Nyitókép: MTI/Vajda János

Különleges zseni és hős előtt tisztelgett Szeged

Infostart
2019. június 21. 21:42
Halálának 100. évfordulója alkalmából országszerte megemlékeztek Csontváry Kosztka Tivadarról, a magányos festőről, akit különleges kapcsolat fűzött Szegedhez.

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést csütörtökön a Dóm téri Pantheonban. A magányos festő Szegedhez való kötődéséről Zombori István történész tartott rövid előadást, aki úgy fogalmazott, "nekünk, szegedieknek különleges okunk van arra, hogy Csontváryra nem csak általánosságban, hanem Szegedhez való különleges személyes kötődése miatt emlékezzünk".

Csontváry 1879-ben a pesti egyetem gyógyszerészetet tanult, amikor a korabeli lapok napokon át arról írtak, hogy Szeged végveszélyben van az árvíz miatt. Akkor diáktársaival alakult önkéntescsapattal Szegedre utazott, hogy részt vegyen a védekezésben.

Alighogy megérkeztek a Tisza elöntötte Szegedet és Csontváry a mentés egyik szervezője lett.

A mentés során egészsége komoly károsodást szenvedett, a természet pusztítása és az emberek szenvedésének látványa pedig szorongást és depressziót váltott ki belőle. Orvosi vélemények szerint mindez hozzájárult életének megváltozásához, jegyezte meg a történész.

A beszédet követően a kegyelet virágait helyezték el az expresszionista festőművész mellszobránál – számolt be a Délmagyar.hu.