Nyitókép: Régészet.Aquincum.hu

Ötezer évvel ezelőtti élet nyomaira bukkantak egy budai kórház udvarán

Infostart
2019. augusztus 5. 13:35
Az Irgalmasrendi Kórház udvarán egyik ámulatból a másikba eshetnek a régészek.

Ásatások zajlanak a budai Irgalmasrendi Kórház udvarán, ennek köszönhetően egyre színesebb kép alakul ki a területről. A hőforrások és a Duna-part közelében lévő területen megtalálták a múlt század elején emelt épület elődjét, a XIX. század elején épült kórház maradványait - adta hírül a Budapesti Történeti Múzeum.

A talajfeltöltésben sok reformkori üveget találtak, de ennél régebbi dologra is figyelmesek lettek a régészek: előbújt egy középkori észak-déli útfelület, illetve egy attól a Duna felé álló régesrégi épület maradványai.

Mivel ezen a szakaszon lehetett a középkori forrásokból ismert révátkelő, illetve egy kikötő, talán ahhoz tartozhattak ezek az emlékek a szakemberek szerint, akik úgy látják, az Árpád fejedelem útja táján lehetett a Duna-part egykor.

Az előkerült út egykori nagy forgalmát mutathatja a megtalált pénzérmék és patkók mennyisége is, és beleakadtak egy kültéri kemencébe is már.

A közeli hőforrások már a XII. század óta ismertek, innen kapta a környék is a nevét (Felhévíz), a XI. században még Gézavására lehetett az elnevezés.

Az előkerült útnak bár egyelőre nincs közvetlen antik előzménye, vannak a területen egyelőre datálhatatlan falak és bizonyos római kori (II-III. század) leletanyag is.

A legmélyebb ásatási rétegek arról mesélnek:

akár ötezer évvel ezelőtt is rendszeresen megfordulhattak emberek

ezen a területen.