Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kelemen Barnabás: titkos helyeket keresünk

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda
2019. augusztus 7. 19:11
Az évadot szeptemberben karmesteri feladattal kezdi Kelemen Barnabás. A Kossuth-díjas hegedűművész januárban hazaköltözött Kölnből, ám továbbra is tanít a német egyetemen és a Zeneakadémián.

Jövőre újabb különleges helyszíneket von be zenés, irodalmi programjaiba a Fesztiválakadémia – mondta Kelemen Barnabás. A programsorozat egyik alapítója hozzátette: a Széchenyi Fürdő után idén egyetemi könyvtárakban és a Parlament kupolatermében is muzsikáltak, ami igazán különleges élményt jelentett. Kiemelte: jövőre „titkos helyeket” keresnek a programoknak.

A negyedik Fesztiválakadémia július 20. és 28. között kínált kamarazenei koncerteket, valamint mesterkurzusokat. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek három éve úgy döntöttek, hogy egy nemzetközi hegedűversennyel egészítik ki a programsorozatot. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen idén 35 nyolc és tizennyolc év közötti fiatal hegedűs vett részt. Kelemen Barnabás az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy bár ő

16 évesen vett részt élete első ilyen megmérettetésén, nagyon fontosnak tartja az efféle versenyeket.

Hozzátéve: az ilyen alkalmakra megtanult összes darabot a mai napig el tudná játszani.

A művész elárulta: amióta az eszét tudja, ezzel szeretett volna foglalkozni, már két-három évesen azt mondta, hegedülni fog. Azóta hallgatta a Liszt Ferenc Kamarazenekar próbáit, ahol lenyűgözte Rolla János játéka.

Kelemen Barnabás továbbra is tanít a kölni főiskolán, ám januárban a családdal visszaköltöztek Budapestre, így több ideje lesz a Zeneakadémia kamarazene kurzusaira is. Hozzátette: Németországban ingyenes a zenei felsőoktatás, és kiváló nemzetközi tanárgárdát tudnak szerződtetni. Növendékei a világ minden tájáról érkeznek, a hat év alatt mindössze 2 német diákot tanított – emelte ki.

A hegedűművészt

gyermekkora óta foglalkoztatta a karmesterség gondolata,

szeptemberben Mariborban vezényli majd az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart. Mint mondta: Jorma Panula és Leif Segerstam karmesteróriásokhoz járt összesen öt évig. Most Schubert-szimfóniát, Sosztakovics 2. csellóversenyét és Haydn Orfeo nyitányát fogja dirigálni.

Hegedűművészként Kelemen Barnabás Argentinában, Németországban, Olaszországban, Romániában és Finnországban is fellép a következő néhány hónapban. A művész azt reméli: hamarosan új felállásban működhet a nemrég feloszlott Kelemen Quartet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kelemen Barnabás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kelemen Barnabás a gyerekkoráról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást