai Könyvszakma Különdíjával, hárman vehették át az Ifjú Tudósok Díját. Kocsis András Sándor mellett elismerést kapott például Jurij Tavrovszkij orosz szerző, Daniel A. Bell kanadai, valamint Leopold Moravcik szlovák író.

A 2005-ben alapított díjban azokat a külföldi szerzőket, fordítókat és könyvkiadókat jutalmazzák, akik különösen sokat tettek azért, hogy a külföldi közönség jobban megismerje Kínát és a kínai kultúrát.

Az idei díjazottakkal együtt eddig összesen 123 ország 53 képviselőjét részesítették az elismerésben.

A díjakat idén Huang Kun-ming, a kínai központi tájékoztatási osztály vezetője adta át. Huang beszédében kiemelte: a díjazottak mind hosszú ideje figyelemmel kísérik Kína fejlődését, elmélyültek a kínai kultúra tanulmányozásában. Hozzátette: munkájukkal nagy mértékben hozzájárultak Kína nemzetközi ismertségéhez és megértéséhez, valamint a kulturális cserekapcsolatok előmozdításához.

Tavaly Kalmár Éva műfordító - a többi közt a Nobel-díjas Mo Jen Szeszföld című regényének fordítója - is a díjazottak között szerepelt,

2015-ben pedig Zombory Klára sinológus-műfordítót jutalmazták az Ifjú Tudósok Díjával, egyebek mellett Mo Jen Békák, valamint Szu Tung Rizs című műveinek magyarra fordításáért. Ezek a kötetek mind a Kossuth Kiadói Csoport gondozásában jelentek meg Magyarországon. Kocsis András Sándor a számos kínai mű kiadása mellett azért vehette át idén a különdíjat, mert 2018-ban bejelentette, hogy a Foreign Language Teaching and Research Press kínai egyetemi kiadóval együttműködésben a Kossuth Kiadó kínai-magyar könyvszakmai irodát nyit Budapesten. Az iroda célja, hogy a kínai közönséget megismertesse a magyar művekkel, Magyarországon pedig a kínai kultúrát népszerűsítse.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×